Hét nosztalgiázós Instagram- és Facebook-oldal, amiktől szem nem marad szárazon!

Gyerekkorom óta szeretek régi fényképeket nézegetni, függetlenül attól, hogy ismerem-e a rajtuk szereplőket vagy éppen vadidegenek. Nagyanyámnál az egyik kedvenc szórakozásom volt, hogy a hatalmas fadobozból kiszedem azt a rengeteg fekete-fehér, megsárgult vagy éppen színezett fotót, és minden egyes részletüket alaposan megvizsgálom: kik lehettek ezek? Hogyan éltek, hogyan haltak? Milyen ruhában vannak, mi van a kép hátuljára írva, mi derül ki róluk? A bajszos katonatisztek, a hatalmas ruhákban görnyedő (mindig úgy láttam, hogy görnyednek) asszonyok és pöttöm, uniformisos gyerekek képei a gyerekkorom részei voltak. Most, hogy nincs már nagymamám, a nagy fadoboz pedig a házában árválkodik, régi fotók iránti igényeimet az interneten elégítem ki. Teóriám, hogy amióta az Instagramról is eltűnőben vannak a tinik (elmenekülnek az idősek és szüleik, nagyszüleik generációja elől a TikTokra), egyre jobb kontent van az Instán. Persze a nagyjából 50 milliárd fotó közül, ami fenn van az Instán, rettenetesen sok hulladék is van, ráadásul ez a hatalmas szám nem könnyíti meg az eligazodást, de néhány jó kereséssel az app algoritmusai olyan további tartalmakat ajánlanak majd, amelyek valószínűleg tetszenek nekünk, ezzel fogja a kezünket a felfedezés során. Én már felfedeztem pár szuper accountot Instán és Facebookon egyaránt, ha szereted a nosztalgiát és a régmúlt korok dolgait, nézd meg őket te is!

Városok régen

Három kedvencem rögtön a Facebookon leledzik. Bizonyára ismered a Budapest régi képeken nevű Facebook-oldalt. Ha nem, akkor feltétlenül keress rá, igazi kincsesbánya! Posztoljanak a tagok akár a hatvanas évekből származó, neonfényben úszó utcaképet, századfordulós „befagyott Dunásat”, a nyolcvanas évek Váci utcai forgatagot, én mindegyiket élvezettel nézegetem, akkor is, ha már tizedjére látom. A régi, Blaha Lujza téri Nemzeti Színház képeit sem tudom megunni, ahogyan azt is bírom, amikor Psota Irén nappalijába vagy idegenek teraszára enged bepillantást egy fotó. Mivel Győrben születtem, természetesen a Régi Győr oldalt is lájkoltam, és ugyan Budapesten már többet éltem, mint szülővárosomban, azért mindig megkísérelem megsaccolni, melyik rég nem létező épület minek a helyén állhatott egykor. Régi város mániám nem áll meg Európa határainál, a Vintage Los Angeles oldal képeit is imádom nézegetni: a város, ahol életemnek egy nagyon fontos majdnem egy évét töltöttem, bármilyen fotón és képeslapon megmelengeti a szívem.

Anyukád fiatalon

Hatalmas felfedezésem volt az Olsdschool moms néven futó Instagram-profil, amelyen nagyjából az 1950-es évektől a 2000-es évek elejéig posztolnak fotókat (vélhetően a rajongók által küldött fotókat) anyukákról, amikor még fiatalok voltak. 80-as évekbeli dauerolt csajok rettenetes szemüvegekben, kilencvenes évekbeli szín- és mintaorgiában pompázó lányok elképesztő korok elképesztő divatját idézik meg, amelyekre sokszor mi magunk is ráismerünk. Sokszor bizsereg az ujjam, hogy bizony pályázok én is egy képpel (amelyen édesanyám és húgom látható a 80-as évek második felében), de lehet, nem tenném zsebre, amit ezért a húzásért kapnék, így marad a nézegetés. Ez például egy remek darab a gyűjteményből:

Magyar menyasszony

Ez nem valami esküvőre készülődős csoport, hanem egy művészeti és kultúrtörténeti projekt: az ötletgazda Simonovics Ildikó, divattörténész, muzeológus, a Magyar Nemzeti Múzeum 20. századi és kortárs textilgyűjteményének vezetője, aki a Rotschild Klára – A vörös divatdiktátor című könyve és a divat nagyasszonyáról rendezett kiállítása kapcsán lett sokak számára ismert. A csoport augusztus 29-én indult (korábban mi is írtunk róla) és már több mint 2100 tagja van. Vannak itt képek ükmamákról, szerelmes dédikről és nem annyira szerelmes párokról, mosolygós és komor tekintetek nyernek értelmet a fotókhoz küldött leírásokból. A csoport ismertetője így szól:

„Menyasszonyok régen, menyasszonyok most. Neked milyen volt a menyasszonyi ruhád? És az édesanyádnak, a nagymamádnak? Mutasd meg, töltsd fel, írd meg hozzá az esküvőd történetét!

A képekből és a leírásokból új szerelem projekt formálódik, minden idők legnagyobb menyasszonyi ruha kiállítását, a történetekből pedig izgalmas könyvet álmodtunk meg! Csatlakozz, oszd meg, hívd meg a barátnőidet! Legyünk minél többen, legyen egy átfogó körkép hajdan volt és mai menyasszonyokról!” Mire vársz? Csatlakozz te is, hidd el, megéri!

This is America

Az 50-es, 60-as évek Amerikájának reklámjai és divatja mindig lenyűgözött, valószínűleg nem véletlenül dobta fel nekem ajánlott profilnak az Insta az Old Fashion Vibes-ot. Ha szeretted a Med Man – Reklámőrültek című sorozatot, ezt az Insta-profilt imádni fogod. Itt aztán minden van, a hűtőszekrény hirdetéstől a hajzselé és 60-as évekbeli Barbie baba reklámon át híres filmjelenetekig és divatfotókig mindenféle magazinokból.

Miért szeretünk nosztalgiázni?

A pszichológusok szerint a nosztalgiázás egy sor jó tulajdonsággal bír. Például pozitív érzéseket vált ki, vagyis boldoggá tesz, összehoz bennünket a közös emlékek által,  arról nem is beszélve, hogy maga az emlékezés jelentést ad az életünknek. Egy normatív vágy, amely arra irányul, hogy az embernek értékkel rendelkező múltja legyen, tehát definíciószerűen a nosztalgia egy érzelemdús, szentimentális kapcsolódás és pozitív érzelem a múlt iránt.

 És minden iszonyatosan máshogy néz ki, mint ahogy azt a kelet-közép-európai fotóalbumokból megismerhettük. A gyűjtés természetesen nem áll meg az említett két évtizedben, vannak itt korábbi és későbbi kincsek is. Például ennek az oldalnak köszönhetően ugrott be egy rég elfeledett babareklám a 90-es évekből, de ez a legkevésbé jelentős értéke: elképesztő méretű popkulturális gyűjtemény ez, amit órákon át lehet böngészni bármiféle bűntudat nélkül, hiszen közben nem csak simán instázunk, hanem popkulturális és történelmi kutatást végzünk ugyebár. Ha nem láttad még például Jayne Mansfield rettenetesen gusztustalan és giccses, rózsaszín plüssel (!) borított fürdőszobáját, már csak ezért érdemes felkukkantanod rá.

Klasszikusok a javából

Ha szereted a klasszikus hollywoodi sztárokat és filmeket, a The Classics Darling lesz a te kedvenced. Egy csomó glamúros kép és videó bizonyítja, hogy a nagy klasszikusok kora nem véletlenül legendás: az 1910-es és 60-as évek között forgatott filmek olyan ikonokat adtak a popkultúrának, akik máig emblematikus figurái a film szónak, és  talán még a mai tinik is ismerik őket.

Kulisszatitkok, elfeledett vagy legendássá vált táncjelenetek, elképesztően kockás hasú és döglesztő tekintetű, fiatal Paul Newmanig és hétköznapi arcát mutató Marilyn Monroe-ig mindenféle kép megtalálható itt.

Ha szabadulnál a szürke hétköznapokból, vágysz erre a klasszikus csillogásra, de azért képtelen lennél végignézni valami hosszabb opuszt a vonatkozó korszakból, ez a te Insta-oldalad!

Ha tetszett a cikk, regisztrálj, hogy hozzáférj az előfizetői tartalmainkhoz is!

(Kiemelt kép: Getty Images)