Az egyik legfinomabb zöldfűszer, legalábbis szerintünk. A Nők Lapja 2020/35. számának Konyha rovata.

A kisebb-nagyobb bokorrá terebélyesedő, örökzöld rozmaring – a „tenger harmatja” – az ókortól fogva ismert, nagyrabecsült fűszer- és gyógynövény, amely nélkülözhetetlen kelléke a mediterrán konyháknak. Néhány vele készült ételből kínálunk most egy kis kóstolót.

Aszalt paradicsom 

Elkészítési idő: 9-11 óra
100 gramm: 300 kcal 
Hozzávalók 180-200 grammhoz:
• 3 kisebb ág rozmaring • 2 kg érett lucullus, san marzano vagy egyéb tojásdad, nagyon húsos paradicsom • 2 ek. tengeri só • 150-200 g olívaolaj
1. A rozmaringot leöblítjük, leveleit lecsipkedjük, finomra vágjuk. A sütőt előmelegítjük 100 °C-ra (még jobb légkeveréssel 75 °C-ra). A paradicsomokat megmossuk, félbevágjuk, szárcsonkjukat ékelő mozdulattal kiemeljük, levüket-magjaikat eltávolítjuk.
2. Vágott felükkel fölfelé sűrűn-szorosan sütőpapírral bélelt tepsikbe sorakoztatjuk a felezett paradicsomokat (aszalódás közben jócskán „összemennek”), megszórjuk sóval és rozmaringgal, majd a fakanállal résnyire kitámasztott ajtajú sütőben 8-10 órán át szikkasztjuk (amikor ráncosodni kezdenek, többször megfordítjuk őket). A paradicsom akkor készült el, ha tapintásra húsa száraz, de rugalmas. Ha túl sokáig aszaljuk, rágós lesz; ha túl rövid ideig, könnyen megpenészedik.
3. A paradicsomokat rácsra rakosgatjuk, további 12-24 órán át szobahőmérsékleten szikkadni hagyjuk, majd csavaros fedelű, kisebb befőttesüvegekbe szórjuk (tenyerünkbe ütögetve némiképp tömörítjük), aztán színültig felöntjük olívaolajjal, vagy légmentesen lezárjuk. 8-10 hónapig eltartható.
Fontos: Legjobb, ha fele extra szűz, fele classico olívaolajjal készítjük, mert esetleg főzni is akarunk majd a paradicsommal, illetve az olajjal, ám az extra szűz aromája túl markáns, és amúgy sem való főzésre!

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 5 előfizetői tartalmat megnyitunk neked!
Ízelítő a cikk tartalmából
Még több recept és érdekesség a folytatásban.
Próbáld ki most kedvezményesen!