App, ami segít átlátni a kiadásaimat? – Farkas E. Lina ajánlója

Szkeptikus vagyok, mert nekem a kockás füzet sem vált be.

Gondolom, nem vagyok egyedül azzal, hogy olykor vásárlás után – amiről nem tudok, az nem fáj alapon – ignorálom a bankszámlaegyenlegemről  érkező üzeneteimet, vagy hogy fogalmam sincs, a rezsin kívül milyen összegeket fizetek ki havonta kávéra, nasira, bevásárlásra, és egyéb random kiadásokra. Pedig nem vagyok az a pénzszóró alkat – még a legcsóróbb időszakaimban is igyekeztem némi tartalékot felhalmozni (muhaha) a bevételeimből – ettől függetlenül sokszor nem tudom pontosan követni, mire megy el a fizetésem, és csak tippjeim vannak arra, hogy mire költök a legtöbbet. Hogy végre kiderítsem, mik a rejtett kiadásaim, megpróbálkoztam a klasszikus módszerrel: tudjátok, az elköltött tételek jegyzetelése a kockás füzetben, ahogy nagyanyám csinálta esténként, precízen a konyhaasztal mellett, de nálam ez a projekt pár nap után kudarcba fulladt. De most újra fellelkesültem, egy ismerősöm ugyanis azt mesélte, hogy talált egy appot, amivel teljesen átláthatóvá vált, mire költ sokat, és a segítségével még arra is fény derült, hogyan tudnának a pasijával közösen több tartalékot képezni. Ezen felbuzdulva én is körbenéztem az App Store-ban, milyen lehetőségek vannak az ilyen jellegű applikációk terén, sőt az egyik szimpatikusnak tűnőt le is töltöttem. Meglátjuk, hogy a következő hónapban mire megyek vele.

Koin: egyszerű, de nekünk kell töltögetni

Ez egy magyar fejlesztésű applikáció, és rém egyszerűnek tűnik. A leírás szerint annyit kell tennünk, hogy beütjük az elköltött összeget és hozzá kiválasztjuk a legördülő menüből a kiadástípust. Az opciók listája az élelmiszertől a szórakozásig terjed, de létezik egyéb kategória is. A felület könnyen átlátható, és beállíthatunk ismétlődő költségeket is, mint például rezsiszámlákat, hiteltörlesztéseket, valamint a havi és a plusz bevételeinket is felvihetjük. Az adatokat Excel fájlformátumban is le lehet tölteni, bár ezt én környezetvédelmi okokból nem támogatom, és egyébként is feleslegesnek tartom. Első felindulásból le is töltöttem a Koint, kíváncsi leszek, hány nap után fogom elfelejteni a tételek töltögetését, eddig nagyon lelkiismeretesen pötyögöm az összegeket, amiket elköltöttem.

Money Lover

A magyarra fordított program szintén rém egyszerű, ugyanakkor sok hasznos funkcióval rendelkezik. Külön tudsz kezelni például egy nyaralást, és az ez alatt képződő tételeket. Ami szintén remek, hogy költségkeretet is meg tudsz adni, így láthatod, ha egy adott hónapban például mennyi pénz megy el a napi kávéra, random ruhavásárlással, vagy piperecikkek beújításával. 

Wyze: mindent pontosan követ

Elvileg kevés macerával jár, a bepötyögés helyett  ugyanis a netbankból tölti le a szükséges adatokat, sőt a költéseket is maga osztja be kategóriákba: a színházjegyet szórakozásként azonosítja, a jégkrémet pedig az élelmiszerhez kategorizálja. A Wyze oldalán e-mailes regisztrációval tudunk saját profilt készíteni, és egy egyszerű szinkronizálással tetszőleges számú bankszámla (megtakarítási számla, hitelkártya, webkártya, alszámla, stb.) köthető hozzá. Jelenleg OTP, Erste, Raiffeisen, K&H, Unicredit, MKB, Gránit, Budapest Bank és MagNet bankos számlákat támogat az oldal. Én egy kicsit remegő kézzel kötöttem össze a bankszámlámmal, attól félve, hogy visszaélhetnek vele erre szakosodott bűnözők, de elvileg biztonságban vagyok, ugyanis A Wyze.me-ben tárolt adatok (pl. netbanki belépési azonosítók, tranzakcióadatok, stb.) a legmodernebb biztonsági intézkedésekkel kerülnek titkosításra. Azt is fontos tudni, hogy a Wyze plugin letöltése után csatlakozik a netbankhoz, letölti a bankszámlás tranzakciókat és anonimizálva feltölti őket a Wyze felhő adatbázisába, majd kilép a netbankból. A saját gépemen megjegyzi a netbankos felhasználónevet és jelszót, így ezek nem jutnak ki máshová.
Szinkronizálás után aztán áttekinthető, részletes és interaktív diagramokon láthatjuk a kiadásainkat és bevételeinket. A telefonra is letölthetjük az appot, és ezen keresztül követhetjük a pénzügyeink változásait, plusz a készpénzes költéseinket itt is felvihetjük. Az alkalmazás ingyenes, ugyanakkor a telefonos verzióját elég nehéz elérni, e-mailt kell írni a szolgáltatónak, ha az appot használni szeretnénk. Ez nem túl felhasználóbarát, nekem egy picit el is vette tőle a kedvemet. 

SplitWise: ki tartozik kinek?

Ebben az appban a közös költéseket lehet vezetni, ami remek megoldás, hogy az egy háztartásban élők ne vesszenek össze a pénzen. Segítségével ugyanis egyértelműen látszik ki mit fizetett, és az is, hogy mire ment el a fizetések nagy része. Az egyik ismerősömnek így tűnt fel például, hogy nem is kevés pénzt költenek alkoholra. A SplitWise tökéletes választás akkor is, ha nagyobb társasággal utazunk, és nem akarunk problémázni a kiadásokon, az app ugyanis rendszerezi a közös költségeket, és pontosan kiszámolja, hogy ki mennyit költött az út során, ki kinek, mennyivel tartozik. Az alkalmazásban felvehetjük az utastársakat, és így a csoport összes tagja kezelni tudja a közös költségeket. Sőt, az sem probléma, ha egy-egy költséget nem mindenki, csak pár ember között kell megosztani: az alkalmazás okosan kiszámolja a tartozásokat, hiszen lehet csoporton belüli csoportokat is létrehozni.

Kérünk, segítsd a munkánkat, és szánj pár percet a kérdőívünk kitöltésére, mert tudni szeretnénk a véleményedet a Nők Lapjáról és a nőklapja.hu-ról!