Hogyan képes a technológia javítani az életminőségünkön? Hogyan lehetünk képesek tájékozódni a világban látás nélkül? Keikó Aszakava életpályája több mint rendkívüli, mindenkinek ismernie kellene a nevét!

Október 15-e a Fehér bot (a vakok és gyengénlátók) nemzetközi napja, és néhány napja már tesztüzemben van a japán informatikus, Aszakava Keikó intelligens bőröndje, ami a vakok egyszerűbb eligazodását segítheti. A bőrönd a vakvezető kutya és a fehér bot szerepét is átvehetné, sőt még a felhasználó ismerőseit is felismeri. Na de ki ez az Aszakava Keikó és hogyan reformálta meg a látássérült emberek életét? A japán informatikus munkássága egészen rendkívüli.

Sporttehetségből az informatika egyik legfontosabb alakja

Keikó Aszakava gyerekként futott és úszott, olimpikonnak készült, de egy uszodai baleset után 14 éves korára elvesztette a látását. Keikó legnagyobb félelme az volt, hogy látásával együtt függetlenségét is elveszíti, ez az önállósági vágy hajtotta odáig, hogy ma megalkothasson egy olyan eszközt, amellyel szinte mindent egyedül csinálhat majd – persze nem csak ő, de többi, látássérült embertársa is.

(Forrás: YouTube)

A most 62 éves Asakawa, noha angol irodalomból diplomázott 1982-ben, rögtön az egyetem után elkezdett érdeklődni a számítástechnika iránt, ezért el is végzett egy látássérült emberek számára szervezett, kétéves programozási kurzust. Ahogy ezt befejezte, az IBM-hez került, majd a kutatási központ állandó munkatársa lett. (2009 óta már a cég egyik legmagasabb rangú munkatársa, úgynevezett IBM Fellow.) 2004-ben PhD fokozatot szerzett az informatikai tudományok területén, de ami ennél is fontosabb, és ami miatt már a 90-es években bekerült a számítástechnika történelmébe, az az 1997-ben debütált fejlesztése.

A 2006-ig használatos Home Page Reader nevű böngészőbővítmény az első olyan szoftver volt, amelyik felismerte a HTML hivatkozásokat és a weblapok készítéséhez használt programozási nyelvet, majd lefordította a szövegek, táblázatok tartalmát és a képleírásokat, visszaadva az ugyanazt az információt a vakok számára, amelyet egy látó felhasználó is olvas.

Aszakava 2003-ban bekerült a  Women in Technology International Hall of Fame-be, vagyis a Nők a technológiában nemzetközi hírességek csarnokába, 2019-ben pedig a The National Inventors Hall of Fame-be is, ami a Nemzeti feltaláló hírességek csarnoka. Aszakava rendkívül sokat tett tehát azért, hogy vak emberek is képesek legyenek internetezni. Az, hogy ma már minden látásában korlátozott diák el tudja olvasni a tankönyveit személyi számítógépek és mobil eszközök segítségével, akár Braille-írással, akár hangos könyvként, az nagy részben neki köszönhető. 

Az intelligens bőrönddel megnyílik a világ

Az IBM japán kutatója, Keikó Aszakava, 2003. augusztus 5-én, Tokióban. (AFP FOTÓ / Yoshikazu TSUNO/AFP)

Olyan rendszeren is dolgozott, amely lehetővé teszi a látó webtervezők számára, hogy úgy is képesek legyenek megtapasztalni az internetet, ahogy azt a vak emberek teszik, legfontosabb küldetése pedig a kezdetek óta a multimédiás tartalmak szélesebb körű hozzáférésének biztosítása. Illetve az, hogy a fizikai világ is megnyílhasson a vakok számára. Hogy mit jelent ez? Például legújabb projektjét, egy olyan bőröndöt, amely vakok számára segít a bonyolult terepeken való eligazodásban, és ami végre meghozhatja Aszakava számára a régóta vágyott önállóságot. Az informatikus ugyan sportol (hihetetlen, de síel is!), tanul, kutat és fejleszt, havi szinten ingázik Japán és az Egyesült Államok között, de a látás képessége nélkül még mindig nem volt meg mindenben a teljes függetlensége. Szeretek úszni, síelni, korcsolyázni, búvárkodni, futni és számos mást is. De van egy korlátom: valakinek segítenie kell. Független akarok lenni! – mondta 2015-ös TED-beszédében, amelyben nemcsak karrierjéről, de arról az alkalmazásról is beszélt, amely a vak embereknek segít eligazodni. Igazán érdemes rászánni a 10 percet a videóra, elképesztően felemelő és motiváló a beszéde.

Tehát ehhez a vágyott függetlenséghez jutott most Aszakava egy lépéssel közelebb, hiszen elkészült csúcstechnológiás bőröndjének prototípusa. De mit tud ez a bőrönd? Segít biztonságban és hatékonyan célba juttatni tulajdonosát. A bőrönd tele van kamerákkal és érzékelőkkel (egy sor olyan technológiával egyébként, ami az önvezető autókban is megtalálható), és mesterséges intelligencia segítségével térképezi fel a környezetet, kiszámítja a felhasználó és a körülötte lévő álló és mozgó tárgyak távolságát. Egy mobiltelefonos alkalmazással betáplálható az úti cél, majd az app megtervezi az útvonalat, és a bőrönd fogantyújának rezgésein keresztül irányítja a felhasználót. A bőrönd segítségével egy olyan szövevényes terepen is segítség nélkül lehet majd tájékozódni, mint amilyen egy emberektől hemzsegő (gondoljunk a Covid utáni időkre) reptér.

A bőröndöt ezenkívül arcfelismerő technológiával is felszerelték, így értesítheti felhasználóját, ha mondjuk egy ismerőse van a közelben. Egyéb hasznos dolgokra is képes, például jelzi, milyen boltok vagy egyéb, a felhasználó érdeklődését felkelthető helyek vannak a környéken, és biztonságosan oda is irányítja őt.

2017 óta dolgozik ezen a projekten, amely szerinte hamarosan eléri azt az állapotot, hogy kereskedelmi forgalomba is lehessen hozni. Nemsokára indul a kísérleti program, reptereken és bevásárlóközpontokban tesztelik majd a bőröndöt, ami egyelőre annyira tele van pakolva technológiával, hogy ruhák tárolására még nem alkalmas. De a közeljövőben ez is megváltozhat Aszakava szerit. Feltalálója szerint az lesz a bőrönd legnagyobb előnye, hogy lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy mentális energiájukat egyéb dolgokra fordítsák, mint a közlekedés. A látássérült emberek általában fehér botot vagy vakvezető kutyát használnak. De ezen mobilitási segédeszközök használatával mindig figyelnünk kell a környező világra – mesélte a CNN-nek.

Elkészült csúcstechnológiás bőröndjének prototípusa (Forrás: CNN)

Mivel a mesterséges intelligencia biztosítja a tértudatosságot, a vak ember energiái felszabadulhatnak és más dolgokkal is foglalkozhat majd közlekedés közben: például telefonálhat, vagy csak hallgathatja a madarak csicsergését, esetleg álmodozhat séta közben.

Ezáltal a nyilvános terek élvezhető helyekké válnak, és végre nem csak az A-ból B-be való eljutásra kell koncentrálni. Sok ajtót megnyithat ez a vakok számára, mert végre képesek leszünk bárhová eljutni önállóan is nyilatkozta. A technológia tehát még fejlesztés alatt áll, alkatrészei is egyre kisebbek és könnyebbek lesznek idővel.
Új technológiák és innováció nélkül nem lehetünk képesek arra, hogy a társadalom befogadóbbá váljon. Ez az intelligens bőrönd nagyszerű példája annak, hogyan változtathatja meg a látássérült emberek életét a mesterséges intelligencia és a technológia” – összegezte a nagyszerű fejlesztést, amely valóban hatalmas lépés lehet a látássérültek és vakok számára.

Ez a cikk mindenki számára olvasható, ugyanakkor a nőklapja.hu több tartalma csak előfizetéssel érhető el. Ha regisztrálsz, öt cikket elolvashatsz fizetés nélkül. Ha tetszett az írásunk, regisztrálj, hogy az előfizetői tartalmainkhoz is hozzáférj.

(Kiemelt kép: YouTube)