A szerelem kémiája és nagyszülők új szerepben a Nők Lapja e heti számában

Mit nevezünk szerelemnek? Mi fán terem a 3D nyomtatás? Milyen egy ismert zenész fiaként felnőni? Többek között ezekre a kérdésekre is találtok válaszokat a magazin legújabb számában.

Galériánkra kattintva ízelítőt kaptok a Nők Lapja 2020/45. számának tartalmából:

Galéria | 8 kép

Mosolyjel és távolság

Nemrégiben mutatták be Az apa című tragikomédiát a Pesti Színházban, és meg is néztem, maszkban, a járványügyi előírásokat betartva. A humorral átszőtt, Párizsban játszódó keserédes történetben az öregség nehézségeivel, a demenciával kell szembenéznie a főhősnek és a családnak. Nehéz… Hogyan álljunk az idősödő korosztályhoz, biztos-e, hogy az ő valóságukat úgy kell kezelni, mintha már távolodnának?! – veti fel a kérdést az előadás. És legfeljebb az lehet a mi feladatunk, fiatalabbaknak, hogy ők jó helyen, biztonságban legyenek, és bevegyék időben a gyógyszert? Humor jellemzi a szituációkat, és rávilágít az aktív korosztály saját, gyakran rosszul értelmezett szerepére. A fiatalabbakból is lesznek idősek, és nincs közöttünk ellentét, legfeljebb szakadék, ha nem építünk hidakat. E lapszámunkban a nagyszülők megváltozott szerepéről írunk, akik szabadidős programokra járnak, dolgoznak, nemet mondanak a gyerekvigyázásra. Mindig kettőn áll a vásár, tartja a mondás, ezért nekünk, fiataloknak kell megkeresnünk az okát, hogy a nagyiék miért vágynak inkább a saját korosztályuk társaságára. Ha az unokák állandóan a mobilkijelzőt bámulják, és olyan sorozatokat néznek, amikhez ők hozzá sem tudnak szólni, akkor érdemes elővenni egy pakli kártyát, vagy elindulni egy közös sétára. Anélkül, hogy védelmembe venném bármelyik oldalt, inkább mindkettőnek szurkolok, hogy egymásra találjanak. Segítsék egymást önzetlenül, érdeklődjenek, kérdezzenek! Mert amikor már apuka nem tudja, hogy ki kicsoda a családban, és hogy ez a saját otthona-e, ahogy az a színházi darabban történt, akkor már csak követni lehet az eseményeket, irányítani nem. Távolság minden korosztály között van, a húszasok nyelvezete teljesen más, mint a miénk, ők szinte már csak képekben, videókban kommunikálnak. Ám a mosoly jele vagy a szívecske ugyanazt jelenti nekik is. A szerelemért ők is kimozdulnak a szobájukból, ahogy az a filmhősnő, aki munkáját hátrahagyva indul egy férfi nyomába, az érzelmeit követve, miként ezt egy interjúban kifejti az őt alakító színésznő. Mert életében először úgy érzi, szerelmes. Néha meg kell engednünk magunknak, hogy a saját fejünk után menjünk. Akkor is, ha kockázatos.

Eszes Andrea  vezetőszerkesztő

Ha előfizetnél a nyomtatott magazinra, ne habozz, kattints az mc.hu oldalra, vagy fizess elő a nőklapja.hu-ra és olvasd online a Nők Lapja tartalmait. Pontos részletek az mc.hu/noklapjahu oldalon! Kövess minket Facebookon, Instagramon, valamint YouTube-on is!