Erre is érdemes figyelned, ha gyermeket vársz (x)

A babavárás számtalan meghitt és emlékezetes pillanattal ajándékozhat meg. Ha áldott állapotban vagy, a tested nagy változásokon megy keresztül az alatt a kilenc hónap alatt, amíg a baba elég erőssé és éretté válik ahhoz, hogy a világra jöjjön. Miért alakulhat ki aranyér a terhesség alatt?

A testi változások olykor kisebb-nagyobb problémákat idézhetnek elő, éppen ezért nem árt ezekkel tisztában lenned. Előfordulhat, hogy soha nem volt aranyered, a terhesség mégis előhozza. Mindez azért történhet meg, mert ahogy a baba növekszik, úgy a testsúlyával egyre nagyobb nyomást gyakorol a kismedencei szervekre és a gáttájékra. Ez nemcsak a gátizmokat, hanem az alhasi visszereket is megterheli, és a fokozódó nyomás hatására az aranyeres párna megduzzadhat, ennek következtében pedig kialakulhatnak az aranyérbetegségre jellemző, vérzéssel és fájdalommal járó tünetek.

Mi növelheti a terhességi aranyér kockázatát?

Fontos megjegyezni, hogy mivel a kismedencei vérellátás megnő a baba táplálása miatt, ezért ez a folyamat is elősegítheti a tünetek megjelenését. A terhességi aranyér kialakulásának kockázatát tovább növeli, hogy székelési szokásaid megváltozhatnak a várandósság ideje alatt, a magzatvédő vitaminok ugyanis egyeseknél rendszeres székelési nehézségeket okozhatnak. Bár a belső aranyerek megduzzadása a várandós anyukáknál természetesnek mondható, ezek általában kevésbé okoznak panaszokat. A külső aranyerek ugyanakkor bevérezhetnek, berepedhetnek, így azok a kismamák, akiknél ez a probléma jelentkezik, nemcsak székeléskor érezhetnek fájdalmat, hanem gyakorlatilag folyamatosan.

Hogyan előzhető meg?

Éppen ezért érdemes gondoskodni a terhességi aranyér kialakulásának megelőzéséről. Érdemes óránként pár percet sétálnod a lakásban vagy a kertben. Alvás, tévézés vagy olvasás közben inkább feküdj az oldaladra, mert ezáltal felszabadulnak a végbél erei a nyomás alól és a vér könnyebben visszaáramlik a test alsó részeiből. Mindenképpen fejleszd a gátizomzatodat! Ez az izomcsoport szolgál ugyanis a kismedencei és hasüregi szervek alátámasztására, ezért fontos a karbantartása. Amennyiben a gátizom megsérül vagy meggyengül, akkor méh-, hólyag-, vagy végbélsüllyedés következhet be. A gátizmaid tornáztatása tehát kedvező hatással van a kezdődő aranyeres panaszokra, nem mellesleg segíti a szülés utáni regenerálódást.

Ha mégis kialakul, hogyan kezelhetem?

Ha az összes óvintézkedés ellenére az aranyér első tüneteit – viszketés a végbéltájon, székelés közbeni fájdalom, esetleg vérzés – érzed, tanácsos elkezdened a kezelést. A Proktis-M kúppal és kenőccsel enyhítheted a fájdalommal és gyulladással járó panaszokat. A gyógyszertárakban és webpatikákban recept nélkül beszerezhető Proktis-M végbélkúp és a Proktis-M plus kenőcs hialuronsavat és jótékony hatású gyógynövények kivonatát tartalmazza. Klinikai vizsgálatokkal igazolt a hialuronsav nagy vízmegkötő képessége, amely felgyorsítja és javítja a szövet-helyreállítást és a sebgyógyulást. A két készítmény szükség esetén kombinálva is használható.

 www.proktis.hu