Diabéteszes lábsebek és a csúcstechnológia – Krónikus sebek ellátása a modern sebkezelés eszközeivel (X)

A krónikus sebek otthoni kezelése nagy körültekintést igénylő, hosszadalmas feladat, mára azonban már mindenki számára hozzáférhetők azok a seblemosó készítmények, amelyek segítségével megteremthetjük a sebgyógyuláshoz szükséges legideálisabb körülményeket. Jó hír, hogy ezek az eszközök még a koronavírus miatti korlátozások közepette is elérhetők.

Pontosan mi is az a krónikus seb?

Elsőként fontos tisztázni, hogy a bőr felületén kialakult sebek két nagy csoportját különböztetjük meg. Az akut sebek esetén néhány hét alatt teljessé válik a gyógyulás folyamata, és a seb eléri a sérülés előtti anatómiai tulajdonságait, azaz mondhatjuk, hogy “már egy karcolás sem látszik rajtunk”. Ezzel szemben a krónikus seb a test bármely részén kialakuló olyan hám- és szövethiány, amely 6 héten belül nem gyógyul. Fiziológiás körülmények között a sebek begyógyulnak, hámregeneráció következik be, azonban krónikus, nem gyógyuló sebek esetén valamilyen okból (például fertőzés, vérellátási elégtelenség, idős kor, alultápláltság, anyagcsere betegség, vagy egyéb rendellenesség) a szövetek újraképződése nem indul el. A krónikus sebek esetében tehát a probléma az átlagosnál jóval hosszabb ideig fennáll, és a gyógyulás üteme is lassabb a szokásosnál.

A diabéteszes lábseb a végtag elvesztésének előszobája?

A krónikus sebek egyik legsúlyosabb válfaja a diabétesz láb szindróma. A probléma cukorbetegséggel élő embereknél fordulhat elő, kezdeti fázisa pedig könnyen észrevétlenül maradhat. A lábfej felületén kialakuló apró hámszöveti elváltozásoknak sokan nem tulajdonítanak jelentőséget, pedig hosszú távon akár a mélyebben fekvő szövetek felé terjedő gyulladások is kialakulhatnak, amelyek aztán a csontokat és az ízületeket is károsíthatják.

Az előrehaladott diabéteszes lábseb rendkívül veszélyes, mert ha a sebet nem tartjuk tisztán és nem fertőtlenítjük rendszeresen, akkor nem hogy gyógyulást nem remélhetünk, de a seb olyan veszélyessé válhat, hogy akár a végtag amputációjáig is eljuthatunk. Az elmulasztott sebkezelés következményei tehát vészesen komolyak lehetnek, ezért is kulcsfontosságú a krónikus sebek megfelelő otthoni tisztítása.

Elvárások az otthoni sebellátás eszközeivel szemben

Ha valaki krónikus sebbel él, akkor mindenképpen fontos, hogy szakorvos felügyelje a problémát, és ugyancsak szakorvos vagy háziorvos lesz az, aki bizonyos sebkezelési termékeket és kötszereket felír. Azonban a seb mindennapi ellátását és kötözését maguk a betegek vagy hozzátartozóik is elvégezhetik, miután elsajátították a sebellátás, a seb tisztán tartása, és a modern kötszerek alkalmazásának néhány egyszerű alapelvét. Bárki is végzi a feladatot, nagyon fontos, hogy az otthoni sebellátáshoz alkalmazott eszközök megfeleljenek néhány, a gyógyulás szempontjából kulcsfontosságú elvárásnak.

A legfontosabb, hogy a választott termék a sebben található kórokozók terjedését lassítsa, ezzel a sebgyógyulást közel normális mederbe terelje. A LAVANID oldat és gél tökéletesen alkalmas erre a feladatra, amellett, hogy használatával semlegesíteni tudjuk a krónikus sebből távozó váladék ép bőrfelszínre gyakorolt maró hatását is.

Mivel a krónikus sebek hosszú ideig, akár hónapokon át kezelésre szorulnak, ezért mindenképpen olyan terméket érdemes választani, amely huzamosabb ideig alkalmazható ellenjavallat nélkül. A LAVANID hatóanyag-koncentrációja hatékonyan pusztítja el a kórokozókat, azonban az ép szövetet nem károsítja, ezért időkorlát nélkül, bármilyen hosszú ideig alkalmazhatjuk. Ráadásul nem színezi el a sebet, ezért használata mellett a krónikus sebek hosszadalmas gyógyulási folyamata is pontosan nyomon követhető.

Mindezek mellett a LAVANID csökkenti a krónikus sebek okozta kellemetlen szagokat, ezzel is javítva a beteg életminőségét. A koronavírus miatt kialakult helyzetben az sem utolsó szempont, hogy a LAVANID vény nélkül kapható, webshopon keresztül is megrendelhető orvostechnikai eszköz, így könnyen beszerezhető, hatékony segítség a krónikus sebek mindennapi ápolásában.

Próbáld ki a LAVANID termékcsaládot az otthoni sebkezelés során! A kedvezményes kupont keresd a Nők Lapja 47. számában.