Az idő gyorsan telik, közeledik a karácsony, de mivel az új koronavírus még mindig velünk van, nem sok jóra számíthatnak a karácsonyi vásárok rajongói.

Mi történt?

Egy sor karácsonyi rendezvény már most törlésre került.

Miért fontos?

Ugyan még előttünk a vénasszonyok nyara, de már most dolgoznak a nagyjából 80 nap múlva esedékes karácsonyi szezon indulásán. Ezek a vásárok rengeteg látogatót vonzanak, a téli turizmus egyik legfontosabb mozgatórugói a színes, fahéj illatú események. Mi lesz velük, ha nem lehet utazni és továbbra sem lehet tömegrendezvényeket tartani?

Tovább olvasnál? Erről lesz még szó:

  • Ezek a karácsonyi vásárok már biztosan elmaradnak.
  • Ilyen lesz az angolszász országokban népszerű Mikulás-gyerek találkozó.

Az új koronavírus már elrontotta a húsvétunkat, sokak nyarát, világszerte elmaradtak a filmfesztiválok, nyári zenés fesztiválok, koncertek, könyvfesztiválok, és ahogy csúszunk bele az őszbe, egyre inkább úgy tűnik, hogy a karácsony is veszélybe kerül. Természetesen nem maga az ünnep, hanem az a fajta felhajtás, ami az utóbbi évtizedekben megelőzte. Ezt sokan örvendetesnek tartják, hiszen a szeretet ünnepe önmagából kifordulva mára sokkal inkább a fogyasztás ünnepe lett, az viszont biztos, hogy a karácsony körüli felhajtást kiszolgáló szegmensből sokan mennek tönkre, ha a rendezvényeket télen sem lehet majd megtartani.
Nagy-Britanniában már júliusban tudni lehetett, hogy több nagyváros ikonikus karácsonyi vására egyszerűen elmarad. De nem csak a vásárok, hanem az angolszász országokban hagyományos Mikulás-gyerek találkozók is veszélybe kerülnek a társadalmi távolságtartás és a COVID-19 jegyében. A Lincoln városában tartott vásár biztosan elmarad, ahogyan a másik ikonikus brit rendezvény, Bath város karácsonyi vására is. Amellett a cardiffi Pugh’s Garden Village karácsonyi vásár szervezői is már júliusban tudatták a közönséggel a szomorú hírt, hogy az idei vásár, és a hihetetlenül népszerű Mikulás-gyerek találkozó (amire általában szeptemberben elfogynak a jegyek) ellehetetlenült. Egy ilyen jellegű eseményt több mint fél évvel korábban el kell kezdeni szervezni, viszont ez a jelenlegi körülmények között lehetetlen. Különösen, ha a járvány továbbra is velünk marad, elvégre egy nyüzsgő vásár tökéletes terep a vírus terjedésének.

Új fajta Mikulás

Londonban még nem adják fel a dolgot: megkezdődött az idei, „hivatalos” Mikulások kiképzése, méghozzá a járványveszély teljes tudatában, a különböző óvintézkedéseket szem előtt tartva. A Ministry of Fun nevű londoni cég már 25 éve üzemelteti a Santa Schoolt (Mikulás iskolát), az általuk munkába állított Mikulások a nyolc hetes karácsonyi időszak alatt több mint ezer meghívást szoktak lebonyolítani, így ők megpróbálnak a vírushoz alkalmazkodni, és már nyár közepén megkezdték a felkészülést és a  piros ruhások képzését.

Mikulások a londoni The Ministry of Fun nyári iskolájában. (Fotó: Aaron Chown/PA Images via Getty Images)

És hogy miben lesz más az idei élmény? A szervezet alapítója, James Lovell így nyilatkozott a Reuternsak „Maszkokat készítettünk, amelyek vörös bársonyból vannak és a szélükön kis fehér csík van, akárcsak a Mikulás jelmezén. Szerintünk a gyerekeknek semmi gondja nem lesz ezzel, hiszen az utóbbi hónapokban nagyon megszokták már a jelenlétüket. A másik fontos különbség a távolságtartás lesz. Eleinte furcsán hangzik, de egy gyerek számára semmit nem vesz el a varázslatból, ha csak két méterre állhat meg a Mikulástól. Az ajándékátadást pedig egy kis szánkóval oldjuk majd meg, amelyet a gyerekek magukhoz húzhatnak.”

 

Karácsonyi vásár a budapesti Szent István Bazilikánál, 2018. december 16-án. (Fotó: Szirtesi László/Getty Images)


Hogy itthon mi várható, azt egyelőre még nem tudni. A karácsonyi vásárok itthon is rengeteg látogatót vonzanak. Tavaly már nem is Budapest hivatalos karácsonyi vására volt a legnépszerűbb, hanem a Bazilika előtt tartott adventi vásár, amelyen a szervezők szerint 800 ezer körül alakult a látogatószám, amit – 2019-ben legalábbis még úgy gondolták – idén akár egymillióig is el lehetett volna vinni. A környező országok egyik legnépszerűbb téli látványossága a bécsi Christkindlmarkt, amelynek sorsáról még szintén nem tudni semmi biztosat.

(Kiemelt kép: Mikulás a londoni The Ministry of Fun nyári iskolájában. Fotó: Aaron Chown/PA Images via Getty Images)

Ha tetszett a cikk, regisztrálj, hogy előfizetői tartalmakhoz is hozzáférj!