Kapcsolatgyilkos gesztusok az internet korában (X)

Hevesi Kriszta SzeXkluzív nevű YouTube csatornája hétről hétre más párkapcsolati és szexuális problémát érint – ezekből szemezgettünk.

 
Ha a királyfi béka marad – vagy a királylány „megy le” békába

Az önimádat társadalmát az online tér táplálja. Hősünk folyamatosan küldi, dokumentálja neked amint borotválkozik, eszik, vezet – s te elájulsz, hogy mennyire megbízható, hiszen minden pillanatáról beszámol. Hihetően őszintének tűnik, mivel tényleg az: imádja, ha van közönsége! Mindent elmesél – elvégre valamiről beszélgetnetek is kell – csak épp azt az 5%-ot nem, amikor mással flörtöl. Ja, és elfelejti megkérdezni, hogy veled mi van… Ugyanennek női megfelelője, amit a férfiak úgy jellemeznek, hogy semmi titokzatosság nincs a mai nőkben: „Lapozgatom a képeit, s legkésőbb a harmadiknál már azt is tudom, hol van anyajegy a fenekén!” vagy „Még szinte el sem küldtem az üzenetet, máris jön a válasz! Legalább néha várna egy kicsit, egy fél órát, hogy izguljak, hogy megijedjek, hogy várhassam azt, vajon ír-e…” Nőként gyakran úgy érezzük, lemaradunk valamiről, ha nem mutatjuk eléggé gyorsan ki a hajlandóságunkat, akkor lehet, másik virágra röppen. Azonban ne a virágok rohangáljanak a méhek után, hogy beporozzák őket. Mi történt? Nem kellettél eléggé… Ez nem az a férfi volt, aki majd felkel éjjel a gyerekhez, hogy te egy kicsit aludhassál.

A virtuális hálóba gabalyodott ismerkedés

Mára nagyrészt áttevődött az online térbe: ma már hiába dobálnánk a zsebkendőinket a buszmegállóba, legfeljebb a közterületes jönne oda. Ez azonban alapjaiban változtatta meg az ismerkedés formáját és tempóját is: így eléggé gyorsan részesülhetünk egy „motivációs falloszban” – valamint a kioktatásban, hogy a mai világban ez már így zajlik, hisz fontos tudni, van-e kémia. Amennyiben belemegyünk ebbe a játékba – a találkozás reményében – nem kizárt, hogy nemsokára véget is ér a „kapcsolat”. Ha már a testi érintkezésen kívül minden megtörtént – képküldések, szexfantáziák cseréje, nem ritkán videóval fűszerezve – és eljutottunk a nálad vagy nálam kérdésig, utána emberünk a tiltás/törlés funkciókat alkalmazva szakítja meg veled a kapcsolatot. Karosszékből skalpvadászat – ő pedig jókedvűen várja haza a feleségét.

Te érdekelsz, nem a múltad

Amennyiben viszont úgy érezzük, Isten ujja ránk mutatott – és bízzunk benne, hogy az nem a középső volt – tényleg kifogtuk a főnyereményt, akkor részletesen kifaggatjuk az exekről. És innentől kezdve ott kísértenek köztünk: hozzájuk viszonyítom magam és folyamatosan szorongok miattuk, tönkretéve a boldogságunkat. A szex is lehet azonban saját vonzerőm hőmérője, ezért van, aki korábbi frusztrációiból táplálkozva már az elején közli: nekem heti 3-4 szex minimum kell (elvégre egyenjogúság van, én is kijelenthetem)! Szinte előre borítékolható, hogy nem lesz… Mert innentől kezdve ez a férfinek szorongást jelenthet („Mi lesz, ha nincs meg a három?”), nem örömforrás, hanem feladat, felírta a teendők listájára közvetlenül a mosogatás után, hogy: ja, és szexelni is kell még!

Ránk záródott a négy fal

A szerelem fő veszélye, hogy elhiteti velünk, hogy a miénk más: ez nem múlhat el! Ezért nem is teszünk ellene/érte semmit. Az otthonunk eléggé rövid időn belül egyfajta második munkahellyé válik, párunk a lakás megszokott bútordarabjává, amire aktív figyelmet nem fordítunk: elücsörög ott a gépnél, mint a lámpa a sarokban. Nincs közös program, hiszen jó nekünk itthon… Egyre kényelmesebb ruhákban: „Amióta home office-ban dolgozik a feleségem, ugyanabban az egy szürke pamutnadrágban látom minden nap.” A férfi részéről ez a kényelem az egész napi zuhanyzás és fogmosás hiányát jelenti a szabadnapokon, s persze ő sem érti, miért nincsen szex… Változatosságnak marad az online tér: ahol viszont színesnek tűnő személyiségek, túlretusált fényképek, szociális valutaként szolgáló lájkok, forró szexchatek várnak – s az izgalmat már egyre inkább ott keressük, virtuális megcsalás és önértékelés-renoválás céljából.

Mit tegyünk? Sokszor nézzünk mélyen a párunk szemébe, a gyors puszit időben nyújtsuk meg, ami meleg és szeretetteljessé válik így, fordítsunk több aktív figyelmet egymásra, hogy elkerüljük a társas magányt. További tanácsokért pedig látogassunk el Hevesi Kriszta YouTube csatornájára, a SZEXKLUZÍV-ra: youtube.com/user/hevesikriszta

Fotó: Schellné Kecskeméti Anna