A legendás természetfilmes és tudós új filmje igen erősnek ígérkezik, de az már most egyértelmű, hogy szerinte még megmenthetjük a bolygót.

Mi történt?

Hamarosan bemutatják a legendás természettudós és dokumentumfilmes új filmjét, ami miatt a 94 éves Attenborough körül felgyorsultak az események. A film az alkotó tanúvallomása és a jövőről alkotott víziója. Ez utóbbi pedig nem jó, hacsak nem teszünk ellene gyorsan.

Miért fontos?

David Attenborough szinte az egyetlen olyan figura a klímaváltozás körüli párbeszédben, akit talán még soha senki nem kérdőjelezett meg, szavai nagy hatással lehetnek nemcsak az átlagemberre, de a döntéshozókra is.

Tovább olvasnál?

  • Kinek a rekordját döntötte meg a dokumentumfilmes az Instagramon?
  • Tényleg mindenki szereti Attenborought? Hihetetlen, de szinte semmi negatívat nem találni róla a neten.
  • Mikor debütál új természetfilmje?

 A nyugati kultúrában, sőt azon túl is szinte mindenki ismeri Sir David Attenborought, aki májusban töltötte be a 94. életévét. Sőt mindenki szereti őt. A természettudós, dokumentumfilmes, az ismeretterjesztő televízió-műsorok egyik úttörője, producer és megannyi természetfilm narrátora, akinek számtalan további film és könyv fűződik nevéhez Cousteau kapitány és Gerald Durrell méltó társa most már évtizedek óta. 1957 óta készít természetfilmeket és sorozatokat a brit BBC televíziócsatorna számára, amelyek közül is a legismertebb a kilenc sorozatát egybefoglaló Élet kollekció, ami talán a legátfogóbb képet mutatja be a földi élővilágról az emberiség történetében. A környezetvédelmi aktivista igazi szupersztár, itthon a híres trilógiával (Élet a Földön, Az élő bolygó és Az élet megpróbáltatásai) lopta be magát a nézők szívébe, egy ország bámulta tátott szájjal a hátizsákos világjáró kalandjait és rajongott közvetlen modoráért. 1998-ban a természettudományok széles körű ismertetésében végzett nagy formátumú munkásságának elismeréseképpen egy akkor felfedezett hangyászsün fajt róla neveztek el, ez az Attenborough-hangyászsün (Zaglossus attenboroughi). Nem véletlenül nevezik a britek nemzeti kincsének, természettudományos és környezetvédő munkássága mellett az ő programigazgatói évei alatt kezdett a BBC színes filmeket sugározni. 1985-ben II. Erzsébet királynő lovaggá ütötte. 

Sir David Attenborough részt vesz a Bolygónk csodái (Our Planet) premierjén a londoni a Természettudományi Múzeumban 2019. április 4. (Fotó: Samir Hussein / Samir Hussein / WireImage)

Utálja őt bárki?

Ha az ember beírja a Google keresőbe, hogy „ki utálja David Attenborought?”, nagyjából csak olyan cikkek bukkannak fel válaszul, amelyek azt fejtegetik, hogy miért nem utálja őt senki. Egyetlen fórumot találtunk, ahol valaki felvetette, hogy ő utálja – a felvetésre egy darab válasz érkezett, amely így szól: „Lol (ez a netes nevetés rövidítése – a szerk.) ki utálná David Attenborought, te pszichopata?” – majd a kommentelő hosszan fejtegeti munkájának fontosságát. Pedig a tudós nem tökéletes, sőt a magánéletben, mondják, egészen ingerlékeny figura – de akkor mégis mi a titka? Valószínűleg az, hogy a képernyőn keresztül is érezzük, hogy ez az ember nem hiúságból van a képernyőn és nem próbálja másnak mutatni magát, mint aki. Egy tudósnak, aki meg szeretné mutatni a világ csodáit, és aki az elmúlt évtizedekben egyre inkább aggódik a bolygó állapotáért, amelyet az ember szinte leigázott. Szóval itt ez a szép korú férfi, akiért még a Z generációsok is rajonganak, amire ő szerényen csak annyit reagál, hogy igazán nem érti az egészet, és különösnek tartja, hogy ennyire szeretik. 

Jön az új film, rekord az Instagramon

Amikor 92 éves lett, úgy döntött, van még dolga, ezért forgatott még egy filmet: az Egy élet a bolygónkon című új dokumentumfilmje 2020. október 4-én, azaz jövő hétfőn debütál a Netflixen, és szinte biztos, hogy megjelenésének pillanatában meg fog ütni valamilyen rekordot. Nagyjából úgy, ahogy Instagram oldala tette néhány nappal ezelőtt. A Guiness-rekordok Twitter-oldala közölte aznap, hogy Sir David Attenborough rekordot állított be: 4 órával azután, hogy elkészült az Instagram fiókja, máris megvolt az egymillió követője. Ennyi followert eddig Jennifer Anistonnak sikerült leggyorsabban összeszednie, a színésznőnek 5 óra 16 perc kellett hozzá. A fiókot egyébként nem saját maga, hanem Colin Butfield és Johnnie Hughes kezelik, akik az Egy élet a bolygónkon producerei.

View this post on Instagram

David Attenborough has spent a lifetime travelling, exploring the wild places of our planet and documenting the living world in all its variety and wonder. He’s also witnessed the damaged caused. Saving our planet is now a communications challenge. We know what to do, we just need the will. That’s why we want to share this message on Instagram. Because there is hope and together, we can inspire change. Social media isn’t David’s usual habitat so while he’s recorded messages solely for Instagram, like the one in this post, we're helping to run this account. In case you’re wondering, ‘we’ are Jonnie and Colin and we worked with David on A Life On Our Planet. So, as well as sharing the messages he’s recorded especially for this account we’ll also post some exclusive clips and behind the scenes content. Stay tuned.

A post shared by A Life On Our Planet (@davidattenborough) on

Sir David első posztja egy bemutatkozás, ami igen erősre sikeredett, így szól magyarul: „David Attenborough vagyok, hatvan év óta tűnök fel rádióban és televízióban, de ez az első alkalom, hogy az Instagramon szerepelek. Azért vagyok most itt, és azért fedezem fel most a kommunikációnak ezt a számomra egészen új formáját, mert, amint azt tudjuk, a világ nagy bajban van.

Kontinensek lángolnak, gleccserek olvadnak, korallzátonyok haldokolnak, halak tűnnek el az óceánokból, a listát pedig sokáig lehetne folytatni.

De tudjuk, hogy mit lehetne tenni, ezért is próbálom most ki a kommunikációnak ezt a számomra új formáját. A következő hetekben olyan videókat fogok feltölteni, amelyekben elmagyarázom, mik a problémák, és hogyan tudjuk kezelni őket. Csatlakozzanak hozzám, vagy ahogy régen a rádióban mondtuk: maradjanak velünk!”

Bízik a fiatalokban

Ha pedig Sir David azt mondja, baj van, akkor baj van. Ha ez az ember, aki 1957 óta nagyítón keresztül figyeli bolygónkat, azt mondja, tenni kell, akkor tenni kell. Második Insta-videójában egyébként jó barátjával, a Monty Python Michael Palinjával beszélget, a harmadikban pedig arról beszél, hogy az emberek hajlamosak elfelejteni, hogy a természet nem olyasvalami, ami jó, hogy van, hanem alapvetően fontos az életben maradáshoz, hiszen mi is a részei vagyunk. Ez pedig már része az Egy élet a bolygónkon című új filmnek, amely saját bevallása szerint tanúvallomása és állásfoglalása lesz arról, hogy szerinte hol tart most a világ, illetve arról, hogy ha gyorsan cselekszünk, még tehetünk a végső hanyatlás ellen. „Ez egy olyan film, ami nemcsak a búról és a bajról szól, hanem elmagyarázza, mit lehetne tenni.

Évtizedek óta mondogatom, hogy hatalmas változásoknak vagyunk tanúi, de ez csak annyit ért, mintha kavicsokat dobáltam volna egy szakadékba. Nyom nélkül eltűntek. Most azonban az emberek kezdik észrevenni, miről van szó”

mondta Sir David Attenborough az alkotásról. A tudós az éghajlatváltozás katasztrofális hatásaira, a természetes élőhelyek és a törékeny ökoszisztéma pusztulására figyelmeztet. Szerinte a fiatalabb generáció tagjai mindezzel tisztában vannak. „Bennük van minden bizalmunk, hogy valóban észreveszik, mit kéne tenni. Amikor én voltam fiatal, én nem vettem észre, de nekik most lehetőségük van felismerni, hogy mi történik a Földdel.”

Az Egy élet a bolygónkon című film jövő hétfőtől elérhető a  Netflixen.

Ha tetszett a cikk, regisztrálj, hogy hozzáférj az előfizetői tartalmainkhoz is!

(Kiemelt kép: Sir David Attenborough a Bolygónk csodái (Our Planet) bemutatóján, a Smithsonian Nemzeti Természettudományi Múzeumban, 2019. április 10, Washington DC. Fotó: Shannon Finney / Getty Images)