Kőnig Róbert gyermeksebész Amerikából rendelt mesehősökkel dekorált műtősruhákat, mert a járványhelyzet miatt sokkal nehezebb gyerekbarát környezetet teremteni a kórházban. Az ilyen kreatív, életigenlő ötletek példát mutathatnak arra, hogyan kezeljük a mindennapokban a krízishelyzeteket.

Mi történt?

Kreatív ötlettel állt elő Kőnig Róbert gyermeksebész. A járványhelyzet miatt nehezebb a kórházban gyerekbarát környezetet teremteni. Ezért úgy döntött: Amerikából speciális műtősruhákat rendel, amelyeken jól ismert mesék, filmek figuráit láthatják a gyerekek.

Miért fontos?

Az orvosoknak is nehéz kommunikálniuk a maszkviselés miatt, ráadásul nem szabad feszültségcsökkentő ajándékokat adni a kis betegeknek.

Tovább olvasnál? Erről lesz még szó:

  • Nem is olyan egyszerű beszerezni szuperhősös műtőruhát. 
  • Regős Judit családi tanácsadó beszél arról, hogyan tudjuk – nem csak a traumatológián, hanem a hétköznapokban is – oldani ezt a krízishelyzetet, amit a járvány hozott az életünkbe.

„Javasolhatnám, legközelebb egy hercegnős műtősruhát virítson a doktor úr!”, „Kár, hogy kinőttem a gyerekkorból… én is bírnám ezt a szerkót!!! Jó választás!” Bárcsak még sok orvos gondolkodna így!” – elárasztották Kőnig Róbert gyermeksebész közösségi oldalát az ilyen és ehhez hasonló kommentek. Kőnig Róbert ugyanis vicces portrét rakott ki magáról: egy olyan színpompás műtősruhában pózol, amelyen mindenféle mesehősök láthatók. Amikor először rápillantottunk a képre, nem is gondoltuk volna, hogy a ruha, amit látunk, speciális anyagból, orvosi használatra készült.
– Nos, ezt hozta a messzi Amerikából a posta (és még egy párat) – tudósít az orvos a Facebook oldalán. Vallja: amióta édesanyát (aki szintén gyerekgyógyász) látta gyerekekkel dolgozni, azóta tudja mennyire fontos a barátságos környezet egy rendelőben. – Sajnos a COVID-19 helyzet miatt jelenleg sokkal nehezebb dolgunk van, ha gyerekbarát környezetet akarunk teremteni. Ott a maszk viselése, mely miatt nehezebb a metakommunikáció a gyerekekkel, viszont megtanulok lassan szemmel nevetni – fogalmaz. – Ezért döntöttem úgy, valamikor nyár közepén, hogy felfrissítem a ruhatáram. Legyen változatosabb, amiben fogadom a lányokat, fiúkat. Sajnos Európában nem árulják egyáltalán, vagy csak nagyon szerény választékban, ezeket a nagyon klassz műtős ruhákat. Mert, hogy ez egy munkaruha, speciális anyagból. Egyszerűen nincs rá kereslet, ezt a választ kaptam a gyártótól. De nem adtam fel! Bő másfél hónapot vártam a csomagomra. Megérte! – tudósít Kőnig Róbert, hozzátéve, hogy a gyerekek olyan mesék, filmek figuráit láthatják rajta, amiket jól ismernek, megnyugtatja őket és növelik a belé vetet bizalmukat. – Szóval most #avengers #bosszuállók de vajon mi lesz rajtam legközelebb? – teszi fel a kérdést, amin átsüt a mosolya is.

Vajon mennyire zavarja a maszkviselés a gyerekeket a mindennapokban?

– A gyerekek sokkal rugalmasabbak, mint mi hisszük. A felnőttek sokkal inkább hajlamosak arra, hogy túlaggódják a helyzetet. A gyerekek úgy fognak érezni, ahogyan mi, a szülők viszonyulunk a járványhoz, a kötelező maszkviseléshez. Ha azt látják rajtunk, hogy szorongunk, akkor azt ők is átveszik – fogalmaz a nőklapja.hu megkeresésére Regős Judit családi tanácsadó, a Szülők Háza Konzultációs Központ alapítója, aki emlékeztet: születtek kutatások arról, hogy azok a túlélő gyerekek, akik a háború alatt a szüleiktől azt hallották, hogy „ez csak egy tűzijáték”, kevésbé traumatizálódtak, mint akiknek a szülei rettegtek. – Van egy megindító mozi, Roberto Benigni Az élet szép című filmje, amely a fasiszta uralom alatti Olaszországban játszódik. A történet követi, ahogy a politikai légkör romlik, végül a főhős a családjával együtt haláltáborba kerül. Az apa, hogy segítse a fiát a túlélésben, és azt találja ki, hogy az egész, ami a koncentrációs táborban történik velük, egy nagy játék része, amelyben a rabok a versenyzők és az őrök a játékvezetők. – Bár ez egy egyedi hangvételű film, de jól illusztrálja, hogy hogyan hat a gyerekünkre az, amit mi szülők közvetítünk felé – mutat rá.
A márciusi karantén nagy sokk volt, azóta viszont a gyerekek kezdenek hozzászokni a maszkviseléshez. – A legnagyobb természetességgel pakolják be a maszkot a táskájukba, a tankönyvek mellé – mondja, hozzátéve, hogy a kezdetek kezdetén a legtöbb felnőtt groteszknek élte meg a kötelező maszkviselést. – Ma már próbálok én is olyan maszkokat találni, amelyek oldanak az ijesztő, elidegenítő jellegén. Mi is gyerekekkel dolgozunk, a gondozóink Miki egeres, Vukos maszkot hordanak. Regős Judit hangsúlyozza: egy ilyen nehéz helyzet alatt, mint ez a járvány, sokat tanulhatunk. – Kifejlődhetnek olyan készségeink, amelyek eddig rejtve voltak, vagy nem is voltak egyáltalán. De egyelőre ennek ellenkezőjét látom: az emberek egymás ellen feszülnek, ki-ki a maga narratívája mentén. Kőnig Róbert csodálatos példát mutat arra, hogyan lehet a nem rajtunk múló helyzetekből kiindulva a legjobbat kihozni. Nem a rendszert szapulja, hanem kreatívan próbál alkalmazkodni. Pedig nyilván van egy csomó nehézség az egészségügyben, de ő inkább arra fókuszál, hogyan tudna szuperhősöket, mesefigurákat ábrázoló műtősruhákat beszerezni, hogy ezzel is segítse a kis betegek gyógyulását – fogalmaz Regős Judit, hozzátéve, tanuljunk az ilyen emberektől.
– Most ünnepelték a gyerekeim a nagymamájuk 70. születésnapját. Nem mehettünk hozzá közel, ezért két méter távolságból integettünk neki, és a maszkunkra azt írtuk, „boldog születésnapot, nagyi!”. Persze búsonghatnánk is, mert a nagyi kerek születésnapját nem tudtuk úgy megünnepelni, ahogy szoktuk – teszi hozzá. Ezzel a történettel arra szeretne rámutatni, hogy nagyon nem mindegy, milyen kríziskezelő eszközkészlettel „szereljük fel” a gyerekeinket a felnőtt életükre.

Kérünk, segítsd a munkánkat, és szánj pár percet a kérdőívünk kitöltésére, mert tudni szeretnénk a véleményedet a Nők Lapjáról és a nőklapja.hu-ról!

(Kiemelt kép: Getty Images)