Az elmúlt száz évben nem volt annyi sikeres feltárás, mint az elmúlt egy évben. Az ókori Egyiptom még mindig sok titkot rejt, most 14 szarkofággal közelebb kerülhetünk ehhez a titokzatos civilizációhoz.

Mi történt?

A Szakkara melletti egyiptomi nekropoliszban 14 érintetlen, 2500 éves szarkofágot találtak a régészek.

Miért fontos?

Az elmúlt száz évben nem volt annyi sikeres feltárás Egyiptomban, mint az elmúlt egy évben.

Tovább olvasnál? Erről lesz még szó:

  • Miről híres Szakkara?
  • A Dzsószer piramis építtetője a világ első mérnökének, orvosának tekinthető.
  • Milyenek ezek az új leletek és mikorra várható vizsgálatuk befejezése?

Musztafa Vazíri (Fotó: Egyptian Ministry of Antiquities / AFP)

Az Egyiptomi Turisztikai és Régészeti Minisztérium a Facebookon jelentette be, hogy újabb 14 szarkofágra bukkantak a szakkarai nekropoliszban. A koporsókat 2020. szeptember közepén fedezték fel egy ásatás során, azon a területen, ahol nem sokkal korábban 13 fából készült szarkofág is előkerült. A Kairótól 30 km-re található, 7 kilométeren át elnyúló falu az UNESCO világörökségi helyszíne, az ókori Egyiptom egyik fővárosának, Memphisznek legősibb temetője, amelyet 3000 éven át használtak uralkodók és magánemberek temetkezésére. Uralkodókat egyébként a II. dinasztia korától (i. e. 2926. század) a XIII. dinasztiáig (i. e. 1803 és i. e. 1649 között) temettek ide, közepén áll a legősibb piramis, Dzsószer fáraó piramisa, amely egy síregyüttes része. A környéken régóta folynak ásatások, de még mindig rengeteg a felfedezni való.

A polihisztor főpap

A Dzsószer piramis tervezője és építtetője a híres Imhotep volt, akit a világ első ismert mérnökének, építészének, orvosának, költőjének és írójának tartanak. Igazi polihisztor volt, széles műveltségének köszönhette, hogy végül Dzsószer fáraó tanácsosa és főpap lett, címeinek listája egészen meglepő: Egyiptom királyának kancellárja, orvos, első a rangsorban Felső-Egyiptom királya után, a Nagy Ház felügyelője, örökös nemesember, Héliopolisz főpapja, építész, legfőbb ács, szobrász és vázakészítő. Kevés halandó embert ábrázoltak fáraó szoborcsoportja részeként, Imhotepet igen, illetve azon kevés egyiptomi között volt, akit halála után az istenek sorába emeltek. 

A fából készült koporsók meglepően jó állapotban maradtak fenn, színes festmények és hieroglifák díszítik őket, teljesen érintetlenek, magyarán az eltemetésük óta nem nyitották fel őket. Dzsószer fáraó piramisát idén március 6-án nyitották meg a turisták előtt, azonban a koronavírus-járvány miatt még nem sokan tudták megnézni. A piramis majdnem összeomlott, amikor 2006-ban megkezdték a renoválását. A munkálatok 2011 és 2013 között szüneteltek az egyiptomi forradalom miatt, ezért is húzódott el ennyire az átadás. A 60 méter magas kőépítmény restaurálására 104 millió egyiptomi fontot (nagyjából kétmilliárd forintot) költöttek, és ideális esetben is csak 45 látogató keresheti fel naponta a hely szűkössége miatt. Nemcsak a külső homlokzatot restaurálták, de belül is helyreállították a sírkamrához vezető folyosókat, magát a sírkamrát, sőt a fáraó szarkofágját is.

Az Egyiptomi Turisztikai és Régészeti Minisztérium által 2020. szeptember 20-án kiadott képen a Szakkara-i nekropoliszban felfedezett tizennégy, 2500 éves koporsó egyike. (Fotó: Egyptian Ministry of Antiquities / AFP)

A műemlékvédelmi miniszter, Hálid al-Anáni szerint „ez még csak a kezdet”, így a szakkarai lelőhely akár még az eddig évszázados rekordnak számító tavalyi al-Aszászífi ásatást is lekörözheti, ahonnan harminc szarkofág került elő 2019-ben. A most felfedezett leletek tanulmányozása még tart, eredetükről és a további részletekről valószínűleg októberben fognak beszámolni.

3000 éves szarkofágok

A tavalyi, al-Aszászífi (a Luxor környéki nekropolisz) igen fontos felfedezésnek tekinthető Egyiptom számára: „Az utolsó nagy felfedezés 1891-ben volt, azt az ásatást külföldiek vezették, ahogyan az 1881-est is – mondta akkor Musztafa Vazíri, az egyiptomi antikvitásokért felelős intézet titkára. A 2019-es azonban egy egyiptomi felfedezés, ami leírhatatlanul jó érzés.Az al-Aszászíf nekropoliszban talált szarkofágok 3000 évesek lehetnek, két szinten voltak elrendezve, nők, férfiak és gyerekek is voltak köztük, mindannyian a középosztály tagjai lehettek.

A 2019-ben felfedezett leletek. Fotó: EGYPT’S MINISTRY OF ANTIQUITIES / HANDOUT/Anadolu Agency via Getty Images)

A szarkofágok akkor is remek állapotban kerültek elő, a festés is jól látszik még rajtuk. A koporsóban nyugvók nemét már a felnyitás előtt is meg lehet állapítani, ugyanis a férfiak szarkofágjára ökölbe szorított kézzel van faragva a test, míg a nőkére nyitott tenyérrel.

Ha tetszett a cikk, regisztrálj, hogy hozzáférj az előfizetői tartalmainkhoz is!

(Kiemelt kép: Az Egyiptomi Turisztikai és Régészeti Minisztérium által 2020. szeptember 20-án kiadott képen a Szakkara-i nekropoliszban felfedezett tizennégy, 2500 éves koporsó egyike. Fotó: Egyptian Ministry of Antiquities / AFP)