Holnap nyílik a World Press Photo Kiállítás – magyar díjazott is van

A világ legjobb sajtófotói ismét Magyarországra látogatnak.

Mi történt?

Holnap nyílik a World Press Photo Kiállítás Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeumban.

Miért fontos ez?

A kiállítás 151 felvételét a nemzetközi zsűri 73 996 fotóból válogatta. Az utazó kiállítást világszerte 120 helyszínen több mint négymillióan tekintik meg. Ráadásul idén is van magyar díjazott: Esther Horvath a környezet kategóriában kapott első díjat. 

Tovább olvasnál? Erről lesz még szó:

  • Mit érdemes tudni a magyar díjazottról és alkotásáról?
  • Hogyan történik a fotók kiválasztása, és mi a sajtófotódíj célja?

A magyar fotós A jegesmedve és kölyke című alkotása azt a pillanatot kapta el, amikor két medve a Jeges-tenger közepén a Polarstern – egy északi-sarki éghajlatváltozás következményeit vizsgáló tudományos expedíció – tudósai által elhelyezett zászlókhoz közelítenek.

Esther Horvath egy dokumentarista fotóművész, aki az éghajlati adataink mögött álló kutatások történetét szeretné bemutatni.

Kik azok a tudósok, akik döntő jelentőségű információkat nyújtanak az éghajlatváltozásról, hogyan működnek és hogyan élnek a bolygó legtávolabbi helyein és a legzordabb környezetben? 2015 óta Horvath munkásságát a sarkvidékeknek szentelte, különös tekintettel a Jeges-tengerre, hogy az itt zajló tudományos expedíciókat és a színfalak mögött zajló tudományos történeteket dokumentálja. Több tudományos csoport munkáját követi, amelyek a változó sarkvidékek jobb megértésén dolgoznak. A tudósok munkájának és életének dokumentálásával  Esther Horvath hozzá szeretne járulni ahhoz, hogy az emberek megértsék, mi történik valójában ezeken a területeken, és a tudósokkal együttműködve igyekszik felébreszteni a közvélemény tudatosságát ezekkel a törékeny területekkel kapcsolatban – olvasható az alkotó bibliográfiájában.

 

A World Press Photo egy független, non-profit szervezet, melyet 1955-ben Amszterdamban alapítottak és, amely a világ legnagyobb és legnívósabb sajtófotó pályázata. A verseny után a nyertes képek egy világ körüli kiállításon vesznek részt – a kiválasztott fotók 40 országba jutnak el. A nyertes képeket tartalmazó évkönyv hat nyelven jelenik meg. Az elmúlt két évben a Magyar Nemzeti Múzeumban rendezett kiállítás világviszonylatban a második leglátogatottabb volt.
A benevezett képekről a fotózás neves szakembereiből álló zsűri dönt, amely minden évben új tagokból áll. A zsűritagok függetlenek World Press Photo Foundationtől, és kizárólag a zsűrinek van beleszólása a díjra méltó fotók kiválasztásába. Az elbírálás alapja az, hogy a képnek pontos, tisztességes és magával ragadó mondanivalója legyen világunkról.
„Soha nem volt még ilyen nagy szükség hiteles képekre és történetekre! A kiállítás és a digital storytelling filmek fontos ismeretekkel szolgálnak napjainkról, olyan történeteket vonultatnak fel, amelyek megállásra, átélésre, gondolkodásra és együttérzésre késztetik a nézőt. A látogatók az évről évre megrendezett kiállításon olyan eseményeket ismerhetnek meg, amelyekre máskülönben nem biztos, hogy felfigyelnének” – olvasható az MNM honlapján, ahol további információ is található a kiállításról és kísérőprogramjairól.
Lesz például egy előadása Esther Horváthnak, a magyar díjazottnak is, amelyik sarkvidéki expedíciós munkájáról szól. Ez az előzetes tervekkel ellentétben várhatóan októberben fog megvalósulni, de regisztrálni már most is lehet rá.
A vírushelyzet miatt a múzeum látogatása és a kiállítások megtekintése az aktuális egészségvédelmi szabályok betartása mellett zajlik. A World Press fotókiállításon egy adott időszakban csak korlátozott számú látogató tartózkodhat és a vásárolt jegyek a rajta feltüntetett időpontra érvényesek. A szervezők arra kérik a látogatókat, hogy a jegy felületén megjelenő idősávban tekintsék meg a kiállítást, ahol a belépéstől számított javasolt tartózkodási idő 1-1,5 óra. Attól eltérő időpontban nem fognak tudni belépni.

(Kiemelt kép: Látogató az amszterdami World Press Photo 2020 kiállításon, 2020. május 26. Fotó: Jeroen JUMELET / ANP / AFP)

Ha tetszett a cikk, regisztrálj, hogy hozzáférj az előfizetői tartalmainkhoz is!