Mundruczó Kornél legújabb filmjének forgatókönyvírója, Wéber Kata bekerült a világ 10 legígéretesebb forgatókönyvírója közé.

Mi történt?

A világ egyik legrangosabb filmes magazinja, a Variety beválasztotta Wéber Katát a világ 10 legígéretesebb forgatókönyvírója közé.

Miért fontos?

A 1905-ben alapított, nagy múltú amerikai magazin a Velencei Filmfesztiválon bemutatott Pieces of a Woman forgatókönyvéért hívta fel a figyelmet az alkotóra.

Tovább olvasnál? Erről lesz még szó:

• Wéber Kata Mundruczó Kornél több filmjének – például a Fehér isten illetve a Jupiter holdja – forgatókönyvét írta.
• A Variety szerkesztője emblematikusnak nevezte a 2020-as válogatást.

Mint minden évben, a Variety szerkesztői idén is összeállították azt a tízes toplistát, amely a legjobb forgatókönyvírókat állítja sorrendbe. A lap „10 to Watch” programja az áttörést elérő forgatókönyvírókat, színészeket, rendezőket, humoristákat, animációs filmeseket, producereket és operatőröket ünnepli. Wéber Kata a Pieces of a Woman forgatókönyvével került be a rangos névsorba. A fiatal alkotóművész Mundruczó Kornél rendezővel közös filmjük személyes indíttatású forgatókönyvét saját, többszörösen díjazott színdarabja alapján írta. Wéber Kata Európában elismert színpadi szerző, állandó alkotója a Proton Színháznak, és olyan filmes forgatókönyvek fűződnek a nevéhez, mint a Fehér isten vagy a Jupiter holdja.
Steven Gaydos, a Variety vezető szerkesztője a 2020-as válogatást „emblematikusnak” nevezte, szerinte „pont, amilyen filmkészítőkre szükségünk van ebben a rendezetlen és kihívásokkal teli időben”. Majd hozzátette: „ezek a forgatókönyvírók a világ nagy problémáival szembesítenek bennünket, miközben arról is gondoskodnak, hogy történeteik mélyen empatikusak, és karaktereik vadul eredetiek és sokszínűek legyenek”.
A listára korábbi években olyan forgatókönyvírók kerültek fel, mint például Charlie Kaufman (Egy makulátlan elme örök ragyogása), Jennifer Lee (Jégvarázs) vagy Alex Kurtzman és Roberto Orci (Star Trek).
A top 10-es listára kiválasztott alkotókkal a Variety  október 7-én megjelenő számában közölnek interjúkat, majd október 13-án egy online panelbeszélgetésre invitálják őket a Mill Valley Filmfesztivál keretében.
A Pieces of a Woman Mundruczó első angol nyelvű filmje, amelyet néhány hete nagy sikerrel vetítettek a velencei filmfesztivál versenyprogramjában. A nagy múltú szemlén a film két díjat is nyert: Vanessa Kirby kapta a legjobb színésznőnek járó Coppa Volpi-díjat, emellett a diákzsűri a legjobb filmnek járó Arca CinemaGiovani díjával jutalmazta. Az alkotást, melynek produceri csapatához Martin Scorsese is csatlakozott, a velencei premier után a torontói filmfesztivál programjában is bemutatták. Azt pedig, hogy széles közönség is megismerhesse a filmet, a Netflix garantálja, ugyanis a cég már meg is vásárolta azt nemzetközi forgalmazásra.

(Kiemelt kép: Wéber Kata, Mundruczó Kornél és Vanessa Kirby Velencében, Getty Images)

Ha tetszett a cikk, regisztrálj, hogy hozzáférj az előfizetői tartalmainkhoz is!