Miért festik magukat holokauszt áldozatnak a gyerekek TikTokon?

Tisztelgés vagy ízléstelenség? Megosztja az embereket a meghökkentő új trend.

Mi történt?

A tinik és kora húszasok kedvenc videómegosztóján döbbenetes trend terjed: a felhasználók koncentrációs táborokban elhunyt zsidóknak adják ki magukat, akik a mennyországban elmesélik, mi történt velük.

Miért fontos?

Edukáló és érzékenyítő tartalmakra nagyon nagy szükség lenne, főleg, hogy a TikTokon rengeteg antiszemita, rasszista, illetve holokauszttagadó tartalom kering. 

Tovább olvasnál? Erről lesz még szó:

  • Ezzel védekeznek a videókat feltöltő tinik.
  • Emiatt káros, amit csinálnak.
  • Szabadon áramlik a rasszista és antiszemita tartalom a TikTokon.

Mi is többször írtunk már a TikTokról, a fiatalok kedvenc videómegosztójáról/közösségi oldaláról, ahová azután vonultak át tömegesen, hogy szüleik és persze tanáraik generációja már nemcsak a Facebookon van jelen, de az Instagramon is. A kínai videómegosztó applikációnak több mint 800 millió aktív felhasználója van világszerte (magát az appot több mint kétmilliárdszor töltötték le), ez a szám pedig egyre csak nő. Főleg, ha Amerikában is megmarad az app, hiszen az amerikai kormány augusztus 6-án kiadott egy 45 napon belül érvénybe lépő rendeletet arról, hogy sem természetes, sem jogi személyek nem vehetik igénybe a TikTok szolgáltatásait, majd 14-én arról, hogy a videómegosztónak 14 napon belül fel kell számolnia amerikai jelenlétét. Hozzáértők szerint egyébként Trump igazi célja az egésszel az volt, hogy amerikai befektető vehesse meg nyomott áron a TikTokot, amivel viszont több amerikai vállalat helyzetét veszélyeztetheti Kínában. De Egyesült Államok ide vagy oda, rengeteg tinédzser használja az appot, és nagyon nem mindegy, hogy milyen értékrendet tekintenek normálisnak.

Holokauszt kihívás: trauma vagy tiszteletadás?

A TikTok egyik trendje a különböző kihívások teljesítése (vagyis challenge, amit már a Facebookról is ismerhet az idősebb korosztály), illetve újabban a #POV, azaz point-of-view (álláspont), amikor is a felhasználók bizonyos karakterek szerepébe helyezkednek és úgy tátognak zenére, vagy éppen ebben a szerepben beszélnek. Igen, mint egy színjátszókörben. Ez van, amikor aranyos, és van, amikor inkább hátborzongató, mint ahogyan a legújabb trendben is történik.

Sorra jelennek meg ugyanis azok a kis videók, amelyben a tiktokkerek sárga csillagot, számsort viselnek, csíkos felsőben vannak és holokauszt áldozatoknak sminkelik ki magukat, és eljátsszák, hogy már a mennyben vannak,

elmesélik, hogy kerültek oda. Beesett, soványnak tűnő arcot, egyesek pedig égési és egyéb sérüléseket is festenek maguknak a szerepjátékban, amely során sokszor előjön Auschwitz neve, illetve Bruno Mars Locked out of Heaven (kizárva a mennyországból) című dala.

A gesztus a haláltáborokban elhunyt emberek előtt tisztelgésnek is tűnhet, valójában viszont igen sok gond van vele, különösen, hogy a videók alá kikerül a #holocaustchallenge hashtag, és ugyan sokan komolyan veszik a dolgot, sokan mégiscsak inkább a poént látják benne. Maddy Albert így foglalta össze a problémát a Jewish Telegraph Agency oldalára írt cikkében: „Ez traumatizáló tartalom, traumapornó a javából. Azáltal, hogy ezeket a videókat ilyen közönyösen és traumát kiváltó módon osztanak meg egy olyan platformon, amelyet leginkább ostoba szórakozásra és viccekre használnak, azzal igen nagy tiszteletlenséget tanúsítanak azon zsidók és nem zsidók irányába, akiknek családtagjai a haláltáborokban pusztultak el.” Arról nem is beszélve, hogy még sokan élnek köztünk olyanok, akik túlélték a haláltáborokat, számukra kifejezetten sokkoló és visszataszító egy ilyen otromba tartalom.
Természetesen nem ismerjük a tiktokkerek indítékát, így nem feltételezhetjük, hogy rossz szándékkal készülnek ezek a videók. Sőt, többen is azt állítják, hogy éppen hogy edukációs jelleggel készítették videóikat, hogy minél több fiatal megtudja, milyen szörnyűségek történtek a második világháború során. Ezt állítja egy tiktokker is, akit az Insider magazin szólaltatott meg a 17 éves lány azóta letörölte saját videóját. Mindig is érdekelt a holokauszt: a kreatív videóval csak az volt a célom, hogy a TikTok felhasználóinak is felhívjam erre a figyelmét. Soha nem akartam sértő lenni ezzel mondta. Diane Saltzman, az amerikai Holokauszt Múzeum munkatársa így vélekedik a dologról: A holokauszt élményeinek imitálása meggyalázza az áldozatok emlékét, sértő és ártalmas a túlélők számára, elbagatellizálja a történelmet.

Veszélyben a gyerekek gyűlölködő tartalmak

Noha elvileg tilos ilyen jellegű tartalmakat megosztani, a TikTok tele van rasszista és főleg antiszemita videóval, így egy új kutatás szerint a szélsőjobbosok egyik kedvenc terepe lett a videómegosztó, ami különösen azért veszélyes, mert ugyan a tiktokkerek 41%-a 16 és 24 év közötti, rengeteg 13 évesnél is fiatalabb gyerek használja az alkalmazást. A TikTok szélsőjobbos tartalmairól készített elemzést Gabriel Weimann, a kommunikációtudomány professzora, a Terrorizmus-ellenes Intézet (ICT) vezető kutatója, a Haifai Egyetem tanára, valamint Natalie Masri, az ICT kutatója.

Weimann elmondása szerint a TikTok tanulmányozása igen nehéz feladat, talán az egyik legnehezebb volt a 22 éves pályafutása során, még a dark web vizsgálatánál is komplexebb és bonyolultabb,

hiszen itt nem volt elég rákeresni olyan kulcsszavakra, mint „náci” vagy Hitler – sokszor ennél szofisztikáltabb szimbólumokat használnak, például a „sonnenrad”-ot, vagyis napkereket, a náci fekete nap jelképet, például egy pólón. Van olyan trend is, amikor a felhasználói fióknak adnak olyan nevet, amely egy ismert szélsőjobbosra, például Brenton Tarrantra (a christchurchi mészárlás elkövetője), vagy a Klu Klux Klánra utal, vagy olyan kódokat használnak, mint a 88, ami ezekben a körökben a Heil Hitler megfelelője. Nincs olyan informatikai rendszer, ami képes lenne ezeket mind kiszűrni, ezért ilyen videók ezrével jutnak át a rostán.
A gyűlölet ilyen mértékű terjedése mellett pedig tényleg igen nagy szükség lenne olyan hiteles és okosan elkészített tartalmakra, amelyek érzékenyítik  a fiatalokat, ismeretekkel látják el arról, hogy soha többé ne történhessenek olyan tragédiák, mint amilyen a holokauszt is volt.

(Kiemelt kép forrása: Getty Images)

Ha tetszett a cikk, regisztrálj, hogy előfizetői tartalmakhoz is hozzáférj!