Most hétvégén volt a Kentucky Derby, és koronavírus-járvány ide vagy oda, a díszes, feltűnő kalapok idén is kötelező kellékei voltak az eseménynek.

Mi történt?

A Royal Ascot és a Kentucky Derby női látogatói olykor káprázatos, olykor már-már viccesnek tűnő kalapokban parádéznak. Nevetünk, pedig egy kalap a magyar átlagkereset fölötti összegbe is kerülhet.

Miért fontos?

A Kentucky Derby nézőinek 86%-a csak virtuálisan vehetett részt az idei versenyen, a kalapkészítők mégis jól jártak. 

Tovább olvasnál? Erről lesz még szó:

  • Mii ez a derby pontosan?
  • Ascoti derby nincs, de mi az a Royal Ascot?
  • Ezért hord mindenki kalapot. Na de milyen drága kalapot!

A Kentucky Derby 1875 óta létezik, ez az Egyesült Államok legrégebbi, ma is élő sportesemény-sorozata. A futamot hagyományosan május első vasárnapján rendezik meg a Kentucky állambeli Louisville-ben. Az idei derbyt a koronavírus-járvány miatt azonban el kellett halasztani, és végül most hétvégén rendezték meg. Erre, vagyis hogy ne május első vasárnapján rendezzék meg, a történelem során egyszer volt példa: 1945-ben a második világháború miatt kellet tolni egy hónapot. A Kentucky Derby, csakúgy mint a világ összes derbyje, fontos társasági esemény, ahol a leggyorsabb lovakat ünneplik hatalmas fogadásokkal és hatalmas kalapokkal.
Szeptember 4-én és 5-én megrendezték tehát a derbyt, de mivel a stadion csak 14%-os kapacitáson üzemel (az Egyesült Államok legnagyobb részén egész nyáron maradtak a viszonylag szigorú korlátozások), a nézők többsége otthonról volt kénytelen nézni a futamot.

Nézők a 146-ik Kentucky Derbyn, 2020. szeptember 5, Kentucky, Louisville. (Fotó: Gregory Shamus / Getty Images)

A lovak, a sebesség és a hatalmas fogadások természetesen idén is megmaradtak, és – ami az igazán meglepő – megmaradt a kalapok iránti igény is. A Business Insidernek arról nyilatkoztak a kalapkészítők, hogy csaknem ugyanannyi rendelésük volt, mint amikor telt házas a derby. És hogy miért? Mert egy elegáns társasági alkalom akkor is alkalom, ha az ember Zoomon látja csak a többieket, vagy ha egy kis létszámú, tematikus derby partin kortyolgatja a pezsgőt.
A derbyn tehát alapjáraton igen fontos a kalap, olyannyira, hogy nézegetésük egyesek számára sokkal izgalmasabb szórakozást nyújt, mint maga a verseny: még kalapversenyeket is tartanak! Ezek a színes fejfedők pedig nem holmi konfekciódarabok: legtöbbjükből egy van, elkészítésük időigényes, szinte művészi alkotások, így áruk 425 dollár körül (kb. 130 000 Ft) indul. Legalábbis Jenny Pfanenstiel, a Kentucky Derby egyik kiemelt kalapkészítője, a Kentucky Derby Museum hivatalos kalaposának szalonjában. Ha az embernek ötletei is vannak és egyedi készítésű kalapot szeretne, akkor 500 és 600 dollár körül kell fizetnie.

„Persze az ár függ a stílustól, az anyagtól és a díszítéstől is”

– mondta Pfanenstiel. Hogy a kalap mennyire fontos az eseményen, arról az is árulkodik, hogy sokan a kalapot választják ki először, és ahhoz válogatják össze az outfitjük többi részét. Kértek már tőle Gatsby tematikájú kalapot, volt, akit az Indiana Jones filmek ihlettek meg, de olyan megrendelő is volt, aki cápás kalapot óhajtott. Na de milyen kalapokat rendeltek most, amikor nem mutogathatták nyilvánosan? Pfanenstiel azt mondta, hogy idén egy kicsit visszafogottabb darabokat kértek tőle az emberek, tehát inkább a kényelmen volt a hangsúly, mintsem a feltűnésen. Sőt, a megrendelők az idei év egyik elmaradhatatlan kiegészítőjét, a maszkot is a kalapokhoz illően készíttették el a mesterrel.

Rózsaszín sapka, virágok és arcmaszk a Kentucky Derby-n. 2020. szeptember 4, Louisville. (Fotó: Horsephotos / Getty Images)

Határ a csillagos ég

Christine A. Moore New York-i kalapkészítő szintén egyedi kalapokat gyárt, amelyek nála is 500-600 dollár körüli árakon kezdődnek. Soknak tűnnek ezek az akár 180 000 forintot is kóstálható kalapok? Pedig áruk semmiség ahhoz képest, amennyit a brit királyi család kedvenc kalaposa, Philip Treacy kér egy-egy darabért. A legendássá vált kalaposmester konfekció kalapjai olyan 400 000 forinttól kezdődnek (ezek a minimalista, tényleg egyszerű darabok), a díszesebbekért már 600 000 forintnak megfelelő összeg körül kell fizetni – hogy egy egyedi készítésű kalap mennyibe kerülhet, arra vonatkozólag nem is találtunk adatot a neten. Hasonló áron mennek a szintén brit arisztokrácia körében kedvelt Jane Taylor és Gina Foster kalapcsodái is.

Na de mi ez a derby és miért nincs derby Ascoton?

A szót lósporttól különálló sporteseményekre is használjuk akkor, ha nagy volumenű versenyt akarunk leírni, de valójában Derby város nevéből ered ez a fajta lóverseny, amely a lovak egyszeri(!) megmérettetésére szolgál. Csak hároméves angol telivérek (kancák és mének) indulhatnak rajta, derbyt pedig minden országban évente csak egyszer rendeznek. A verseny története egyébként az, hogy 1780-ban Derby 12. őrgrófja fogadást kötött egy másik angol főnemessel, Sir Charles Bunburyvel lovaik gyorsaságát illetően. A győztesé lett a trófea, a vesztes jutalma pedig a verseny névadása volt. Így történt, hogy a vesztes nevét az egész világ ismeri, a győztesről pedig azt sem tudjuk, hogy valaha létezett. Mivel pedig minden országban csak egy derbyt rendeznek, Angliában pedig ez az Epsom Derby, így nyilvánvaló, hogy az Ascot Royal nem egy derby, hanem az Ascot versenypályán rendezett futam. Ez egyébként évszázadok óta a brit arisztokrácia és elit gyülekezőhelyének számít, az igazi őrült kalapkavalkád pedig ezen az ötnapos lóversenysorozaton látható. A kalapok egyébként amolyan történelmi maradványok ezeken a rendezvényeken: régen még szimbolikus jelentésük is volt, most pedig megmaradtak amolyan trendi kiegészítőnek azokon az eseményeken, amelyet hagyományosan az elit tagjai látogatnak.

Kérünk, segítsd a munkánkat, és szánj pár percet a kérdőívünk kitöltésére, mert tudni szeretnénk a véleményedet a Nők Lapjáról és a nőklapja.hu-ról!

(Kiemelt kép: Rózsaszín sapka, virágok és arcmaszk a Kentucky Derbyn. 2020. szeptember 4, Louisville. Fotó: Horsephotos / Getty Images)