Mire elég a családi pótlék?

Gazdasági válság ide, koronavírus oda, a családi pótlék összege 12 éve nem emelkedett. Pedig minden gyereknek járna a méltó megélhetés – vallják a családi pótlék megemeléséért dolgozó civilek.

Mi történt?

Ma van a szegénység elleni küzdelem világnapja. Ennek alkalmából a családi pótlék kérdését járjuk körül, melynek összege 12 éve változatlan.

Miért fontos ez?

A családi pótlék, ez az alanyi jogon gyerekek után minden magyar állampolgárnak járó támogatás összege nem emelkedett egy forinttal sem az elmúlt 12 évben, miközben a családok kiadásai és az árak egyre emelkednek – derül ki az Esély Labor Egyesület jelentéséből. Az egyesület petíciót is indított a családi pótlék megduplázása érdekében, amelyet 38 ezren írtak eddig alá.

Tovább olvasnál? Erről lesz még szó:

  • Mennyivel ér kevesebbet a családi pótlék, mint 12 évvel ezelőtt?
  • Miért jár minden gyereknek a méltó megélhetés?
  • Létbizonytalanságban a gyermeküket egyedül nevelő szülők.

„Három gyermekem van, az egyikük húsz éves, akit eltartok, de rá már nem jár a családi pótlék, tehát csak két gyerekre kapom, ami 13 300 forint per fő. 14 000 forintot kell kifizetnem az iskolában, hogy a gyerek kapjon étkezést. Ezért írtam alá a petíciót és reméljük, történik változás az ügyben” – mondja az Esély Labor Egyedület (ELE) Facebook oldalán közzétett videójában egy édesanya, aki arra is felhívja a figyelmet, hogy az élelmiszer-árak és a nyugdíj emelkedése mellett mindeddig a gyerekek alanyi jogon járó támogatása maradt el.


A családi pótlék a gyermekszegénység megelőzésének és a társadalmi krízis elkerülésének fontos eszköze, összegének a növelése ma létfontosságú lenne – olvasható az ELE közleményében. A koronavírus-járvány nyomán járó válságban a rászoruló családok még kilátástalanabb helyzetbe kerülnek, emellett az országban egyre jobban növekszik a dolgozói szegénység is. Vagyis az a jelenség, hogy az infláció (elsősorban az élelmiszer árak növekedésének) következtében az sem tud megélni, aki rendszeres havi jövedelemmel rendelkezik.

30 százalékkal kevesebbet ér

A járvánnyal járó gazdasági visszaesés miatt pedig olyan középosztálybeli családokban is megjelent a nélkülözés, ahol az korábban nem volt probléma.

A családi pótlék 2008-ban megállapított összege ma reálértéken 30 százalékkal kevesebbet ér

derül ki a G7 áprilisi összeállításából. Ebben azt latolgatták: „a mostani válságban a családokra jelentős extra teher hárul, és azt gondolhatnánk, hogy a gazdaságvédelmi csomag erre valamilyen választ ad. Ez lehetett volna a családi pótlék tartós emelése vagy pedig egyszeri juttatás. A családi pótlék megduplázása 2 millió gyerekkel számolva havi 30 milliárd forint. Már az is segített volna, hogyha egy-két havi extra családi pótlékot osztanak ki.”
A családi pótlék megduplázásáért évek óta szót emelő civil szervezet szerint fontos lenne, hogy a gyermeknevelés többletköltségeihez az állam érdemben hozzájáruljon, hogy a gyerekek stabilabb anyagi körülmények között nőhessenek fel.

Alapelvük, hogy a gyerek nem tehet arról, hogy milyen családba született vagy hogy mennyire kiszámíthatóak a gazdasági körülmények, ezért minden gyereknek járna a méltó megélhetés.

Növekvő létbizonytalanságban

Mennyi a családi pótlék igényelhető összege?

Jelenleg 12.200 forint a legalacsonyabb, 25.900 forint a legmagasabb folyósított összeg havonta. A folyósított összeg függ a gyermekek számától, attól, hogy egyedülálló-e a nevelő szülő, vagy teljes családban nevelkedik a gyermek, illetve egészséges vagy tartósan beteg gyermekről van szó. Ennek függvényében az alábbiak szerint alakul a havonta kifizetett összeg: egy gyermek után: 12.200 forint; egy gyermek után, ha egyedülálló neveli: 13.700 forint; két gyermek után: 13.300 forint gyermekenként; két gyermek után, ha a szülő egyedül neveli: 14.800 forint gyermekenként; három vagy több gyermek után: 16.000 forint gyermekenként; három vagy több gyermek esetén, ha egyedül neveli valamelyik szülő: 17.000 forint gyermekenként; súlyosan fogyatékos vagy tartósan beteg gyermek esetén: 23.300 forint gyermekenként; ha súlyosan fogyatékos vagy tartósan beteg a gyermek, és a nevelő egyedülálló, akkor a havi családi pótlék összege 25.900 forint gyermekenként. Forrás: zsebremegy.hu

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár július elején a Mandinernek adott interjúban így indokolta, hogy évek óta változatlan a családi pótlék összege: „lényegesen több az alanyi jogon járó juttatás, mint korábban, hiszen minden gyermek ingyen kapja a tankönyveket, van ingyenes étkezés – még szünidőben is –, működnek az Erzsébet-táborok. Bővült a gyesre jogosultak köre, a kismamák nyelvvizsgát szerezhetnek és KRESZ-vizsgát tehetnek ingyen. Ezek mind alanyi jogon járó juttatások, csak nem családi pótlékban, hanem tankönyvben, étkezésben, táborozásban, élményekben, lehetőségekben kifejezve.” Az érintettek szerint azonban

a családoknak adott támogatásokat jelenleg inkább SZJA-kedvezményben, babakötvényben, ingatlan-kedvezményben adják, ám éppen a legszegényebbek nem tudják igénybe venni ezeket. Úgy vélik, ezek a támogatási formák inkább felerősítik az egyenlőtlenségeket.

Az Esély Labor Egysesület szegénységi jelentése szerint világszinten 15 százalékos növekedés várható a gyermekszegénységben és ez vélhetően Magyarországon sem lesz másképp. Mint írják:

a legszegényebb rétegek gyermekeit most sem ér el a családi támogatások zöme és az egyedülálló szülők kétharmadának – így a középosztálybelieknek is – sincs semmilyen megtakarítása.

A lecsúszó társadalmi osztályhoz tehát a gyermeküket egyedül nevelők – mivel részmunkaidőben tudnak dolgozni vagy extra kiadásokkal kell számolniuk a gyermekfelügyeletet illetően – szinte automatikusan beleesnek, a munkahellyel még soha nem rendelkezett, fiatal vagy tartós munkanélküliek, a rokkantak és komolyabb egészségügyi problémákkal küzdők és a hajléktalanok sorába. Ennek ellenére a gyermeküket egyedül nevelő szülők párezer forinttal több családi pótlékkal számolhatnak csupán, mint azok a családok, ahol mindkét szülő a gyerekekkel él. 

Ez a cikk mindenki számára olvasható, ugyanakkor a nőklapja.hu több tartalma csak előfizetéssel érhető el. Ha regisztrálsz, öt cikket elolvashatsz fizetés nélkül. Ha tetszett az írásunk, regisztrálj, hogy az előfizetői tartalmainkhoz is hozzáférj.

(Kiemelt kép: nőklapja.hu)