Képzelet és valóság határán (x)

Voltál már szerelmes? Fel tudod idézni magadban a valódi együttlétet megelőző szakasz álmodozásait, izgalmait és tévedéseit? Tűnődtél már azon, hogy milyen hatalmas szerepet játszik a szerelemben a saját képzeletünk, mennyi mindent vetítünk bele a másik emberbe, hogyan formáljuk belül a másikról alkotott képet? Ha igen, akkor Horvát Lili Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre (16) című filmjét - melyben valóság és képzelet csúszik össze egy szerelmes nő fejében - mindenképp látnod kell!

Dr. Vizy Márta, a negyvenéves idegsebész szerelmes lesz. Fényes amerikai karrierjét hátrahagyva visszatér Budapestre, hogy új életet kezdjen Dr. Drexler Jánossal. Ám hiába vár a Szabadság-híd pesti hídfőjénél: a férfi nem jelenik meg a randevún. Márta kétségbeesetten a keresésére indul, de amikor rátalál, Drexler azt állítja: sohasem látta őt azelőtt. Márta kételkedni kezd magában. Lehet, hogy annyira vágyott a férfira, hogy csak a fantáziája játszik vele? Úgy dönt, nem utazik vissza Amerikába. Egy budapesti kórházban vállal munkát, és nyomozni kezd Drexler János után.

„A Felkészülés… számomra elsősorban a szerelem projektív természetéről szóló személyes történet. A film a szerelmet az őrülettől elválasztó, nyugtalanítóan homályos határsávban játszódik. Mennyiben építjük önmagunkban a szerelmi történeteket? Meddig tart a vágyott valóság, és hol kezdődik a realitás? Mennyire másképpen megélhető két ember számára ugyanaz a szerelem?”

– fogalmaz második alkotásáról a Szerdai gyerek sokszoros díjnyertes női rendezője. „Azt hiszem, mindenkinek van belül egy titkos helye, amiről nem beszél, amit nem mutogat senkinek, de ahol nagy, intenzív mozgások zajlanak. Engem ez a hely érdekel. A Felkészülés…-sel is ezt az alig kitapogatható világot szerettem volna megragadni: a ráérzést, az intuíciót, szerelmünk irracionális kiválasztásának titkát.”- osztja meg velünk további gondolatait Horvát Lili.

Horvát Lili Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre (16) című filmje nem csupán egy csodálatosan érzékeny szerelmes fim, de egy ízig-vérig Budapest film is, ha tehát szerelmes vagy fővárosunkba – vagy épp vágyódsz utána – eggyel több okod van, hogy beülj a moziba!
A női főszereplő a gyönyörű és átütően tehetséges Stork Natasa, aki magával ragadóan viszi a nézőt Márta titokzatos belső tereket megnyitó utazására. Az erő és a törékenység keveredése az életben és a filmvásznon is jófajta feszültséget kelt, titkot jelent és Stork Natasában megvan ez a kettősség.

A vágyott férfit Bodó Viktor, generációja egyik legcsillogóbb színésze alakítja, aki majd’ húsz évvel ezelőtt úgy határozott: felhagy a színészettel, helyette a rendezés felé fordult. Előadásai kiemelkedő sikerrel mennek Európa-szerte. Ezzel a filmmel tér vissza a vászonra. További fontos szerepekben Vilmányi Benett, Nagy Zsolt és Lukáts Andor tűnik fel.
A fim világpremiere nemrégiben volt a 77. Velencei Filmfesztiválon. Ez az első magyar alkotás, mely meghívást kapott a fesztivál Giornate degli Auori (Venice Days) versenyprogramjába, ahová idén mindössze 10 újító, eredeti hangú alkotást válogattak be. Azt akarták, hogy mindenképpen Velencéből induljon el nemzetközi útjára ez a hipnotikus alkotás, mely nézőjét egy titokzatos területre invitálja.

A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre szeptember 24-én kerül a hazai mozikba.