Magyar roma származású énekesnő kapja a a világzenei szcéna legrangosabb elismerését

Egy alázatos énekesnőt és rajta keresztül a magyarországi oláh cigányok kultúráját ismerheti meg a világ.

Mi történt?

Lakatos Mónika kapja idén a világzene legnagyobb kitüntetését, a WOMEX Artist Award életműdíjat. Gálakoncertje október 24-én lesz a Budapest Ritmo feat. WOMEX keretében.

Miért fontos ez?

Magyar roma énekesnő kapja a WOMEX Artist Awardot, ami a világzene Oscar-díja. Eddig korábban egyszer, 2008-ban kapta magyar formáció kitüntetést – a Muzsikás együttes.

Tovább olvasnál? Erről lesz még szó:

  • Hogyan élik meg a zenei hagyományt Lakatos Mónika közösségében?
  • Énekelhet-e nagyközönség előtt egy oláh cigány nő?

„Mi a kultúránkban élünk, nem megtanultuk, hanem felnőttünk benne. Így szívtuk magunkba az oláh cigány kultúrát és a színpadra is azt visszük, amik vagyunk. Ez egy élő közösség, ahol a zene is élő még. Attól pedig, hogy van egy kettős, magyar-cigány identitásom, sosem leszek kevesebb, hanem csak több” – mondta a díj bejelentésekor az énekes. Mónika egyébként a méltán híres nagyecsedi oláh cigány közösség kiemelkedő alakja, aki három formációban és szólóénekesként is lélegzetelállító tehetségről, szakmai alázatról tett tanúbizonyságot. Több évtizedes munkásságát ismeri el most a nemzetközi zenei közösség.   

Lakatos Mónika és Rostás Mazsi (Fotó: Budapest Ritmo)

Lakatos Mónika budapesti oláh cigány családban született, a nagyecsedi énekesek közül is kiemeli varázslatos énekhangja és lenyűgöző jelenléte, a zene iránti végtelen alázatossága. Az oláh cigány kisebbség közt is kisebbségként él Magyarországon. Húsz-harmincezer főt számláló közösségük érzelmi életének origója a zene, a közös zenélés – zenei hagyományuk része, hogy dalban beszélgetnek, dalban békülnek vagy kérnek bocsánatot. Így Lakatos Mónika egész életét, minden mozzanatát áthatja a zene.
Mónika édesapjától és nénikéitől, autodidakta tanult énekelni. Tehetségét az 1996-os Ki mit tud?-on mutatta be először nagyobb közönségnek, amire tudta nélkül nevezték be, és amit romák közt elsőként meg is nyert. Saját bevallása szerint nincs két egyforma fellépése, mindig az adott pillanat érzelmei befolyásolják, hogyan énekel – és mai napig mindig izgul fellépés előtt – írják a szervezők szerkesztőségünkhöz eljuttatott sajtóközleményben. Énekesnőként számos formációban, köztük a cigány hagyományon alapuló világzenét játszó Romengóban, és a több családtagot is bevonó Cigány Hangokban is szerepel. Szólólemezén, a Romanimón szívfájdító, lassú dalokat, hallgatókat énekel – az album a World Music Charts Europe top 5 lemeze közé került.
„Ha csak a mi közösségünkben vagyunk, akkor megvannak azok a szerepek, hogy mi a közösségben, az otthonlétben egy férfinek és egy nőnek a feladata. Ez nálunk is megvan, viszont ahogy nagyközönség elé viszünk egy műsort, az más. Ha én nem Mazsival (Rostás Mihály Mazsi – a szerk.) élnék, aki mindenben támogat engem, akkor nem biztos, hogy a nagyközönség elé kerülök és színpadon énekelhetek. Ez általában nem így működik egy oláh cigány közösségben, hogy a nő elmegy a férje nélkül vagy énekel nagyközönség előtt. Ezért van az, hogy akkor a férje is zene közelben van” – mondta a nőklapja.hu kérdésére az énekesnő a díj bejelentésekor tartott sajtótájékoztatón. Mónika egyébként fellép október 9-én is a Budapest Ritmo Pikniken férjével, Rostás Mihály Mazsival.

Galéria | 4 kép

Magyar roma származású énekesnő kapja a a világzenei szcéna legrangosabb elismerését

Magyar roma származású énekesnő kapja a a világzenei szcéna legrangosabb elismerését

Fotó megosztása:

Lakatos Mónika a Budapest Ritmo feat. WOMEX fesztivál keretében, október 24-én tartja gálakoncertjét a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermének színpadán. Az énekesnő a díjat a korábbi magyar díjazott Muzsikás együttes tagjaitól veszi majd át. 
Budapest egyébként idén második alkalommal nyerte el a világzenei szcéna legnagyobb eseményének rendezési jogát. A járványhelyzetre való tekintettel a programok egy részét virtuálisan tartják, azonban itthon exkluzív, szűk közönség előtt tartott élő  koncertekkel készülnek a Müpában. „A WOMEX a globális zenei élet legnagyobb konferenciája: egyszerre vásár, világzenei fesztivál, konferencia, zenei dokumentumfilmek bemutatója és díjkiosztó ünnepség. Alkalom a hazai világzene ünneplésére, új tehetségek befutására, koncertek és fesztiválok programjának lekötésére, tanulásra és kultúrdiplomáciai eseményekre” – írják a szervezők.

(Kiemelt kép: Lakatos Mónika és a Cigány Hangok koncert a Szimpla Kertben, 2020. augusztus. Fotó: Hartl Nagy Tamás)

Ha tetszett a cikk, regisztrálj, hogy hozzáférj az előfizetői tartalmainkhoz is!