Két ország, egy iskola Európa közepén – Budapesti Német Iskola (x)

A Budapesti Német Iskola felvételt hirdet a 2021/22-es tanévre, az 5. osztályba.

Várjuk minden olyan jelenleg a negyedik osztályt kezdő tanuló jelentkezését, aki részt kíván venni ősztől az iskola nyelvi előkészítő tanfolyamán, és a 2021. januári központi írásbeli felvételi útján jelentkezik majd a Budapesti Német Iskola nyolcosztályos gimnáziumba!

Gyere el nyílt napunkra 2020. szeptember 12-én 10 órakor, ahol megismerkedhetsz iskolánkkal, tanárainkkal, és megszerezhetsz minden fontos információt!

Az iskoláról

A Budapesti Német Iskola az idei évben ünnepli fennállásának 30. évfordulóját. A két éve új általános iskolai épületszárnnyal bővült épület-komplexumban 560 diák tanul modern pedagógiai módszerek segítségével. Az iskola saját melegkonyhával ellátott iskolai bisztróval rendelkezik, ahol az iskola filózófiájának értelmében friss, egészséges összetevőkből készült ételeket fogyaszthatnak a gyerekek és a pedagógusok. A folyamatos beruházásoknak is köszönhetően mára 1-12 osztályig – 4-osztályos általános iskolai és 8-osztályos gimnáziumi rendszerben – tanulhatnak a diákok tágas, világos, a legmodernebb technikákkal felszerelt tantermekben.

Az Iskola küldetése

A Budapesti Német Iskola kezdetektől fogva úgy nevezett Begegnungsschule-ként, azaz a német és magyar kultúra találkozóhelyeként működik. A Begegnung szóhoz küldetéstudat társul: a tanulókat a két ország nyelvének és kultúrájának megismerésén túl különböző kultúrák elfogadására és megértésére is nevelik, egyúttal hangsúlyt fektetnek diákjaik kompetenciáinak felismerésére, az önálló tanulásra, a csoportmunkára, a nemzeti és kulturális identitás, mint személyiségük szerves részének megtapasztalására.
Az Iskola törekszik diákjait olyan szociális kompetenciákkal és értékrenddel útra bocsátani, hogy azok toleráns, nyílt, a saját és embertársuk érdekeit szem előtt tartó, önálló cselekvésre képes állampolgárokká váljanak. Az Iskola 1997 óta jogosult német érettségi bizonyítványok (2019-től „Deutsches Internationales Abitur”), 2005 óta pedig a német mellett magyar érettségi bizonyítványok kiállítására.
Az Iskola általános képzést nyújt, a matematika és természettudományok valamint zenei és művészeti tagozat mellett kiemelt hangsúlyt fektetnek a nyelvi oktatásra.

A 8-osztályos gimnáziumról:

A gimnázium az általános iskolából feljövő, német és magyar ágon tanuló diákok mellé az 5. osztályban belépést biztosít egy további magyar osztály (5.s) számára. Ebbe a becsatlakozó, újonnan induló osztályba elsősorban olyan negyedikes tanulók jelentkezését várjuk, akik eddig kevésbé vagy még nem találkoztak a német nyelvvel, de szeretnék azt magas szinten elsajátítani. Más iskolákban tanuló, jelenleg negyedikes gyermekek számára az iskola – délutáni foglalkozás keretén belül – nyelvi előkészítő tanfolyamot biztosít, hogy mire megkezdik nálunk az ötödik osztályt már rendelkezzenek egy nyelvi alapszókinccsel. A jelentkezők a januári központi írásbeli vizsgán elért pontszám alapján nyernek majd felvételt a 2021. őszén induló 5.s osztályba. A 5. s osztály tanulói a 9. osztályig először részben, majd teljesen keverve lesznek az első osztálytól nálunk tanuló másik két párhuzamos osztály diákjaival. Így a 12. osztály végére már sikeresen tehetik le német és mellette magyar nyelven az érettségit. A német nyelv mellett az angol és még két idegen nyelv elsajátításának lehetősége is adott.

 

További információk: www. deutscheschule.hu