Az apa az apa, nem látogató. Ilyenkor ő is apává születik.

Mi történt?

A Másállapotot a Szülészetben munkatársaihoz a tavaszi lezárások idején beérkezett panaszok alapján akkor nagyon sok kórházban – a látogatási tilalomra hivatkozva – nem engedték be az apákat a szülésekre, holott ez rájuk nem vonatkozik. A mozgalom most tájékoztató kampányt indított, melynek keretében közvetlenül írtak a kórházaknak is.

Miért fontos ez?

A hazai kórházak saját protokollja szerint járványhelyzetben sokszor nem engedik be a kísérőket a szülésekre. Ennek hátterében leginkább az ismeretlentől való félelem, a járvány szülte új helyzet, a kapacitáshiány vagy a járványügyi intézkedések betartásának nehézkessége (például a tesztelés körülményessége) áll. Holott az országos tisztifőorvos által elrendelt látogatási tilalom erre az esetre nem vonatkozik, épp ellenkezőleg: kötelezi a kórházakat az apás szülés, illetve egy kísérő jelenlétének biztosítására. 

Tovább olvasnál? Erről lesz még szó:

  • Miért nem érvényes a látogatási tilalom a szüléskísérésre?
  • Miért fontos hogy jelen lehessen egy anya által választott kísérő a szüléseknél?

Szeptember nyolcadikán Müller Cecília országos tisztifőorvos a fokozódó járványhelyzetre való tekintettel látogatási tilalmat jelentett be minden hazai kórházban. Kisebb hangsúlyt kapott azonban a rendelet azon része, amely ezzel egyidejűleg az összes kórházat arra kötelezi: tegyék lehetővé, hogy a szülő nő által megjelölt személy a vajúdás és a szülés teljes hossza alatt a nővel lehessen. A rendelkezésnek megfelelően a kiskorú beteg mellett is ott lehet az egyik szülő, törvényes képviselő, és a haldokló mellett szintúgy.
A Másállapotot a Szülészetben mozgalom önkéntesei azt tapasztalták a járvány első hullámának idején, hogy a látogatási tilalmat számos kórház szülészeti osztálya a szüléskísérésekre vonatkoztatva is alkalmazni kezdte, vagy bűntudatot keltettek, verbális nyomást gyakoroltak, ha a nő kísérővel akart szülni. „Most ezt megelőzve, levelet küldtünk a kórházaknak, kihangsúlyozva, hogy a tisztifőorvos kötelezte az intézményeket a kapcsolattartás biztosítására.

Azzal is szembesültünk, hogy sokan az apa jelenlétére szűkítették a helyi szabályozást, holott számos nő nem tud vagy akar a gyermek apjával szülni, például, ha elhagyták.

Emiatt is sok megkeresést kapunk, így hangsúlyoznunk kell, hogy a tisztifőorvosi rendelet egy főt ír, nem az apát” – mondta el megkeresésünkre Keszler Viktoria a Másállapotot a szülészetben önkéntese.
Az írásos megkeresés után számos kórházból kaptak visszajelzést arra nézve, hogy ameddig kapacitásuk lehetővé teszi ezt, biztosítják az apást szüléseket, illetve a kísérő jelenlétét az anya mellett.
Keszler Viktória hangsúlyozza, hogy mindez azért nagyon fontos, mert „a szülés természetes, élettani lefolyását támogatja, ha a nő választott kísérője jelen lehet, ettől hatékonyabb, akár fájdalommentesebb is lehet a vajúdás.

A kísérő jelenlétének biztosítása az országos szakmai irányelv és a járvány alatti eljárásrend szerint is fontos. Az apa ráadásul apa, nem látogató, ő is apává születik.

Most ráadásul a kórházi tartózkodás alatt nem látogathatja meg a családját, nem láthatja az újszülöttjét, csak otthon veheti újra (ha nem volt ott a szülésnél, akkor először) kézbe. Ugyanakkor a nem apával szülő nők sem foszthatóak meg a kísérő előnyeitől, a jelenlétük részben prevenció: a műtét, komplikáció megelőzés része minden, ami az anya érzelmi biztonságát szolgálja, hiszen félelemben, stresszben nem lehet szülni.”

Kérünk, segítsd a munkánkat, és szánj pár percet a kérdőívünk kitöltésére, mert tudni szeretnénk a véleményedet a Nők Lapjáról és a nőklapja.hu-ról!

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Getty Images)