Filmek, amiket biztos megnézek a Friss Hús alatt – Farkas E. Lina ajánlója

Erős filmélményekre számíthatunk.

A jövő héten, szeptember tizedikén kezdődik – amennyiben a koronavírus nem húzza keresztbe a programot – a korábban elhalasztott Friss Hús rövidfilmfesztivál. A nemzetközi és hazai filmek mellett idén is lesznek szakmai programok, kerekasztal-beszélgetések és workshopok. Utóbbiak közül kihagyhatatlannak ígérkezik egy aktuális kérdés kivesézése: Káel Csaba filmügyi kormánybiztos arról fog beszélgetni a filmes érdekképviseletek vezetőivel, hogy merre halad a magyar film ügye ezekben a koronás időkben, és arról is szó fog esni, hogy a szakmában dolgozóknak milyen pályamódosítási lehetőségeket érdemes átgondolni. 

Mi az a Friss Hús, és miért jött létre?

A Friss Hús az elmúlt évek alatt a rövidfilm első számú fesztiváljává nőtte ki magát Magyarországon. Elsődleges célja a legújabb magyar és külföldi rövidfilmek bemutatása, valamint egy olyan szakmai fórum felépítése, ahol a visszajelzésre vágyó alkotók közönség előtt mutathatják meg filmjeiket.

Bevallom, engem ennél is jobban érdekel a filmes szekció. Ahogy néztem az ajánlókat, az alkotások témái ezúttal sem a könnyedebbek közül valók: szülő-gyerek kapcsolatok, egzisztencialista, szürreális víziók, női sorsok. A rendezők mindenkit érintő, aktuális kérdésekkel szembesítenek: hogyan viszonyulnak egymáshoz a generációk a világ legkülönbözőbb tájain, hogyan lehet felkészülni a világvégére, a történelmi fordulópontokra vagy éppen a halálra? És persze egy még mindig visszatérő kérdés is felmerül: Milyen kihívásokkal kell megküzdenie egy nőnek a világ különböző pontjain? De a felvetett kérdések nemcsak a versenyfilmek esetében, hanem a tematikus blokkokban is érdekesek.

Mint a Senior szekció, amelybe a szervezők olyan filmeket válogattak, amelyek az idősebb korosztályról – de nem csak nekik – szólnak.

Lengyel Balázs Hármasban című filmjében például feltűnik Halász Judit, aki ezúttal Veronikát alakítja, aki a férjével együtt nyugdíj előtt áll. A nagyon beteg, orvos férj születésnapjára Veronika egy szokatlan ajándékkal készül, hogy teljesítse férje régi álmát: az interneten rendel egy szép, fiatal prostituáltat, (Sztarenki Dóra), ám semmi sem úgy alakul, ahogy Veronika eltervezte. A filmekben egyébként több ismert hazai színész is megjelenik: az Akik maradtak színésznője, Szőke Abigél két kisfilmben is látható lesz, de Nagy Zsolt, Keresztes Tamás, Jordán Adél, Trill Zsolt is megjelenik rövidfilmes szerepekben. A Friss Húson korábban a Legjobb Színész díjával kitüntetett, Vilmányi Benett is látható lesz a Szabadok című filmben.

Hármasban (Forrás: Port.hu)

Nem Senior, de magyar: érkezik a Cannes-ba is beválogatott Agapé, amely egy kamasz  és egy negyvenes egyedülálló nő (Gryllus Dorka) találkozásáról szól. Ahogy a Szarajevóban nemrég díjat nyert rendező, Gyimesi Anna A vége című alkotása is, amelyben a pszichológus Verának szembe kell néznie azzal, hogy elhagyták. A rendező egy interjújában úgy fogalmazott, hogy nem egy klasszikus értelemben vett szakítós filmet szeretett volna készíteni, ezért az elválást követő gyakori reakciót emelte a fókuszba: a pánikot és a tehetetlenséget.

Izgalmas a nemzetközi blokk is

Nehéz megmondani, melyek érdekelnek legjobban az Oscar-jelölt, illetve Cannes-t, a Sundance-t, Velencét, Torontót és számos más fontos fesztivált megjárt filmekből, de az biztos, hogy a külföldi alkotók munkáiból megnézem a Brotherhoodot, amelyért a készítők már biztosan izgulhatnak a következő Oscaron. A történet Tunéziában játszódik, itt él Mohamed, a pásztor, feleségével és két fiával. A leírás szerint nem örül, amikor az idősebb fia, Malik, új feleséggel tér vissza egy hosszabb utazásból, és emiatt komoly feszültség alakul ki a két férfi között.

Bár eddig nem gyűjtött díjakat, a téma miatt szintén nagyon érdekel Carolina Markowicz The Orphan című filmje, amely megtörtént események alapján készült. A film az árva Jonathantról szól, akit örökbe fogadtak, majd miután az új szülei nem tudták elfogadni, hogy viselkedése különbözik a szokványostól, lemondanak róla és visszaviszik a gyermekotthonba. A megnézendő filmek listáját hosszan folytathatnám, de nem szeretnélek benneteket befolyásolni, inkább szemezgessetek ti is a Friss Hús részletese ajánlójából, amit itt, a honlapjukon találtok.
A szervezők kiemelten figyelnek a látogatók egészségére, kérlek te is tégy így, és olvasd el itt, hogyan teheted biztonságosabbá a mozizást.

Kiemelt kép: Friss Hús (Szilágyi Fanni, Szilágyi Gábor – Orsi és Tenshinhan)

Ha tetszett a cikk, regisztrálj, hogy hozzáférj az előfizetői tartalmainkhoz is!