Csúcsvezető szívvel-lélekkel és alumíniummal (x)

Az ország egyik női csúcsvezetője, aki 16 kollégát irányít. A PREFA Aluminiumprodukte nevű osztrák cég magyar leányvállalatát vezeti. Ráadásul ezen a területen, - hiszen a PREFA tetőfedő, bádogos- és homlokzati elemekkel foglalkozik – nem volt egyszerű megvetnie a lábát, elfogadtatnia és meg is szerettetnie magát. Nemere Juditnak mégis sikerült, ami nemcsak fantasztikus kisugárzásának, hanem eltökélt profizmusának is köszönhető.

A kétgyermekes családanya 11 éve lépett be az osztrák cég magyar leányvállalatának a kapuin. Építőmérnökként és műszaki szaktolmácsként álommunka volt Judit számára a PREFA-nál dolgozni, de természetesen minden kezdet nehéz. Rengeteget kellett tanulnia és küzdenie azért, hogy megmássza a szamárlétrát, ráadásul mindezt nőként tegye. Villámgyorsan értékesítési vezetőnek nevezték ki, négy éve pedig ő lett a cég bejegyzett vezetője. Mindezt egyáltalán nem adták ingyen.

Nemere Judit élénken emlékszik azokra az időkre, amikor megjelent az „öreg szakik”, a bádogosok és a tetőfedők között, akik számos keresztkérdést tettek fel neki, hogy vizsgáztassák a tudását. Judit pedig rendre tudott valamennyi kérdésre válaszolni. Tökéletesre „vizsgázott” anyagismeretből, tudta az egyes csomópontokat, s a bádogosság sok fortélyát elsajátította. „Leültem a szakkönyvek mellé, és beleástam magam a bádogos meg a tetőfedő szakma alapfogásaiba, szakkifejezéseibe. Megtanultam, milyen eszközökkel vagy gépekkel dolgoznak a tető alatt és felett.

Ha kell, bármikor össze tudok szerelni egy ereszcsatornát.”

– meséli Nemere Judit, aki hamar kivívta az elismerést a mesteremberek között. A PREFA magyar vezetőnője manapság újabb, s nem kevésbé könnyű kihívással szembesül: helyre szeretné állítani a szakma, a bádogos hivatás renoméját.

 

„Rengeteg tetőfedőre és bádogosra van szükség itthon és külföldön egyaránt. Ezzel a hivatással tisztes életet, komoly egzisztenciát lehet biztosítani. A bádogosság nagyon felelősségteljes, ám rendkívül kreatív, szép szakma. Cégvezetőként nagyon komoly feladatom, hogy megfelelő utánpótlásról kell gondoskodnunk, és felkeltenünk az érdeklődést a bádogosság iránt.

Úgy alakult, hogy jelenleg nincs nappali tagozatos bádogos tanuló, ezért szinte képtelenség továbbadni a szakmai tudást. Tennünk kell valamit. A PREFA oktatótermet működtet Veszprémben, ám nagyon szeretném, hogy osztrák mintára Budaörsön is oktatócsarnokot nyithassunk. Szeretnénk minél több lelkes gyereket képezni bádogosnak.” – mondja a vezetőnő. Az pedig, hogy mi a szakma szépsége, vitán felül áll. Elég megnézni például a Nagykőrösi Piac homlokzatát vagy a Budapesti Műegyetem Q épülete tetőszerkezetét.De a vállalat egyik büszkesége a közelmúltban átadott Budafoki Kocsiszín is, amely hosszú és fáradságos munka révén egyedi sárga színű PREFA burkolatot kaphatott. Nemere Judit számára különleges a Hősök terénél található Mirage Hotel is, hiszen a legelső műemlékvédelem alatt álló épület volt, amelynek a PREFA alkothatta meg a burkolatát, ráadásul az Andrássy út és a Hősök tere UNESCO világörökség-védelem alatt álló környezet.

„Büszke vagyok arra is, hogy eddig két zsinagógát újítottunk fel. A kisvárdai zsinagógának a tervezésében is részt vettünk. Miután alig állt rendelkezésre korabeli dokumentum, régi képeslapokat kutattunk fel a tervezővel. Így sikerült azonosítani a régi tükörfedéses tetőt, amihez hasonlót tudtunk biztosítani a felújításhoz. De ugyanúgy kedves számomra a Mimama Étterem Budapesten, hiszen a Baumgartner család mesés konyhája ugyancsak látványos és hipermodern PREFA homlokzatot visel. Ugyanilyen büszkék vagyunk a Máriaremetei úton található Gyarmati Dezső Uszodára is, ugyancsak a mi homlokzatunkkal.” – mondja a cégvezetőnő, aki azt is elárulja, hogy a PREFA 40 év garanciát vállal termékeire. Mindez olyannyira valós vállalás, hogy saját biztonsági garanciaalapot is működtet a vállalat. „Bátran megcáfolhatom, hogy az alumínium káros anyag.

Szeretnénk átvinni a köztudatba, hogy az alumínium rendkívül környezetbarát anyag, semmiféle negatív élettani hatása nincs. A modern építészetben a jövő alapanyagaként tartják számon.

Ismeretes, hogy a városi környezetben rendkívül sok fémfelületből kimosódhatnak káros anyagok, azonban az alumínium tetőszerkezetekkel ez semmiképp se történhet meg. Már a XIX században, 1896-ban is alumínium tetőfedést kapott a római San Gioacchino templom, amelynek a mai napig is tökéletes a tetőszerkezete. Tudni kell, hogy az alumínium az egyik leginkább környezetbarát és biztonságos anyag. Egyik nagy előnye, hogy nem korrodál, nem rozsdásodik. Ha megsérül az anyag, öngyógyító folyamat indul be, oxidréteg keletkezik a felületén. Ráadásul az alumíniumot bármikor mennyiségi és minőségi romlás nélkül újra lehet hasznosítani.. A PREFA bevonatos homlokzatai is ugyanúgy újrahasznosíthatók, bár a mi tetőszerkezeteink évszázadok múlva is a lakóikat fogják szolgálni.”