Szeptember 20-án, vasárnap 21.10-kor mutatja be a Duna Televízió A feltaláló című magyar játékfilmet. A Gyöngyössy Bence rendezésében készült életrajzi dráma a Béres Csepp megszületésének izgalmas történetét és id. dr. Béres József kutató hatalommal vívott, megalkuvást nem tűrő harcát mutatja be a hatvanas-hetvenes években.

A film cselekménye mintegy tíz évet felölelve, Béres József drámai életszakaszára összpontosít: a hatvanas évek derekától a hetvenes évek közepéig. Béres József legendás készítménye fejlesztése közben – húga betegsége miatt is – versenyt futott az idővel, miközben a regnáló hatalom folyamatosan a kutató teljes ellehetetlenítésére tört.

Béres József szerepében Gáspár Tibort láthatják majd a nézők. „A sztori attól aktuális, hogy mióta világ a világ, annak, aki kreatív elme, vagy más utakat jár, mindig meg kell küzdenie a hatalommal, a hivatallal, a családdal adott esetben. Mindig harcolni kell az igazunkért, és így tette ezt Béres József is” – mondta a Jászai Mari-díjas színész a történetről.


„A fordulatokban gazdag, izgalmas film Béres József drámai életútját, küzdelmeit, igazságszerető személyiségét mutatja be. Úgy érzem, hogy napjainkban különösen fontos, hogy felelevenítsük elkötelezettségét és azt a morális értékrendet, melyet a kutató ránk hagyott.

A film, miközben a Béres Csepp megszületésének érdekfeszítő és pergő eseményeit követi, objektív látleletet is nyújt a (nem)működő szocializmusról, az akkori társadalom egészét átható hazugságokról és intrikákról, a hatvanas-hetvenes évek Magyarországáról”

– mondja Gyöngyössy Bence rendező.

A film főbb szerepeiben Gáspár Tibor mellett olyan színészeket láthatunk, mint: Huszárik Kata, Für Anikó, Lukács Sándor, Seress Zoltán, Trokán Péter, Hatházi András, Székely B. Miklós, Bede-Fazekas Szabolcs és Trill Zsolt. A filmet Gyöngyössy Bence rendezte, a producer Kabay Barna volt.

A FELTALÁLÓ
színes, magyar játékfilm

Duna TV bemutató: szeptember 20.