Kevés olyan daganattípust ismerünk, amelyet meg tudunk előzni, de a HPV okozta megbetegedések ilyenek.

Mi történt?

A szülők szeptember 16-áig nyilatkozhatnak arról, igénylik-e az államilag támogatott, ingyenes HPV elleni védőoltást hetedikes lányaik számára.

Miért fontos ez?

Évente 400-500 nő és nagyjából ugyanennyi férfi haláláért felelnek a humán papillomavírus (HPV) okozta megbetegedések Magyarországon. A legismertebb ezek közül a méhnyakrák, de számos, férfiakat érintő szövődmény is előfordulhat. A fertőzés azonban védőoltással és rendszeres szűrővizsgálatokkal megelőzhető lenne.

Tovább olvasnál? Erről lesz még szó:

  • Miért ebben a korban adják be az oltásokat és hány gyerek érintett?
  • Hol és hogyan tájékozódj a HPV-vel és az oltással kapcsolatban?
  • Miért lenne fontos, hogy fiúk is megkapják az ingyenes védőoltás lehetőségét?

„Mivel a HPV elsősorban nemi úton terjed, így sok szülőben felmerül a kérdés: vajon miért kell már 12 éves korban védekezni ellene?” – mondta Dr. Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke, a HPV oltás szükségessége mellett évek óta kiálló Mályvavirág Egyesület szerdai sajtótájékoztatóján. „Ennek két oka van, egyrészt az oltás a szexuális élet megkezdése előtt nyújtja a leghatékonyabb védelmet, másrészt a fiatalabb korban adott oltás erősebb immunválaszt eredményez, tehát hatékonyabban mozgósítja a vakcina az immunrendszert, mint idősebb korban. A nemzetközi ajánlások szerint is 9-14 éves kor körül érdemes beadni a HPV elleni védőoltást mind a lányok, mind a fiúk esetében” – tette hozzá.
A HPV fertőzés nagyon gyakori, az emberek mintegy 80 százaléka átesik rajta legalább egyszer életében és tovább is adja anélkül, hogy tudna róla. A fertőzés ugyanakkor számos rákos megbetegedést (méhnyakrákot, egyes nemi szervi rákokat, a végbélnyílás és a garat rákos megbetegedéseit), illetve nemi szervi szemölcsöket okozhat.

„Kevés olyan daganattípust ismerünk, amelyet meg tudunk előzni, de a HPV okozta daganatos megbetegedések ilyenek”

 – emelte ki Dr. Major Tamás, szülész-nőgyógyász, a Mályvavirág Alapítvány kuratóriumi tagja.
„Bár az óvszer csökkenti a vírus átadásának esélyét, sajnos nem biztosít teljes védelmet, hiszen ez a vírus bőr-bőr kontaktussal is terjed. Emellet orális szex útján garat-gége betegségeket is tud okozni. A HPV okozta daganatos megbetegedések megelőzésének leghatékonyabb módja a HPV elleni védőoltás és a rendszeres szűrővizsgálatok együttes alkalmazása”” – tette hozzá.
A Nemzeti Immunizációs Programban 2018 óta a jelenleg elérhető legszélesebb körű védelmet nyújtó, 9 komponensű oltás igényelhető, amely csökkentheti a leggyakoribb HPV okozta megbetegedések kialakulásának kockázatát a nők és férfiak esetében is.
„Az idei év éreztette mindannyiunkkal, milyen kiszolgáltatottak is vagyunk akkor, amikor egy betegség ellen még nem áll rendelkezésre védőoltás” – mondta el Prof. Dr. Mészner Zsófia, védőoltás specialista, a Heim Pál Országos Gyermekegészségügyi Intézet (HOGYI) Módszertani igazgatója. „A HPV fertőzés szerencsére nem ilyen, a védőoltás már 107 országban része a nemzeti oltóprogramoknak világszerte, Magyarországon pedig 2014 óta kaphatják a hetedikes lányok.”
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kiemelten biztonságosnak minősítette a HPV elleni védőoltást. A világszervezet méhnyakrák eliminációs stratégiája nem kevesebbet céloz, mint hogy néhány évtizeden belül eltűnjön a méhnyakrák Európából. Ezzel kapcsolatban mutatkoznak már jó példák máshol: Ausztráliában például jók a kilátások azzal kapcsolatban, hogy a vírussal leszámoljanak, mivel 2005 óta kötelező a védőoltás fiúknak és lányoknak is. A megfékezést itthon is szolgálná, ha a fiúk is megkaphatnák az ingyenes oltás lehetőségét – nekik egyelőre saját költségen van erre módjuk, amennyiben a család igényli. Mivel a HPV elsősorban a méhnyakrák kórokozójaként volt ismert korábban, eddig a megelőzés a lányokra koncentrált. A sajtótájékoztatón a nőklapja.hu kérdésére Póta György azonban elmondta:

„A HPV más daganatokat is tud okozni és ezen daganatok előfordulása az elmúlt években növekedett. Ezek ugyanúgy érintik mindkét nemet, és olyan szövődmények is vannak, amelyek a fiúkra sokkal jellemzőbbek.

A másik ok, amiért szükséges lenne a fiúk széles körű oltása is, az, hogy a HPV szexuális aktus útján jut át, tehát minimálisra csökkentené az átfertőződés lehetőségét, ha mindkét fél védve lenne. Mi mindent elkövettünk, hogy a fiúk számára is meglegyen a térítésmentes lehetőség. Most várjuk, hogy ezzel kapcsolatban megszülessen a végső döntés.”
A szakemberek egyúttal a hiteles tájékoztatás fontosságára is felhívták a figyelmet: „Ne feledkezzünk meg arról, hogy a HPV elleni védekezés egyik legnagyobb ellensége a téves információk terjedése, így fontos, hogy minden szülő hiteles forrásból tájékozódjon, mielőtt gyermeke egészségéről dönt” – emlékeztetett Dr. Mészner Zsófia.

Hiteles források a témában

A Mályvavirág Alapítvány honlapja: www.malyvavirag.hu

A HPV doktor oldala: www.hpvdoktor.hu

Az ANTSZ hivatalos közleménye

VACSATC – Oltásbiztonság www.vacsatc.hu

Idén szeptember 16-áig az összes, közel 48 000 hetedik osztályos lány számára igényelhetnek HPV elleni védőoltást a szüleik. A vakcina a Nemzeti Immunizációs Programban ajánlott oltásként szerepel, így ingyenesen kapható, amennyiben azt az iskolákban tett írásos beleegyező nyilatkozattal a fenti határidőig kérik. A vakcinát a felkarba adja be az iskolaorvos. Ahhoz, hogy a védettség kialakuljon két oltásra van szükség fél, legfeljebb egy év különbséggel. A koronavírus járvány a 2020-as oltási rendet jelen pillanatban nem befolyásolja, amennyiben ebben változás történik, a Nemzeti Népegészségügyi Központ és az Operatív Törzs tájékoztatásának megfelelően kell majd eljárni.
A szakemberek arra sarkallnak mindenkit, hogy a döntés a szülő és a gyerek közös beszélgetésének eredménye legyen. Ezt segítendő online szülői értekezletet is tartanak majd a Mályvavirág Alapítvány Facebook-oldalán szeptember 7-én és 8-án este 6 órától.

(Kiemelt kép: Getty Images)

Ha tetszett a cikk, regisztrálj, hogy hozzáférj az előfizetői tartalmainkhoz is!