A férfi, aki értette a nőket (x)

Számtalan legenda kering a megfejthetetlen női logikáról. Élt azonban egy magyar író, aki tökéletesen meg tudott fejteni minket, nőket. Herczeg Ferenc bámulatos pontossággal ábrázolja azt a bonyolult észjárást, ami olyannyira jellemző ránk. Éppen ezért az Újszínházban játszott Kék róka című darab megtekintése nőknek kötelező, férfiaknak erősen ajánlott!

Létezik-e kék róka? Őszinte nő? Önzetlen barátság az ellentétes nem képviselői között? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ a Kék róka című előadás. A látszólag bonyolult szerelmi sokszögnek induló történetből lassan kibontakozik egy mélyebb valóság, melynek során kiderül, hogy senki sem az, akinek látszik. A fantasztikus gondolatok tolmácsolását nagyban elősegíti a remekbe szabott szereposztás.
Cecile-t, a főszereplő úrinőt Gregor Bernadett alakítja, a szórakozottnak tűnő, de a helyzeteket nagyon is pontosan átlátó férj szerepében Lux Ádámot láthatjuk. A család barátját Viczián Ottó játssza, az ártatlan virágnak tűnő, de nagyon is agyafúrt gyámleányt Nemes Wanda formálja meg a színpadon.
Herczeg Ferenc mesterien építette fel a színművet: főhőseink számtalan komikus helyzetbe kerülnek azonban ezek hátterében lassan felszínre törnek a szereplők féltve őrzött titkai. A főhősnő abszolút kilátástalan helyzetbe kerül, ám a híres női logika mindig egy lépéssel az események előtt jár, így Cecile, mint mindig, minden nő, végül eléri célját. A férfiak persze mit sem sejtenek abból, hogy ők egy nagyobb terv apró résztvevői csupán.


Gregor Bernadett szerint ámulatba ejtő, ahogyan Herczeg Ferenc a tűpontosan megalkotta a karaktereket.
• Cecile szép és okos nő, aki mindig eléri a célját és a legváratlanabb helyzeteken is képes úrrá lenni – mondta a Jászai Mari-díjas színésznő. – Bár a módszereivel nem mindig tudok azonosulni, neki is megvan a maga igazsága. És kétségtelenül van hasonlóság a gondolkodásunkban: egy okos nő mindig képes irányítani a saját sorsát. És ha arra van szükség, hát a férfiakat is.
Gregor Bernadett szerint éppen ez az, amihez a nők a legjobban értenek: minden helyzeten felülkerekedni és állandóan megújulni.
• Gondolj bele, hányszor kerültél már te is olyan élethelyzetbe, amikor azt érezted, nem ez az, amit akartál – ilyenkor nem keseregsz, hanem változtatsz az életeden. Mert mi nők, rendelkezünk azzal a csodálatos képességgel, ami segít abban, hogy úgy álljunk két lábbal a földön, hogy közben ne kelljen feladni az álmainkat.
Az Újszínház művésznője hozzátette: szerinte minden nőben van egy kis “kékrókaság”.
• A darab címében szereplő kék róka egy különleges és értékes prém, amelyet Cecile szeretne megszerezni a ruhatárába. Ám a “rókavadászat” remek kifogás arra is, hogy távol legyen a családi fészektől, ás azzal töltse, akivel szeretné – folytatta Gregor Bernadett. – A darabban Cecile-t a kék rókához hasonlítják, azt mondják, ravasz asszony, de a férfinak ravaszkodik, egy kis melegséget keres. És végtére az egész az ő bőrére megy. Nekem nagyon tetszik ez a gondolat, úgy hiszem, hogy minden asszonyban ott a “kékrókaság”, figyelemre, szeretetre vágyunk, még ha néha mindezért néha be kell vetnünk is a női fortélyokat.
Viczián Ottó Sándor szerepében látható. Az általa alakított megrögzött agglegény mély barátsággal kötődik ifjúkori pajtásához és annak feleségéhez. Bár a ház úrnője iránt erős vonzalmat érez, sohasem közeledne a férjes asszonyhoz. A színművészt arról kérdeztük, mit gondol Sándorról.
• Sándor számára Cecile nem csak a szépség, az erény mintaképe is, ráadásul a legjobb barátja felesége, így kizárólag titkon rajong érte. Az úriember azonban meglehetősen kettős mércével mér, hiszen -míg Cecile-től elvárja a házastársi hűséget – ő nagyon is szabad agglegény életet él és ezt így tartja rendjén valónak. A nő azonban nagyon okos, így eléri Sándornál, hogy az bármit elhiggyen és bármit megbocsásson az imádott asszonynak. Mióta száz évvel ezelőtt ez a regény megszületett, sokat változott az erkölcsi morál, a nők és a férfiak természete azonban ősidőktől fogva ugyanolyan. Ezt Herczeg Ferenc nagyszerűen ábrázolja, színésztársaim pedig lenyűgözően tolmácsolják a közönség számára.
Az Újszínházban tehát született egy színházi előadás, amely tökéletesen szórakoztat, miközben rendkívül tanulságos igazságokkal gondolkodtatja el mindkét nem képviselőit. A darabot megnézve talán férfiak és nők közelebb kerülhetünk ahhoz, hogy megértsük egymást.