Földünk fantasztikus hely, megannyi gyönyörű látnivalóval. A leghíresebb utazási portál munkatársai szerint ez most a 10 alapvető bakancslistás helyszín.

Mi történt?

A Lonely Planet idei listája a TOP 10 látnivalóról maga a nagybetűs bakancslista.

Miért fontos?

Utazni idén nem nagyon lehet, de tervezgetni igen, a lista böngészése igazi felüdülést nyújthat a járványhelyzetben megfáradt léleknek.

Tovább olvasnál? Erről lesz még szó:

  • Túrázók, bátrak és kevésbé kalandvágyók is találhatnak szívüknek kedves úti célokat a listán.
  • Vajon melyik hely lett az első a legizgalmasabb tíz között?

A Lonely Planet az egyik, ha nem a legnagyobb és leghíresebb útikönyv kiadó – illetve netes portál – kiadványai több, mint 100 millió példányban keltek el világszerte. Ha utaztál már messzire, egészen biztosan kezed ügyébe került valamelyik könyvük, vagy ha nem is, egy-egy éves listájukat biztosan átböngészted már. Noha 2020 elég mostohán bánik az emberiséggel nem csak az utazás terén, az oldal szerkesztői és a különféle, általuk felkért szakértők nem voltak restek idén is elkészíteni TOP 10-es listájukat azokról a helyekről, amiket szerintük legalább egyszer az életben látni érdemes. Nézzük hát, hogy melyek a Lonely Planet gárdája szerint a világ legjobb helyei!

10. Annapurna-kör, Nepál

Nepál legendás túraösvénye az Annapurna hegytömbjét kerüli körbe, nem véletlenül nevezik a világ legjobb túraútvonalának. A körtúra nem csak a hegyek és a túrázás szerelmeseinek kedvence, hiszen a Himalája zöld lejtői és kopár vidékei egy-egy rizsfölddel vagy éppen kolostorral mindenki számára örök élményt jelentenek. A túraútvonal több mint 200 kilométer hosszú, az egész bejáráshoz három hét szükséges, de természetesen egy-egy szakaszát bevállalva is fantasztikus élményben lesz része a kalandoroknak.

9. Salar de Uyuni, a végtelen sómező, Bolívia

A világ legnagyobb kiterjedésű és egyben legmagasabban fekvő felszíni sómezeje Bolíviában, az ország délnyugati részén, az Andok hegyvonulatai közötti medencében fekszik majdnem 18 Balatonnyi területen, 3656 méteres tengerszint feletti magasságon. Sós mocsárként, illetve sós sivatagként is emlegetik, mivel általában száraz, viszont időszakosan néhány centiméteres vízréteg borítja.

(Fotó: Getty Images)

Tavacskák, gejzírek, termálvizes medencék tarkítják a földöntúli tájat, illetve itt található az Isla del Pescado, vagyis a Halak szigete, amely egykor korallsziget volt és a nevét a formájáról kapta. A szigeten kaktuszok is megtalálhatók, melyek közül a legmagasabb, 12 méter magas példány korát 1200 évre becsülik. Minden év novemberében pedig flamingók költenek a sómocsár területén. Erről elég egy képet is látni, hogy megértsük, miért került fel a TOP 10-es listára. Érdekessége még, hogy részben itt forgatták a Csillagok háborúja VIII: Az utolsó Jediket is.

8. Angkor romjai, Kambodzsa

Angkor, a khmer templomok ősi városa Kambodzsa szívében a 9. században létrejött Khmer Királyság fővárosa volt 802 és 1432 között. A khmer építészet és szobrászat különleges „templomvárosa” ma Délkelet-Ázsia egyik legnagyobb turistalátványossága, a Kambodzsába érkező utazók szinte 100%-a emiatt érkezik az országba. Évente több millióan keresik fel a templomvárost és annak fő látványosságát, a fő templom együttest, Angkorvatot. TOP 10-es? Nem kérdés, szerintünk is az.

 7. Iguazú-vízesés, Argentína és Brazília

Az Iguazú-vízesés az Iguazú folyón található az Iguazú Nemzeti Parkban, amelynek 80%-a Argentína, 20%-a pedig Brazília területén fekszik. 270 különálló zuhogóból és kisebb vízesésből áll, amely a folyón 2,7 kilométeres szélességben húzódik. A víztömeg a vízeséseken maximum 82 métert esik, de az átlagos magasság 60 méter.

(Fotó: Getty Images)

Az Iguazú-vízesés legmagasabb zuhataga, az Union, ahol a víz a 150 méter széles és 700 méter hosszú Ördögtorok-szakadékba zuhan. Az elképesztő látványt a hűvös vízpára és az irdatlan víztömeg morajlása még inkább hátborzongató és csodás élménnyé teszi.

6. Bledi-tó, Szlovénia

Világviszonylatban Európa nem kínál annyi, hihetetlenül változatos látványosságot, de Szlovénia nemzeti büszkesége általában minden utazó bakancslistáján szerepel, így a Lonely Planetén is.

(Fotó: Getty Images)

Bled városa 520 kilométerre található Budapesttől, kb. 5 óra autóútra, így számunkra ez a legkönnyebben elérhető úti cél a listáról. Ez a tó Szlovénia második legnagyobb tava, a Júliai-Alpokban fekszik festői környezetben, hegyekkel és erdővel körülvéve. Gleccserek formálták és morénák (a mozgó jégtakaró által szállított, lerakott kőzettörmelék) veszik körül. Elcsónakázhatunk a Bledi-szigetre, rollerrel pedig az egész tavat körbegurulhatjuk, ha éppen ahhoz van kedvünk.

5. Yellowstone Nemzeti Park, Egyesült Államok

A Yellowstone a világ legrégibb nemzeti parkja, Wyoming, Montana és Idaho államok területén fekszik a Sziklás-hegységben, 8980 négyzetkilométeren. 1978-ban nyerte el a Világörökség része státuszt. Gyakorlatilag nem más, mint egy hatalmas szupervulkán kráterében létrejött ökorendszer. Híres gejzíreiről, hőforrásairól és egyéb geotermikus jelenségeiről – itt található a világ leghíresebb gejzírje, az Old Faithful, illetve a legnagyobb is, a Steamboat, vagyis Gőzhajó-gejzír, és ez a híres rajzfilmfigura, Maci Laci otthona is. A Nagy-Yellowstone Ökoszisztémában mintegy 600 grizzly medve él, ennek több mint fele a parkban. Élnek még itt fekete medvék, gímszarvasok, öszvérszarvasok, de az amerikai bölény, a jávorszarvas, a kanadai vadjuh, a villásszarvú antilop, a havasi kecske és a virginiai szarvas példányokkal is összefuthat az ide látogató. Sajnos a veszélyeztetett fajok közé tartozik a fehérfejű rétisas, a vándorsólyom, a trombitás hattyú, a farkas és a hiúz. A park területén pumák is élnek. 

4. Okavango-delta, Botswana

Ez a gyönyörű és vad táj Afrika egy legjobban kedvelt szafari célpontja, nem véletlenül. A delta, más néven Okavango-mocsár a világ legnagyobb szárazföldi deltatorkolata Botswanában. Az 1430 kilométer hosszú Okavango-folyó Angolában ered, rengeteg vize azonban soha nem éri el az óceánt, hanem elpárolog a Kalahári-medencében.

(Fotó: Getty Images)

A víz a deltában szétterül és szigeteket formál, számtalan lagúnára, mellékágra bomlik. A világ legnagyobb szárazföldi deltatorkolata ez, egyharmadát a Moremi Vadrezervátum teszi ki, ahol kimagaslóan változatos az állatvilág összetétele. A látogatók terepjárós szafarin, de motorcsónakos túrán is részt vehetnek, sőt a bátrabbak a hagyományos, fatörzsből kivájt kenuval, a mokoróval is bejárhatják ezt a fantasztikus vidéket, vagyis annak egy kis részét.

3. Uluru (Ayers-szikla), Ausztrália

A szigetország közepén az Északi-területen található óriási homokkő sziklatömb talán Ausztrália egyik leghíresebb látványossága a Sydney-i Operaház mellett. A homokkő sziklatömb 348 méter magasan emelkedik a tengerszint fölé, legnagyobb része azonban a talajszint alatt van, kerülete 9,4 kilométer.

(Fotó: Lisa Maree Williams/Getty Images)

Az őslakosok számára Uluru szent hely, nagy részük ma is elzarándokol ide például vallási okokból, a világ legszentebb helyei között tartják számon. A nap hajnali sugaraiban mályvaszínűvé váló monolit arról lett igazán híres, hogy a nap és az év különböző időszakaiban a ráeső fény hatására úgy tűnik, mintha folyamatosan változtatná a színét. Naplementekor a leglátványosabb, akkor olyan, mintha vörösen izzana a sziklatömb.

2. Galápagos-szigetek, Ecuador

A Galápagos-szigetek 14 nagyobb szigetből, 6 kisebből és 107 sziklából álló vulkanikus szigetcsoport a Csendes-óceánon, az Egyenlítő környékén. Ecuadorhoz tartozik (965 kilométerre fekszik tőle), annak egy önálló tartományát alkotja, élővilága pedig egészen kivételes, nem véletlenül került fel 1978-ban az UNESCO Világörökségi listájára.

(Fotó: Getty Images)

Napjainkra teljes területét védetté nyilvánították, és megóvása érdekében a turisták számát évi 60-70 ezer főben maximalizálták. A csodálatos természeti látnivalóknál is híresebbek talán állatfajai: itt élnek a galápagosi óriásteknősök, más néven elefántteknősök, a Darwin-pintyek, a galápagosi medvefókák, de otthont ad a kéklábú szulának és leguánoknak is.

1. Petra, a sziklába zárt város,  Jordánia

Jordánia, bár mondhatjuk úgy is, hogy a világ, de legalábbis a Lonely Planet egyik legkedveltebb turisztikai látványossága egyértelműen Petra romvárosa. A hatalmas, vöröslő kanyonba vájt város Vádi Músza közelében található, a Vörös- és a Holt-tenger között félúton, egyike a világ 7 csodájának, UNESCO kulturális világörökségi helyszín, amely hihetetlen módon kis híján feledésbe merült.

(Fotó: Eric Lafforgue/Art in All of Us/Corbis via Getty Images)

A sivatag sziklái között megbúvó egykori karavánközpont egy arab néptörzs, a nabateusok virágzó fővárosa volt. Már a 7. századtól hanyatlásnak indult, el is néptelenedett és csupán a beduin pásztorok tudtak létezéséről. Utolsó európai látogatói a keresztes lovagok voltak, majd több száz év telt el, mire 1812-ben egy felfedező újra rábukkant: Jean Louis Burckhardt egyik útja során kalandos körülmények között talált rá ismét az európaiak számára elfeledett városra, amely felkelő és a lenyugvó nap fényében mutatja leggyönyörűbb arcát.

Ez a cikk mindenki számára olvasható, ugyanakkor a nőklapja.hu több tartalma csak előfizetéssel érhető el. Ha regisztrálsz, öt cikket elolvashatsz fizetés nélkül. Ha tetszett az írásunk, regisztrálj, hogy az előfizetői tartalmainkhoz is hozzáférj.

(Forrás: Lonely Planet, Wikipédia)

(Kiemelt kép: Yellowstone Nemzeti Park Forrás: Getty Images)