500 főig megtarthatók az esküvők, lakodalmak – ezek a helyszínek biztonságosabbak lehetnek.

Mi történt?

Már nem csak nyáron szeretnek esküdni az emberek, egyre többen döntenek az őszi dátum mellett.

Miért fontos?

A koronavírus-járvány miatt érdemes külső helyszínt választani.

Tovább olvasnál? Ez lesz még a cikkben:

  • Milyen plusz feladatokat ró a rendezvényszervezőkre, catering cégekre a koronavírus?
  • Gyönyörű helyszínek, ahol viszonylag biztonságosan lehet megtartani az őszi esküvőket.

Lemondott esküvők

A koronavírus tavaszi hulláma nyomán bejelentett rendezvénystop rendkívül megviselte az esküvőszervező kisvállalkozásokat – erről bővebben itt írtunk –, aztán a szigorítások feloldásával jött egy kis lendület, de most, a második hullám előtt ismét elkezdték elhalasztani a párok az esküvőket. Sokuk döntése érthető, mert bár egyelőre 500 főig minden egyéb korlátozás nélkül megtarthatók az esküvők, a határok lezárása, a karanténkötelezettség elrendelése miatt a külföldről érkező vendégek többsége nem vehetnek részt az eseményen. Az események elhalasztása mind a pároknak, mind a szervezőknek súlyos pénzkieséssel jár, a lelki teherről nem is beszélve, amit egy meg nem valósult esküvő jelenthet.
Erről a kollégánk, Tóth Orsi is bőven tud mesélni, ők a szeptemberi esküvőjüket halasztották el. „Először bevezették, a külföldről érkezőknek az önköltséges tesztet a karanténból való szabaduláshoz. Mivel sokan az előző nap érkeztek volna külföldről, nem lett volna megoldható, persze el sem vártuk volna senkitől,  hogy ekkora plusz anyagi terhet magára vegyen. Aztán eltörölték a húgom járatait, majd a közvetlen környezetünkben is többen pozitívak lettek,

így tényleg ezt láttuk a felelős döntésnek, nem lett volna jó egy vírusgócot kreálni, amiből kiindulva aztán ki tudja, hányan kapták volna el. Olyanok is, akiknek a szervezete nem képes megküzdeni a vírussal.

Orsiékkal ellentétben akadnak olyan párok, akik inkább amellett döntenek, hogy nagyobb körültekintéssel, több kompromisszummal, de megtartják a rendezvényt. Hiszen a koronavírusnak nem az esküvőkkel van baja, a problémát az jelenti, hogy az esküvők legtöbbjét zárt térben tartják meg, ahol nagyobb a fertőzésveszély. A Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának főorvosa korábban legalábbis azt nyilatkozta, hogy az új regisztrált fertőzöttek többsége buliban, esküvőn vagy valamilyen zárt térben tartott rendezvényen kapta el a koronavírust. A fertőzés kockázatának csökkentésére jó megoldás lehet a szabadtéri helyszín, ha az idősebb vendégek online követik a rendezvényt, és biztosítani kell a násznépnek a maszkot és a kézfertőtlenítőt.
De bárhol is tartják meg a lagzikat, a felelősség főleg a rendezvényhelyszínekre és a catering cégekre hárul, ami az alábbi plusz feladatokat jelenti számukra:

  • A személyzetnek kötelező a maszk, illetve a kesztyűt viselése. 
  • Az asztalok között tartani kell a minimum 1,5 méter távolságot, de erre a legtöbb helyen eddig is figyeltek, hiszen a pincéreknek el kell férni az asztalok között.
  • Kézfertőtlenítők kihelyezése.
  • A bárpult előtt és a büfé előtt a kötelező távolságtartás bejelölése.
  • A személyzet lázmérése, hiszen nemcsak a vendégeket, a személyzetet is óvni kell. 

Csodás őszi helyszínek

A szabadtéri esküvőn egyértelműen kisebb az esély a fertőzésre, és az is mellette szól, hogy csodálatos, sokszor képeslapra való környezetben ünnepelhet a násznép. Az egyházi vagy polgári esküvőt lehet folytatni a szabadban, egy középkori várral vagy szőlős hegyoldallal a háttérben. Egészen különleges természeti látványban lehet részünk, ha Mátraverebély-Szentkútra látogatunk, ahol találunk egy 200 négyzetméteres konferenciatermet is, de amíg jó idő van, a járvány miatt érdemesebb talán egy kinti helyszínt választani.

Galéria | 5 kép

Lehet lagzit tartani, csak körültekintőnek kell lenni

Lehet lagzit tartani, csak körültekintőnek kell lenni

Fotó megosztása:

Szintén remek hely Mátraszőlős, a Mátra és a Cserhát találkozásánál. Ebben a festői zsákfaluban egy frissen létrehozott és folyamatos bővítés, újítás alatt álló rendezvényhelyszínt alakítottak ki horgász- és csónakázótóval, a gyerekeknek homokos partú medencével, hatalmas filagóriával, ahol kemence, bogrács és grillezésre alkalmas felszerelés található. A hatalmas parkban kialakított romantikus helyek az esküvői fotókhoz is tökéletes helyszínt biztosítanak.
Persze ez a két helyszín csak egy kis ízelítő, kedvcsináló volt, Magyarországon se szeri, se száma azoknak a kedves helyeknek, ahol viszonylag biztonságos keretek között és meseszép környezetben tarthatjuk meg a vágyott esküvőt.

Kérünk, segítsd a munkánkat, és szánj pár percet a kérdőívünk kitöltésére, mert tudni szeretnénk a véleményedet a Nők Lapjáról és a nőklapja.hu-ról!

(Kiemelt kép: Getty Images)