„Tudom, hogy nincs sok időm” – kiadták Dr. Czeizel Endre önleltárát

„Nem tudom, hogy idővel vállalkozik-e valaki életművem tárgyilagos értékelésére. Én szükségét éreztem az önleltár ezen részének elkészítésére.”

Mi történt?

Szerdán délelőtt felavatták a 2015-ben elhunyt Czeizel Endre orvos-genetikus professzor mellszobrát és bemutatták Önleltár című kötetét is.

Miért fontos ez?

Czeizel Endre tudományos munkáinak jegyzéke mostantól egy kötetben érhető el, melyhez a szaktekintély eddig közzé nem adott számadását választották bevezetőként.

Tovább olvasnál? Erről lesz még szó:

  • Miért tekinthető Czeizel professzor a tudományos élet olimpiai bajnokának?
  • Mit tartalmaz az Önleltár című kötet?
  • Hol található és ki készítette Czeizel Endre mellszobrát?

Dr Czeizel Endre 2009-ben. (Forrás: Wikipédia/168 óra)

„Megélhettem 80. születésnapom, de azt is tudom, hogy nincs sok időm… Ilyenkor az alkalmazott tudományos kutatást hivatásának tartó emberben felmerül az igény, hogy visszatekintsen életművére, és értékelje azt” – írja Dr. Czeizel Endre az Önleltár bevezetőjében. „Nem tudom, hogy idővel vállalkozik-e valaki életművem tárgyilagos értékelésére. Én szükségét éreztem az önleltár ezen részének elkészítésére, amihez nagy segítséget kaptam a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtárától.”
Dr. Czeizel Endre élete utolsó hónapjaiban tehát fontos feladatának tartotta, hogy áttekintse és összeállítsa tudományos közleményeinek jegyzékét. „Vallotta, hogy a tudományos teljesítménynek is vannak olyan objektív mérőszámai, mint például a sportnak.

Merhala Zoltan (Forrás: Czeizel Intézet)

Mert azontúl, hogy munkatársainak sokszor mondta, hogy New England Journal of Medicine-ben vagy a Lancetban közölni egy munkát olyan, mint amikor a sportoló megnyeri az olimpiát, a citációs index, amely az adott cikkre történő hivatkozások számát jelenti, illetve az impaktfaktor, amely a cikket közlő folyóirat szakmai hitelességét, olvasottságát jelenti, olyan mutatói a tudományos teljesítménynek, ami elvitathatatlanul jelzi munkájának értékét” – árulta el Merhala Zoltán, a Czeizel Intézet igazgatója a kötet bemutatóján. A kötetet is kiadó intézmény vezetője kiemelte, hogy a professzor számokban kifejezhető életműve magáért beszél: több mint 1300 tudományos közleménye, a 2015-ben számolt és azóta is növekvő, több mint 12 000 idézettség és a 671 impakt faktor. (Az impakt faktor a tudományos és szakfolyóiratok idézettségét jelző mutató. Jelenleg a PhD cím megszerzéséhez – szakiránytól függően – 2-5 impaktfaktor az elvárás.)

Czeizel Balazs (Forrás: Czeizel Intézet)

„De, ami talán a számokon túl a legfontosabb számunkra, a hátrahagyottak számára, hogy élete utolsó ilyen jellegű megnyilvánulásaként Czeizel doktor írt egy számadást a kötet bevezetőjeként, amely gondolatait, dilemmáit tartalmazza tudományos munkásságáról” – fejtette ki Merhala Zoltán.

Az Önleltár a Czeizel Intézetben érhető el azok számára, akik mélyrehatóbban szeretnék tanulmányozni a világhírű orvosprofesszor munkásságát. A szakmai kiadvány Czeizel doktor fia, Czeizel Balázs szerkesztésében és grafikai tervezésével, a Czeizel Intézet gondozásában jelent meg. „A tervezés során megpróbáltunk egy olyan könyvet létrehozni, ami nem titkolni, hanem világossá szeretné tenni mindazt, amit tartalmaz.

A könyvben egy tudós tudományos teljesítményéről van szó, ami világviszonylatban is jelentős, akinek tudományos publikációi olyan magas idézettséget értek el, ami nehezen megközelíthető.” – hangsúlyozta Czeizel Balázs.

(Forrás: Czeizel Intézet)

A könyvbemutató keretében leplezték le Dr. Czeizel Endre mellszobrát is, amely a Czeizel Intézet Bérc utcai központjának kertjében kapott helyett. Az idén öt éve elhunyt, ikonikus doktor szoborportréjának alkotója Mikus Áron szobrászművész. Az alkotó szándéka az volt, hogy Dr. Czeizel Endre munkásságát, szellemiségét és karakterét összefogóan megragadja és formába öntse úgy, hogy a portré látványa azok számára is hiteles legyen, akik ismerték őt.

(Kiemelt kép: Dr. Czeizel Endre mellszobra a Czeizel Intézet Bérc utcai központjának kertjében. Forrás: Czeizel Intézet)

Ha tetszett a cikk, regisztrálj, hogy hozzáférj az előfizetői tartalmainkhoz is!