Tudod, mi történt ma a gyerekeddel a neten? (X)

Hogy kivel beszélgetett? Kik a kedvenc TikTok-videósai? Vagy, hogy kapott-e már mástól üzenetben meztelen képeket? Már nem csak a valódi világban, de az interneten is fognunk kell a kisebbek kezét – egy darabig legalábbis biztosan, utána a legtöbb a bizalmon múlik. A Szülők nagy mobilkönyve a válaszok mellett az egyensúlyt is segít megtalálni.

Nagy Ervin nem a közösségi média foglya, nagyon is tudatosan használja az ilyen felületeket, és sokat beszélget kislányával arról, milyen veszélyek leselkedhetnek rá akár a „rossz bácsik” személyében. Arról is megvan a véleménye, hogy a Tinder-korszakban hová fognak vezetni a felelőtlenül küldözgetett pikáns fotók, vagy, hogy az okoskütyük által biztosított kényelem miért is üthet vissza, szükségünk van-e rá egyáltalán?

Lilu többször adott hangot annak, mennyire ellenzi a gyerekfotók felelőtlen posztolását a neten. Szerinte fontos, hogy a szülők a fejlődés nyomában legyenek, mert csak így tudnak segíteni a kicsiknek.

Ezekről a témákról mind beszélgetni kell a gyerekekkel, de már magában az is nagy kérdés, hogy miként lehetne jól. A két híresség személyes példáin keresztül is látszik, hogy szülőnek lenni manapság nem egyszerű feladat, a digitalizáció miatt már arra is figyelni kell, hogy a gyerek miként használja a technikai eszközöket.

A Szülők nagy mobilkönyve – Mit tehetsz, hogy biztonságban legyen a gyereked a neten? című könyv Will Geddes kiberbiztonsági szakértő könyvének magyar nyelvű kiadása, melynek egyes fejezeteit Ervin és Lilu történetei vezetik fel. A szerző több mint 200 oldalon át taglal olyan problémákat, mint a cyberstalking, a becserkészés, az online chatelés, a gyerekek digitális lábnyoma, de az olyan érzékeny témákról is tabu nélkül beszél, mint az online pornó, vagy a sexting. Mindezt úgy, hogy nincs mellébeszélés, az ismeretterjesztő szövegeken túl a klasszikus kérdezz-felelek formátum is rögtön segítséget nyújt egy-egy problémakörben.

Olvashatunk arról, milyen beállításokat érdemes elvégezni a gyerek okostelefonján, hogyan működnek a szülői felügyeleti eszközök. Felkészít, hogy mi a teendő, ha egyszer csak kiderül, hogy a gyerekünk ismeretlenekkel videócsetel. Vagy, hogy milyen jelekből vehetjük észre, hogy bajban van, de nem kér segítséget.

Ugyan még a kiberbiztonsági szakértőnek sincsenek mindenki számára, minden helyzetre jó válaszai, de a tanácsok és az ajánlott mondatok segítségével a szülők elindíthatják gyermekükkel a szükséges párbeszédet.