Patti Smith szeret olvasni, de ő is írt elég jókat

A Kölykök című könyvét díjazták is.

Mi történt?

Kiderült, hogy Kosztolányit olvas a híres rocklegenda. 

Miért fontos?

Ma is sokakat érdekel, hogy a sokoldalú művész, a punklegenda Patti Smith mit szeret olvasni, hallgatni, nézni. 

Tovább olvasnál? Ez lesz még a cikkben:

  • Tavaly vajon melyik magyar írótól olvasott ?
  • Ő is ír jó könyveket. Mutatjuk, nekünk melyik a kedvencünk.
  • A kezdet és a vég: az első és az eddigi utolsó lemeze. Hogy a zenéről is szó essen.

Patti Smith a napokban azzal került a hazai sajtó hírei közé, hogy egy Kosztolányi könyvről posztolt, mert épp azt olvasta. A  fotón szereplő kötet a Pacsirta angol kiadása, mely Skylark címmel jelent meg Esterházy Péter előszavával. Egyébként nem ez volt az első eset, hogy a művészlegenda magyar szerzőtől olvas, tavaly Krasznahorkai László klasszikusáról, a Sátántangóról posztolt egy hasonlót. Akkor a MusicPress arról is beszámolt, hogy Smith Krasznahorkaival már a 90-es években is találkozott, amikor a világhírű magyar író Allen Ginsberg vendége volt New Yorkban.

Őt is érdemes olvasni

Patti Smith – Kölykök

A hetvenes évek közepén berobbant, a könnyűzene történetére nagy hatást gyakorló art-punk előadó nem csak olvas, hanem ír is, ráadásul nem is rosszul. Eddig több mint egy tucat könyve jelent meg, ebből az egyik leghíresebb a 2010-ben kiadott életrajzi regénye, a magyarra is lefordított, nagyszerű Kölykök (Just Kids). Ebben a fiatalkori éveit és egy másik nagy ikon, Robert Mapplethorpe fotóshoz fűződő viszonyát, egy egész életen át visszhangzó szerelem történetét meséli el. Persze ez nemcsak egy egyszerű szerelmi történet, hanem két nagy művész útkeresése az ikonikus hatvanas-hetvenes években.

A könyve lapjain feltárul előttünk New York excentrikus művészvilága, egy fantasztikus éra: feltűnik Allen Ginsberg, Andy Warhol, Janis Joplin vagy Jimi Hendrix is.

A Kölykök 2010-ben elnyerte az amerikai Nemzeti Könyv Díját.
Öt évvel később, 2015-ben érkezett a folytatás, az M Train, amely Smith életének második feléről szól. A könyvben természetesen Patti Smith lemezeiről, néhai férjével, az 1994-ben elhunyt egykori MC5-gitáros, Fred “Sonic” Smith-szel közösen eltöltött évekről is szó esik.
Ezt, és még számos kötetét már csak angolul tudjuk olvasni.

A kezdet és a vég

Smith 1975-ben debütált Horses című albumával, amely bekerült minden idők 100 legfontosabb lemeze közé, sőt, még a borítójának a képi világa is meghatározóra sikerült. Az ehhez készült, ma már kultikus fotót Robert Mappelthorpe fotózta a New York-i Fifth Avenue-n levő apartmanjukban. A fotózáson Patti volt saját maga stylistja, és az általa összeállított fiús szerelése finoman szólva is meglepte a nagyérdeműt, hiszen a ’70-es években elvárás volt, hogy a nők a férfiaknak tetszően nőiesek, csábosak legyenek. 
Patti már akkor is önmaga útját járta, és nincs ma ez másként sem,  elvonultan él, mindennapjait a művészet teszi ki és határozza meg. XVI. Károly Gusztáv svéd király ezt mondta neki 2011-ben, miközben átadta neki a Polar Zenei Díjat:

„Patti Smith megmutatta, hogy mennyi rock ‘n’ roll van a költészetben, és mennyi költészet van a rock ‘n’ rollban. Patti Smith egy Rimbaud, Marshall erősítővel.”

Smith a kitüntetést a művészet több területén folytatott odaadó munkájáért kapta. A díjjal Smith olyan nagy előadók nyomdokaiba lépett, mint, Paul McCartney, a Pink Floyd, Stevie Wonder és a zeneszerző, Ennio Morricone.
Utolsó albumát 2012-ben adta ki Banga címmel, ráadásul ott vette fel a lemezt, ahol az első, Horses című albumát 1975-ben, a New York-i Electric Lady Stúdióban. Reméljük még megajándékoz minket újakkal.

Kérjük, segítsd a munkánkat, és szánj pár percet a kérdőívünk kitöltésére, mert tudni szeretnénk a véleményedet a Nők Lapjáról és a nőklapja.hu-ról!

(Kiemelt kép: Patti Smith Kölykök című könyvének bemutatóján énekel a londoni Royal Festival Hall-ban, 2010, március 20-án. Fotó: Matt Kent / WireImage)