Óriási várakozás övezi a COVID-19 elleni gyógyszer illetve vakcina fejlesztését. A világsajtóban naponta több olyan cikket is olvashatunk, amelyek bíztató kutatási eredményekről tudósítanak. Ezúttal egy hazai sikernek örülhetünk: a magyar betegek számára is elérhetővé válik a remdesivir nevű hatóanyagot tartalmazó antivirális szer, amely az eddig ismert leghatékonyabb gyógyszer a COVID-fertőzés ellen. Ez a szer a vírusfertőzés kezelésére szolgál, nem oltóanyag.

Mi történt?

Széleskörűen hozzáférhetővé válik a magyar betegek számára az eddigi leghatékonyabb magyar Covid-gyógyszer.

Miért fontos?

Az egész világot a feje tetejére állította a COVID-19 nevű vírus. A járvány 2019 telén terjedt el először Kínában, majd igen rövid időn belül a glóbuszon. A berobbanással egyidőben elindult a világ kutatólaboratóriumaiban a lázas munka a hatékony gyógyszer kifejlesztésére. Általános az a meggyőződés, hogy az élet csak akkor tér vissza a rendes kerékvágásba, ha lesz hatékony gyógyszer a betegség ellen.

Tovább olvasnál?

  • Hol lehet elérni az új gyógyszert?
  • Kiken alkalmazzák majd?

Jó hírrel rukkolt elő a Szegedi Tudományegyetem: közleményük szerint széleskörűen hozzáférhetővé válik a magyar betegek számára is a remdesivir nevű hatóanyagot tartalmazó antivirális szer, amely az eddig ismert leghatékonyabb gyógyszer a COVID-19 fertőzés ellen. A gyártás Magyarország egyik legfontosabb vállalatának, a Richter Gedeon Nyrt.-nek a saját fejlesztése alapján indult. A készítmény klinikai vizsgálata megkapta az engedélyt az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettől. A szert több magyarországi egészségügyi intézményben, így a Szegedi Tudományegyetemen is alkalmazzák.
Október elején az Index.hu adta hírül, hogy már gőzerővel gyártják Magyarországon a koronavírus elleni egyik leghatékonyabb gyógyszert. A portált a gyár úgy tájékoztatta, hogy öt hónap megfeszített
munka eredményeként sikeresen megoldották a súlyos stádiumban lévő COVID-betegek kezelésére jelenleg leghatékonyabbnak bizonyuló remdevisir nevű hatóanyag szintézisét, a szert a Richter le is gyártotta.
Az egyetem közleménye szerint az első körben négy, orvostudományi karral is rendelkező felsőoktatási intézmény – a Szegedi Tudományegyetem, a Semmelweis Egyetem, a Debreceni Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem –, valamint a Dél-pesti Centrumkórház, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet és az Új Szent János Kórház alkalmazza majd a készítményt: ahhoz ugyanis, hogy széles körben alkalmazható legyen hazánkban, még klinikai fázisokon kell keresztülmennie. A szert azok a fenti intézményekben kezelt betegek kaphatják meg, akik betöltötték a 12. életévüket, és középsúlyos vagy súlyos náluk a vírusfertőzés lefolyása. Az infúzióban beadandó gyógyszert kúraszerűen kell alkalmazni, ami 5-10 napig tart, csak egészségügyi intézményekben alkalmazható, a készítmény lakossági forgalmazásba nem kerül. A hatóanyag a vírus szaporodását gátolja.

Várkonyi István, a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Infektológiai Intézetének megbízott igazgatója beszél a Richter Gedeon Nyrt. gyógyszergyár által kifejlesztett, remdesivir hatóanyagot tartalmazó koronavírus elleni szerről tartott sajtótájékoztatón az intézmény épülete előtt Debrecenben 2020. október 15-én. (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A Covid-elleni védekezésre irányuló kutatások során óriási eredmény ez a készítmény, amely rendkívül hatékonynak bizonyult a COVID-fertőzéssel szemben: a nemzetközi kutatási adatok szerint ugyanis akár 50 százalékkal is csökkentheti a halálozás kockázatát, ami igen jelentős eredmény.
Korábban az Indexnek Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon kommunikációs és kormányzati kapcsolatokért felelős igazgatója azt nyilatkozta, hogy a remdesivir talán a legígéretesebb készítmény jelenleg, Donald Trump amerikai elnök is ezt kapta. Ez a gyógyszer klinikailag igazoltan gyorsítja a betegek gyógyulását és trendszerűen csökkenti a halálozási rátát.
A gyógyszer kifejlesztésében és betegekhez való eljutásában nagy szerepet játszottak a Richter Gedeon Nyrt. mellett az ITM és az EMMI háttérintézményei.

Ez a cikk mindenki számára olvasható, ugyanakkor a nőklapja.hu több tartalma csak előfizetéssel érhető el. Ha regisztrálsz, öt cikket elolvashatsz fizetés nélkül. Ha tetszett az írásunk, regisztrálj, hogy az előfizetői tartalmainkhoz is hozzáférj.

(Kiemelt kép: A Richter Gedeon Nyrt. gyógyszergyár által kifejlesztett, remdesivir hatóanyagot tartalmazó, csak klinikai vizsgálatra használható koronavírus elleni szert mutatja egy egészségügyi dolgozó a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Infektológiai Intézetében Debrecenben 2020. október 15-én. MTI/Czeglédi Zsolt)