Egy kiugrott hercegné és egy feminista legenda beszélget. Ez nem vicc, ez Meghan Markle és Gloria Steinem eszmecseréje.

Mi történt?

Az Egyesült Államokban közeledik az elnökválasztás, így egyre több olyan projekt indul, amelyek már most arra buzdítják az állampolgárokat, hogy mindenképpen éljenek majd szavazati jogukkal. A Meghan Markle és Gloria Steinem közötti beszélgetés is ezt szorgalmazza, de jóval több is annál. 

Miért fontos?

Mert a felmérések szerint a fiatalok körében egyre alacsonyabb a szavazási hajlandóság, ami pedig aggodalomra ad okot.

Tovább olvasnál? Erről lesz még szó:

  • Miről beszélgetett a feminizmus második hullámának egyik legfontosabb alakja és Meghan Markle?
  • Harry herceg is feminista, és erre tanítják majd gyereküket is.

Amióta Meghan Markle és Harry herceg visszaléptek hivatalos kötelezettségeiktől, magyarán szakítottak a brit királyi családdal, a színésznőből lett feminista ikon újra nyilvánosan foglalkozhat politikával és nőügyeket érintő kérdésekkel. A MAKERS nevű női platform adott helyet Meghan és a híres feminista ikon, Gloria Steinem beszélgetésének, amelyet aznap (augusztus 26-án) folytattak, amikor a 100. évfordulóját ünnepelték az USA-ban annak, hogy a nők is kaptak szavazati jogot. A beszélgetés arra futott ki, hogy mennyire fontos élni szavazati jogunkkal, és hogy még mindig messze van a hőn áhított egyenlőség. A teljes beszélgetés itt olvasható angolul, mi összeszedtük belőle a legfontosabb gondolatokat.

Doktor vagy doktornő

A beszélgetésben szó volt arról, hogy még mindig megkülönböztető jelzőként használjuk a különböző etnikumok neveit vagy éppen azt, ha valaki nő. Gloria Steinem hívta fel rá a figyelmet, hogy a közbeszédben még él ez a megkülönböztetés, például még mindig vannak orvosok és színes bőrű orvosok, orvosok és női orvosok, és emiatt mennyire fontos, hogy az elnyomottak is kellőképpen reprezentálva legyenek, hiszen akkor természetes lesz jelenlétük. A rasszkérdésben Gloria Steinem például úgy véli, hogy ez az új koronavírus-járvány legalább arra felhívja az emberek figyelmét, hogy valójában mindenki egyforma és egyenértékű, hiszen a vírus számára teljesen mindegy, hogy valaki férfi vagy nő, illetve a bőrszín is teljesen érdektelen a vírus terjedésének szempontjából.
Aztán természetesen rákanyarodtak arra  témára, hogy mennyire fontos volna mindenkinek élni a szavazati jogával, amit ma már olyan természetesnek veszünk, hogy gyakran nem is tartjuk fontosnak.

„Ha nem szavazol, nem is létezel – mondja ki Steinem a radikálisnak hangzó tényt, majd rögtön meg is magyarázta. – Az egyetlen helyiség, ahol tényleg mindannyian egyenlők vagyunk, az a szavazófülke.

Nem csak, hogy kell szavaznunk, de igenis harcolni kell azért, hogy mindenki szavazzon. Engem nagyon aggaszt, hogy értesüléseim szerint a fiatalok szavazási hajlandósága a legkisebb. Én megértem, hogy úgy érzik, nem számít az akaratuk, nem lehetnek hatással a dolgokra. Mégis nagyon fontos volna, hogy elmenjenek szavazni, hiszen ők lesznek azok, akik még sokáig élnek, nem az idősebbek, ők fognak szenvedni annak következményeitől, ha mégsem úgy alakulnak a dolgok, ahogy szeretnék.”

A szavazók elnyomása, feminizmus

Ezután Meghan Markle szóba hozta a mostanában terítékre került témát, miszerint egyeseknek érdekében áll elnyomni a szavazókat. Elmondta, hogy színes bőrűként igenis van esélye van annak, hogy megfélemlítik az embert annak érdekében, hogy álljon ki például a sorból, amelyben a szavazásra vár, és hogy ilyen esetben természetes, ha sokan inkább a nyugalmat és a testi épségüket választják, ezért hagyják a szavazást a csudába. A szavazati jog ünneplésének 100. évfordulója alkalmából Steinem elmondta, hogy az 1920-as dátum inkább csak a kezdet volt, hiszen akkor csak a fehér nők kaptak szavazati jogot. A natív amerikai nők később szavazhattak csak, az afroamerikai állampolgárok pedig csak 1965-ben kapták meg a jogot arra, hogy leadják voksukat. 
Aztán szóba került a feminizmus, Meghan felelevenítette, amikor ráeszmélt, hogy nem kell ahhoz femininnek lenni, hogy valaki feminista legyen, és hogy nőnek lenni igen sok rétegben értelmezhető dolog. Mire Steinem elmondta, hogy nyilván úgy is lehet feministának lenni, ha valaki pasi, és mondjuk nagyon maszkulin is. Mire Meghan rákontrázott, hiszen férje, Harry is elkötelezett feministának vallja magát, és ezt Gloria Steinemnek is elmondta egy alkalommal. Meghan szerint nagyszerű, hogy kisfiuk, Archie úgy nőhet fel, hogy mindkét szülője egyformán fontosnak tartja az emberi jogokat, amelyek a nőket éppúgy megilletik, mint a férfiakat, bőrszíntől és minden egyéb jellegzetességtől függetlenül.

(Kiemelt kép: Matt Sayles / The Duke and Duchess of Sussex)

Ha tetszett a cikk, regisztrálj, hogy előfizetői tartalmakhoz is hozzáférj!