Miért kell gyorsan cselekedned aranyér esetén? Képeken mutatjuk meg! (x)

Milyen lehet az aranyér, és miért okoz fájdalmat? Magától is elmúlik, vagy egyre súlyosabb panaszokat okozhat? Képeken mutatjuk meg, milyen stádiumai lehetnek az aranyérnek, valamint hogy pontosan mi okozza a fájdalmas tüneteket, és miért nem érdemes halogatnod a kezelést!

Mi az aranyér, miért lesznek fájdalmas panaszaid?

Az aranyér egy olyan visszérköteg a végbélben, amely fontos szerepet játszik a székletürítésben és -visszatartásban. A fájdalmas tüneteket akkor érzed, ha aranyeres csomók alakulnak ki, amelyek megnagyobbodhatnak, begyulladhatnak, vérezhetnek, néha pedig ki is fordulnak. Attól függően, hogy a záróizomhoz képest merre helyezkednek el a csomók, külső, illetve belső aranyérről beszélünk.

Melyek az aranyér tipikus tünetei?

Ha nehezebben székelsz a vécén, és közben fájdalmat érzel, vagy folyamatosan viszket az alfeled, gyanakodhatsz az aranyérre. Ha véres csíkot látsz a vécépapíron, szintén gondolnod kell az aranyérre. Ha kis kitüremkedést veszel észre, az már sajnos nem jó hír, mert nagy valószínűséggel a betegség egyik előrehaladottabb stádiuma alakult ki, amely orvosi kezelést igényel.

Fontos, hogy időben cselekedjünk

Amint a kezdődő aranyér első tüneteit érzed, tanácsos elkezdened a kezelést. A Proktis-M kúppal és kenőccsel enyhítheted a fájdalommal és gyulladással járó kezdeti panaszokat. A gyógyszertárakban és webpatikákban recept nélkül beszerezhető Proktis-M végbélkúp és Proktis-M plus kenőcs hialuronsavat és jótékony hatású gyógynövények kivonatát tartalmazza. Klinikai vizsgálatokkal igazolt a hialuronsav nagy vízmegkötő képessége, amely felgyorsítja és javítja a szövet-helyreállítást és a sebgyógyulást. A két készítmény a panaszok függvényében kombinálva is használható.

Ismerd fel az aranyeret!

1. stádium – kezdődő aranyér
Tünetek: viszketés a végbélnyílás körül, esetleg világos piros vér a székleten, illetve a WC-papíron.
Ok: a belső visszerek kitágulása, esetleg gyulladása; az érzékenyebb véna székeléskor meg is sérülhet, ami kisebb vérzéssel járhat.

2. stádium – problémás aranyér
Tünetek: idegentest-érzés, fájdalmas, égő viszketés a végbélnyílás környékén, a székletben megjelenhet a vér.
Ok: az aranyeres csomók megduzzadnak, ettől olyan érzésed lehet, mintha folyton lenne valami odabent. Előfordulhat, hogy székletnek gondolod és meg akarsz szabadulni tőle, pedig az erőlködés ronthat a helyzeteden.

3. és 4. stádium – előrehaladott aranyér
Tünetek: az aranyeres csomók a végbélnyíláson kívülre kerülnek és nem tudnak többé visszahúzódni. Az idegentest-érzés állandósul, a fájdalom és a viszketés fokozódik, a vérzés intenzívebbé, a széklettartás nehezebbé válik. Ha ezeket a tüneteket észleled, feltétlenül fordulj proktológus szakorvoshoz!

www.proktis.hu