(Nem túl) mély dekoltázsa miatt diszkrimináltak egy nőt az egyik leghíresebb párizsi múzeumban

Franciaországról nem a bigottság jut elsőként az ember eszébe, ezért is meglepő az a hír, ami bejárta a közösségi médiát: a Musée d'Orsay bocsánatot kért, miután a múzeum munkatársai nem akartak beengedni egy látogatót „illetlen” öltözéke miatt. Az illetlenség egy nem túl mély dekoltázsban fejeződött ki. A történet azért ironikus, mert a híres párizsi múzeumban számos olyan kép látható, amelyet nézve még ma is zavarba jöhetünk.

Mi történt?

A Musée d’Orsay bocsánatot kért, miután a múzeum munkatársai nem akartak beengedni egy női látogatót „illetlen” öltözéke miatt – adta hírül az artnet.com elnevezésű művészeti portál.

Miért fontos?

Még mindenki csak tanulgatja, hogy mekkora ereje van a közösségi médiának: miután a fiatal nő kirakta az Instagram oldalára a múzeumnak írt, felháborodott levelét, olyan botrány kerekedett, hogy az intézmény bocsánatot kért. De volt is miért. 

Tovább olvasnál? Erről lesz még szó:

  • Az őt ért incidens miatt a nő a múzeumnak nyílt levelet írt, amit megosztott a közösségi média felületein.
  • A dolog pikantériája: az érintett múzeum falain nem éppen decens ruhákat viselő nőkről készült festmények lógnak.

A párizsi Musée d’Orsay Facebook oldalát elözönlik a kritikák, miután egy fiatal nő nyílt levelet írt az intézménynek, amelyben kikérte magának, hogy a múzeum munkatársai diszkriminálták őt a hét elején. A jeavnne néven instagramozó nő részletesen leírta, hogy négy múzeumi alkalmazott vegzálta őt, és végül megtagadta tőle a belépést szeptember 8-án. Az indok a túlságosan kivágott ruhája volt. A nyílt levelet nem csak az Instagramon, hanem a Twitteren is megosztotta azzal a képpel együtt, amelyen ő látszódik az inkriminált ruhában. (Persze mindenkinek az ízlése más, de szerintünk a ruha nem volt közönséges.) Az addig a képeire 150-200 lájkot begyűjtő lány múzeumi posztjára néhány nap alatt 14 ezer „tetszik” érkezett, ami mutatja, milyen szélsebesen tud terjedni egy ilyen hír a közösségi médiában.

Nyílt levélében a fiatal nő részletesen taglalta, hogy azon a napon, amikor elment a múzeumba, forróság volt. A bejáratnál azonban azt mondták a múzeumi alkalmazottak, hogy az öltözéke elfogadhatatlan. A feszültség tovább fokozódott, amikor a személyzet három másik tagja, köztük egy biztonsági őr elmagyarázta, hogy amit visel – a szerintük túlságosan mélyen dekoltált ruha – ellentétes a múzeum szabályaival. A nő megkérdezte, milyen szabályokra hivatkoznak, hiszen sem a az egészségügyi, sem a biztonsági előírásokat nem szegte meg a ruhájával. Azt mondták neki, hogy „a szabály az szabály”, és követelték, hogy a múzeumba lépés előtt vegye fel a kabátját.
Annak ellenére, hogy ez a bánásmód „megalázta” őt, a nő úgy döntött, hogy magára dob egy kabátot, mert meg akarta látogatni a múzeumot. „Megkérdőjelezem azt a logikát, amellyel egy állami múzeum képviselői megtagadhatják az ismeretekhez és a kultúrához való hozzáférést egy önkényes ítélet alapján” – fejtette ki a levelében azt, hogy miért tartotta problémásnak az alkalmazottak viselkedését.
– A múzeumok nyilvános helyek, senkinek sincs joga megítélni másvalaki ruháját. Franciaországban vagyunk. Delacroix Szabadságának földjén – írja az egyik kommentelő. – Nem tudtam, hogy a Musée d’Orsay a sötétség temploma, ahol cenzúrázzák a ruhákat – így egy másik. – Úgy terveztem, hogy dekoltált ruhában megyek ma kiállítást nézni. Esetleg ne is menjek? Nem engedtek be? – gúnyolódik egy harmadik.
– Ez egy csinos, fiatal nő, aki kifizette a belépőjegyét, mégsem engedték be. Újra kell majd festeni Courbet fekvő, meztelen nőjét. Szegény ország! Ez kezd súlyos lenni. Micsoda álszentség! – mutat rá a helyzet abszurditására egy negyedik.
A múzeum pedig magyarázkodni kényszerült: – Tudomásunkra jutott egy eset, amely egy női látogatóval történt a Musée d’Orsay-be való belépése során – írták, hozzátéve, hogy nagyon sajnálják és elnézését kérnek az érintett személytől.
Az interneten még nem bocsájtottak meg a múzeumnak: az intézmény elnézést kérő levelét ugyanis sokan keveslik. A hozzászólók rámutattak, a bocsánatkérés nem utalt arra, hogy az érintett alkalmazottakat felelősségre vonják. A közösségi médiában azt kérdezik a múzeumtól, hogy lesz-e következménye az esetnek, és mit tesz a nemi diszkrimináció ellen.

Kérünk, segítsd a munkánkat, és szánj pár percet a kérdőívünk kitöltésére, mert tudni szeretnénk a véleményedet a Nők Lapjáról és a nőklapja.hu-ról!

(Kiemelt kép: A Musée d’Orsay. Fotó: Unsplash)