Az UNICEF összesítése szerint hatvannyolc országban 80 millió egy éven aluli gyerek oltása került veszélybe miután a szervezet több mint 30 immunizációs programját kényszerült felfüggeszteni a koronavírus okozta intézkedések és forráshiány miatt.

Mi történt?

Az UNICEF munkatársai szó szerint háztól házig szállítják a megelőzhető betegségek elleni oltóanyagokat, hogy a koronavírus miatti határzárak, közlekedési nehézségek ellenére az oltási programok folytatódhassanak. A koronavírus miatt most nem könnyű a dolguk: gyakran rénszarvasháton, biciklin vagy szamárkordén kell eljutniuk a gyerekekhez.

Miért fontos?

Innen, a gazdaságilag fejlett Európai Unióból nézve nehezen tudjuk elképzelni, hogy mennyire sok nehézséget jelent a kisgyermekek oltása a fejlődő országokban. A koronavírus járvány helyenként ellehetetlenítette a humanitárius programokat, így sok kisgyerekek oltása veszélybe került. Az UNICEF ezen a helyzeten próbál segíteni.

Tovább olvasnál? Erről lesz még szó:

  • Akár mocsáron, hegyeken és folyókon is keresztül kell menniük az UNICEF munkatársainak, hogy teljesítsék küldetésüket.
  • Hány egy éven aluli gyerek oltása került veszélybe?
  • Milyen adatsorban listavezető Magyarország?

Amikor kora tavasszal a koronavírus járvány begyűrűzése miatt a világ országai lezárták a határaikat, bele sem gondoltunk, vajon a gazdasági hatásokon kívül milyen negatív következményei lesznek a vírus miatti korlátozó intézkedéseknek. Voltak, akik azt mondták, hogy a lezárások nagyobb veszteségeket fognak okozni, mint a vírus maga. A határzár egyik kétségbeejtő következménye, hogy lassultak (vagy leálltak) a humanitárius szervezetek a munkájukkal, így nehezen jutottak el a kisgyermekekhez a védőoltások Észak-Afrikában és a Közel-Keleten. Akadtak olyan országok is, ahol a helyi egészségügyi intézmények minden erőforrásukkal a vírus elleni védelemre összpontosították, emiatt azokon a területeken nem folytatódtak az oltási kampányok.

Magyarország és az oltások

Magyarország oltáskérdésben pozitív értelemben listavezető: az átoltottság és a lakosság bizalma a védőoltásrendszerben kimagaslóan nagy. Ez derült ki tavaly szeptemberben, még a koronavírus járvány kirobbanása előtt a Védőoltásügyi Világkonferencián, amelyet a WHO és az Európai Bizottság közösen szervezett. A kimagaslóan jó magyar adatok mögött két ok húzódik: a védőnői hálózat, illetve a házi-, és gyermekorvosi szolgálat által biztosított, anyákkal és családokkal ápolt kapcsolatrendszer jó működése. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ is elismerte Magyarország jó gyakorlatát ezen a téren. A koronavírus betöréséig a magyarok magas átoltottsági szintje biztosította azt, hogy egy betegség nem tudott teljes erővel támadni, és nem alakult ki komolyabb járvány. Annak ellenére, hogy Magyarországon is egyre több oltás- és tudományellenes vélemény terjed, a szigorú szabályozásnak és hatósági ellenőrzésnek köszönhetően szinte egy kisgyermek sem marad beoltatlanul. A vakcinák a hozzáférhető legmagasabb biztonságúak és minőségűek.
Ha egy betegségcsoportot emelünk ki, ekkor is látszik, micsoda jelentősége van a vakcinációnak: az Európai Unióban becslések szerint csak a szezonális influenza elleni védőoltás évente 37 ezer ember életét menti meg. Friss hír, hogy Magyarországon megjelent az influenza elleni ingyenes védőoltását biztosító határozat, így az oltás október közepétől bárki számára térítésmentesen elérhető.

Az UNICEF összesítése szerint hatvannyolc országban 80 millió egy éven aluli gyerek oltása került veszélybe miután a szervezet több mint 30 immunizációs programját kényszerült felfüggeszteni a koronavírus okozta intézkedések és forráshiány miatt. – A COVID-19 ellen nincs még vakcina, más halálos betegségek ellen azonban igen, ám ezek a jelenlegi helyzetben nehezebben és drágábban jutnak el a „címzettekhez”, a legvédtelenebb gyerekekhez. Az UNICEF és partnerei oltják be a világ gyermekeinek közel felét, ezzel a szervezet a földkerekség legnagyobb oltóanyag-vásárlója. A vakcinák évente 2-3 millió gyerek életét mentik meg. Az oltóanyagok védelmet nyújtanak többek között a tbc-fertőzés, a kanyaró, a járványos gyermekbénulás, a rotavírus, a mumpsz, a szamárköhögés és sok más veszélyes, potenciálisan halálos kór ellen. A gyermekbénulást okozó poliovírus a világméretű összefogásnak köszönhetően majdnem eltűnt. De a koronavírus okozta oltási nehézségek miatt a fertőző gyermekbénulás új helyeken bukkant fel.
Míg tavaly is 14 millió csecsemő maradt oltás nélkül, és 6 millióan csak az oltások egy részét kapják meg, addig idén sokkal rosszabb a helyzet. A globális COVID-19 járvány soha nem látott kihívások elé állította az alapvető védőoltások beszerzését és szállítását világszerte. Az UNICEF Magyarország idehaza is kampányt indított, hogy így támogassa forrásokkal az életmentő immunizációs munkát.

Galéria | 5 kép

A szervezet tájékoztatása szerint a vakcinák szállítását minden esetben helyi, a körülményeket jól ismerő munkatársak végzik. Erre már csak azért is szükség van, mert a koronavírus-járvány alatt sok oltóközpont bezárt, a tömegközlekedés nem működik, az emberek félnek kimozdulni, a vakcinákat az egészségügyi dolgozók tényleg háztól házig viszik – bárhol is legyen az a ház. Az UNICEF munkatársainak gyakran saját épségüket kockáztatva, mocsáron, hegyeken és folyókon keresztül kell átkelniük, hogy teljesítsék küldetésüket. A vakcinák szállítása speciális körülményeket igényel. Az oltóanyagokat szigorúan 2 és 8 Celsius fok között szükséges tárolni, ezért azokat speciális burokkal ellátott dobozban szállítják. Ezért is nagy kihívás, ha extrém időjárási körülmények vagy útviszonyok között kell a vakcinákat a gyerekekhez eljuttatni. 

Ha tetszett a cikk, regisztrálj, hogy hozzáférj az előfizetői tartalmainkhoz is!

(Kiemelt kép: A négyéves Rayana gyermekbénulás elleni oltásra vár India egyik távoli tartományában. Az UNICEF dolgozója kötélen mászva szeli át a heves folyót, hogy eljuttassa hozzá az életmentő vakcinát. Fotók: UNICEF)