November 9-15. között Egy Csepp EgészségFeszt címmel egyedülálló rendezvénysorozatot szervez az Erős Antónia által létrehozott, a cukorbetegség ellen küzdő Egy Csepp Figyelem Alapítvány. Egy héten át minden az egészségről szól az alapítvány közösségi oldalain és öt napon át a MOM Park Bevásárlóközpontban: lesznek talk show-k ismert emberekkel és orvos, dietetikus szakemberekkel, de a hírességek a konyhában is bebizonyítják, hogy tudnak gyorsan egészséges ételeket készíteni. Megrendezik a Kék Kör Túra online közösségi kihívást, lesznek ingyenes szűrések, tanácsadások, játékok is.

Az Egy Csepp Figyelem Alapítványt tizenöt éve hozta létre Erős Antónia műsorvezető, aki maga is cukorbetegséggel él. Mára az alapítvány Magyarország egyik legjelentősebb, a cukorbetegség terjedése ellen küzdő, nonprofit szervezetévé vált. A céljuk, hogy minél többen megismerjék a cukorbetegség veszélyeit, amely sok más országhoz hasonlóan Magyarországon is népbetegség. Egészségtudatos életmóddal azonban, számos krónikus betegség mellett a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása is megelőzhető.
Az alapítvány minden novemberben megrendezi a Diabétesz Világnaphoz kötődő rendezvényét, az Egy Csepp Világnapot.

Idén azonban a koronavírus-járvány miatt le kellett tenniük a tömegeket vonzó rendezvény megtartásáról, és helyette kitaláltak valamit, ami remélhetőleg még több embert tud majd megszólítani.

Egyszeri nagyrendezvény helyett ugyanis november 9-15. között Egy Csepp EgészségFeszt címmel egy nap helyett egy egész héten át fogják az online térben szórakoztatni és felvilágosítani az érdeklődőket a diabétesz és az egészséges életmód témakörében.

Solti Ádám vércukormérése. (Forrás: Egy Csepp Figyelem Alapítvány)

Az egyhetes online rendezvénysorozat az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Facebook-oldalán és Youtube-csatornáján lesz követhető. Az egyes témákhoz kapcsolódó különböző programokról egy virtuális műsorújság segítségével az egycseppfigyelem.hu oldalon és az alapítvány közösségi csatornáin tájékozódhatnak az érdeklődők. Az online programokon kívül az alapítvány munkatársai jelen lesznek a MOM Parkban is, amely a rendezvénysorozat központi helyszíne lesz. Az itt felállított mobilstúdióból november 11. és 15. között élő, streamelt adással jelentkeznek be népszerű műsorvezetők.  

Séta helyett kilométergyűjtögetés

De milyen programokra készülhetnek az érdeklődők? A különböző egészséges életmóddal, gasztronómiával, sporttal, cukorbetegséggel kapcsolatos videókat, beszélgetéseket, műsorokat, gyerekprogramokat öt kategóriába sorolták: egészség, táplálkozás, mozgás, lélek és tudomány csoportokba. 

A mozgás témájához kapcsolódik a Kék Kör Túra program, amely az Erős Antónia által minden évben vezetett Diabétesz Séta speciális, a járványhelyzet miatt átalakított változata lesz.

 A rendezvény ideje alatt a MOM Parkban elhelyezett stúdió mellett lesz egy gyaloglópad, ahol a mozogni vágyók sétálhatnak. (Természetesen csak a megfelelő szabályok betartásával, maszkban, fertőtlenítéssel, távolságtartással). A cél, hogy minél több kilométert gyűjtsenek össze a gyaloglópadon, de a gyűjtögetésbe nem csak itt lehet bekapcsolódni. Különböző tévéstúdiókban, szerkesztőségekben, így a Nők Lapja online-nál is gyűlnek majd a kilométerek, de egy online közösségi kihívás keretében lényegében bárki csatlakozhat.

(Forrás: Egy Csepp Figyelem Alapítvány)

A megtett kilométereket a programsorozat végén összesítik, a cél az Országos Kékkör távjának, mintegy 2550 kilométernek a teljesítése. A kék kör ugyanis a cukorbetegség egyezményes jele, így a Kék Kör Túrával az alapítvány arra hívja fel a figyelmet, hogy már napi 30 perc mozgással sokat tehetünk a 2-es típusú diabétesz megelőzéséért. Aki pedig már a betegséggel él, annak a mozgás a szövődmények elkerülésében, a jobb életminőség elérésében segíthet. Emellett a minden nap jelentkeznek online tornával is, és bemutatkozik fiataloknak szóló új egészségprogramjuk egyik aktivitása, TEENS koreográfia néven. A TEENS online egészségprogram a 13-14 éves korosztálynak szól, célja hogy helyes életmóddal olyan krónikus betegségeket előzzenek meg, mint az elhízás, a cukorbetegség vagy a hipertónia.

Hírességek a konyhában

A táplálkozás, az egészséges étkezés szerepe szintén meghatározó a cukorbetegség megelőzésében, illetve a betegséggel való együttélésben. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége segítségével az érdeklődők dietetikai talkshow-kon és tanácsadásokon vehetnek részt, ahol hasznos tippeket kaphatnak az egészséges és korszerű, és emellett persze finom étkezéssel kapcsolatban. A talkshow további témái között szerepel a Magyarország Cukormentes Tortája verseny. Cukrászokkal, zsűritagokkal, és sztár zsűritagokkal beszélgetnek majd a népszerű verseny kulisszatitkairól.

Az egyik legszórakoztatóbb programnak a Kötény-staféta videós kihívás ígérkezik. Ebben különböző hírességek főznek a saját konyhájukban, törekedve arra, hogy olyan ételek készüljenek, amelyek gyorsan megvannak, finomak és egészségesek is.

Pataki Zita mellett Csonka András, Barabás Éva, Peller Anna, Lukács Miki, Németh Kristóf és Solti Ádám mutatja majd be a főzőtudományát. A programokban egyébként közreműködik még Szellő István, Rábai Balázs és a Barátok közt szereplői is.

Feláll a Teddy Maci kórház

Az egészség temájához kapcsolódik az alapítvány hagyományos ingyenes vércukor- és vérnyomásmérése a MOM Parkban. Emellett lesznek egészséggel kapcsolatos talkshow-k hírességek, cukorbeteg résztvevők, orvosok és dietetikusok részvételével. Mivel a cukorbetegségről, a betegség kezeléséről egyre többet tudunk, egyre születnek az újabb tudományos eredmények, lesznek olyan beszélgetések is, amelyek a friss kutatásokról, a cukorbetegség kezelésének jövőjéről szólnak. Szó esik arról is, hogy milyen csapdák leselkedhetnek a betegekre, milyen veszélyes diétákat, olcsó marketingfogásokat érdemes elkerülni.

A gyerekek figyelmére számít a virtuális Teddy Maci kórház, ahol orvostanhallgatók mutatják be nekik, hogyan is működik egy „diabétesz ambulancia”.

Szintén a gyerekekkel kapcsolatos a Diab Sziget elnevezésű programok között egy hiánypótló infografika bemutatása: a Dani útja című infografika végigveszi egy frissen felfedezett cukorbeteg gyerek betegútját a tünetek jelentkezésétől egészen a mindennapi teendőkig. Külön figyelnek a sport szerepére a cukorbeteg gyerekek és fiatalok életében. Emellett cukorbeteg gyerekek és szülők mesélik el saját élményeiket, tapasztalataikat, és megszólal gyermekdiabetológus is.

(Forrás: Egy Csepp Figyelem Alapítvány)

Egy betegség nemcsak a testnek, hanem a léleknek is megterhelő lehet. Éppen ezért a programsorozat érinti a lelki egészség témakörét is, többek között diabétesszel élő fiatalok is megosztják meg tapasztalataikat arról, hogy milyen ezzel a betegséggel élni a mindennapokat. Ez azért is fontos, mert különösen az 1-es típusú cukorbetegségre jellemző, hogy fiatal korban jelenik meg. Vagyis abban az életszakaszban kell megtanulni együttélni egy komoly önfegyelmet igénylő betegséggel, ami a többség számára még főleg a bulizásról, az önfeledt szórakozásról szól. Természetesen szó esik a koronavírus-járvány hatásáról is a diabétesszel élők mindennapjaira.
Az Egy Csepp EgészségFeszt főtámogatója a 77 Elektronika Kft. A programok megvalósulását támogatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma is.
Idén is kiegészíti a programokat a Cseppont Patikahetek rendezvénye, amelynek keretében november 9. és 22. között jelentős kedvezménnyel vásárolhat bárki bizonyos egészségügyi mérőeszközöket több száz patikában.

(Kiemelt kép: Erős Antónia Forrás: Egy Csepp Figyelem Alapítvány)