Létezik egy klub Budapesten, ami több szempontból is segít a jövő generációinak.

Mi történt?

Tavaly nyílt Budán egy foglalkoztató központ, amelyik az iskolai teljesítménykényszer oldására jött létre, azért, hogy gyerekek saját tempójuknak megfelelően fejlődhessenek és szerezzenek új élményeket. Itt érdeklődésüknek megfelelő programokon keresztül bontakoztathatják ki a személyiségüket, és az iskolában ki nem élt energiák, kreatív erők és esetleges feszültségek levezetését is segítik.

Miért fontos ez? 

Az eddigi tanévekhez képest sokkal több bizonytalansággal és izgatottsággal indult el az idei. A járványügyi aggodalmak mellett minden szülő dilemmája ilyenkor az is, hogy vajon jut-e kapacitás arra, hogy a gyerek a saját érdeklődésének, tempójának megfelelően haladjon, illetve lesz-e lehetősége kibontakoztatni a tehetségét. A Létra Klub azért jött létre, hogy ebben segítsen.

Tovább olvasnál? Erről lesz még szó:

  • Milyen ez a hely, és miért izgalmas a gyerekeknek?
  • Miért szeretik a szülők?
  • Hogyan támogathatod az állami gondoskodásban élőket a Létra Klub programjain keresztül?  

Tér és program gyerekekre szabva

A Hűvösvölgyi úton, az Akadémia megállónál leszállva hamar kiszúrhatjuk az árnyas fákkal övezett, sárga épületet. A bejárattól egy burjánzó növényekkel körülhatárolt kis ösvény, majd gyerekalkotásokkal tarkított amfiteátrum vezet a Létra Klub modern, vidám terébe. A tágas konyhában kézzel festett csempe, a falon mosolygó gyerekportrék, színes babzsákok, saját könyvtár, mellette kis karosszék. A terek és a bútorok kialakítása és funkciójuk is arról árulkodik, hogy gyerekekre szabták az épületet. Szeptember harmadik hetében telik majd meg gyerekzsivallyal a Létra, ekkor kezdődnek ugyanis az idei foglalkozások, amennyiben azt a járványügyi intézkedések lehetővé teszik. 

Az udvar. (Fotó: Létra Klub)

A foglalkoztató központ olyan egyedi programokat kínál, ahol a 3-15 év közötti gyerekek számára nyílik tér a kreatív önkifejezésre, az önfeledt mozgásra és fejlődésre. Animációs filmkészítés, gasztro- és dizájnműhely, színjátszás, kreatív tánc, fair play foci, gyermekjóga, ovis zenélés és torna, családi kórus és cukrászat is mind megtalálható a palettájukon.

Tankonyha (Fotó: Létra Klub)

„A Létra Klubban nemcsak a fejlődés, hanem a sokszínűség is fontos. A foglalkozások során nem a versenyzés a cél, hanem az, hogy a közös élményekkel gazdagodva, mindenki saját magához mérten, a saját tempójában fejlődjön.

Nálunk év végén mindenki személyre szóló oklevéllel távozik, a fair play foci órákat olyan plusz szabályokkal színezzük, amelyek kiegyenlítik a képességbeli különbségeket, kreatív tánc óráink nem előre megkomponált koreográfia tanulásáról szólnak, hanem egyéni improvizációk létrehozásáról és felszabadult örömtáncról” – meséli Potyondi Linda, a klub vezetője.

Missziójuk, hogy olyan világot teremthessenek a kicsiknek és a nagyobbaknak, mint amilyenben felnőttként sokan élni szeretnénk.

Élet a Létrában. (Fotó: Létra Klub)

Ennek mentén minden foglalkozáson nagy hangsúlyt kap a közösségépítés, az együttlét szabályainak közös kialakítása, a gyerekekhez való hozzáállásban pedig a partnerszemlélet alapvető. A fiatalok a programok során valóban megtapasztalhatják saját kompetens énjüket, így például a színjátszó órákon megírt darabok helyett a saját történeteiket játsszák el, és ők döntik el, hogy a közönségüknek a saját játékaikból milyen előadást mutatnak meg.
A gyerekek szülei is nagyon szeretik a helyet. „Samu korábban alig mert megszólalni emberek előtt, most pedig már az iskolából is kapjuk a pozitív visszajelzéseket, hogy mennyit változott” – mondja egy szülő. A foglalkozásokat ráadásul sikeres szakemberek tartják, köztük pszichológus, drámapedagógus, ismert budai étterem szakácsa vagy épp Paár Julcsi, a Dalinda énekese.

(Fotó: Létra Klub)

Az állami gondoskodásban élőket is támogatják

Azon túl, hogy a gyerekek jelentős pluszhoz jutnak itt, a foglalkozásokból és terembérlésből befolyt összeggel jó ügyet is támogat a klub: a Világszép Alapítványt segítik, akiknek célkitűzésük, hogy állami gondoskodásban élő gyerekek is megtapasztalják, hogy számukra is lehet szép és lehetőségekkel teli az élet.
Magyarországon körülbelül 24 000 gyerek él gyermekvédelmi gondoskodásban. A Világszép Alapítvány óvodáskortól fiatal felnőtt korig támogatja a vele kapcsolatba kerülő gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiatalokat. Ennek egyik terepe a Létra Klub is, ezért a foglalkozásokon díjmentesen vehetnek részt az alapítvánnyal kapcsolatban álló, szakmai szempontok alapján kiválasztott fiatalok. Küldetésük, hogy elfogadó szeretetet és egyéni figyelmet adjanak gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyerekeknek és, hogy újra és újra segítsenek nekik felfedezni magukban a szépet, ami mindannyiunkban ott van.

(Kiemelt kép: Nagy Tamás/nőklapja.hu)

Ha tetszett a cikk, regisztrálj, hogy hozzáférj az előfizetői tartalmainkhoz is!