A középkori pestis miatt kialakult szokás éledt újjá Olaszországban

Toszkánában újra nyitnak a borablakok, amelyeket a középkori pestisjárvány idején alakítottak ki a biztonságos érintkezés jegyében.

Mit történt?

A középkori „borablakok” újból megnyílnak, újjáélesztve ezzel a középkori bubópestis idején kialakult hagyományt.

Miért fontos ez?

A koronavírus-járvány miatt eddig leginkább az új megoldások kerültek előtérbe a betegség megfékezését illetően. Ez az eset azt mutatja, hogy szerteágazó az emberi lelemény, és hogy vannak jó gyakorlatok, amelyeket érdemes újra felfedezni – illetve hogy nem csak a digitális térben találhatunk megoldásokat.  

Tovább olvasnál? Erről lesz még szó:

  • Mikori az első feljegyzés, amelyik a borablakok használatáról ír a biztonságos érintkezés jegyében?
  • Hogyan éledt újjá ez a hagyomány, és ki karolta fel?
  • Milyen példát mutatott Olaszország a tavaszi zárlat idején?

Évszázadokkal ezelőtt a bubópestis, más néven a fekete halál pusztított Európában, nem a COVID-19, és a kontinens lakosságának egyharmadával végzett. Az ázsiai eredetű betegség a késő középkorban ütötte fel a fejét Olaszországban, és onnan terjedt északra. De pestis vagy koronavírus ide vagy oda, a kocsmák bezárása sokak szemében emberiségellenes bűnnek számít.
Így lehetett ez a pestis idején is, ezért alakították ki akkor Toszkánában a leleményes kocsmárosok, fogadósok és vendéglősök a „borablakok” vagyis a „buchette del vino” intézményét. Ezeket a kis méretű nyílásokat a városi pincészetek és üzletek kőfalába faragták, ahol az italkereskedők biztonságos társadalmi távolságból szolgálhatták fel az enyhítő nedűt.

(Fotó: Tiziana FABI / AFP)

Először az 1600-as években jelentek meg ezek az építészeti megoldások, de valódi céljukat évszázadokig nem tölthették be a pestis után – egészen 2020-ig.

A fekete halál 1634-ben pusztított Firenze városában – ekkor már használták a borablakokat a bor biztonságos értékesítése érdekében. Erről az egyik akkori szemtanú, Francesco Rondinelli firenzei tudós a betegség terjedéséről készített jelentésében is írt már. Nagyot kell ugranunk az időben ahhoz, hogy ezeknek a sokáig bezárt ablakoknak a történetét folytatni tudjuk. Olaszország kormánya március 8-án rendelte el a teljes zárlatot, ami több mint két hónapig tartott. Az ezt követő fokozatos újranyitás idején néhány vállalkozó kedvű firenzei visszafordította az idő kerekét, és újra megnyitotta a rég bezárt borablakát a borospoharak, kávéscsészék, szendvicsek és fagylaltok kiadására – mindegyik steril és érintkezésmentes – olvasható a Wine Window Association oldalán.
„A vendég bekopog az ablak kis faredőnyén és palackjait Olaszország legismertebb boraival töltheti meg” – mondta Matteo Faglia, a szervezet elnöke az Insidernek. Tájékoztatása szerint több mint 150 ilyen borablak található Firenze fallal körülvett óvárosában, ami anno egész Toszkánában elterjedt.

Borablak (Buchette del vino) Firenzében. (Fotó: Wikipédia)

„A borablakok az évszázadok során fokozatosan elhasználódtak, sok fából készült szerkezet pedig végleg odaveszett az 1966-os áradások során” – mondta Faglia, aki elkezdte ezeket az elfelejtett, és sokszor megrongált építészeti megoldások helyreállítását az olasz borvidéken, és a hitelesség és ismeretterjesztés érdekében a borablak-társaság emblémájával is megjelöli azokat.
„Azt szeretnénk, hogy minden borablak alatt legyen egy ilyen tábla. Így talán az emberek még jobban megbecsülik ezeket, ha megismerik, hogy mi a történelem, a történet mögöttük” – mondta.
Olaszországot súlyosan sújtotta a COVID-19 járvány, tavasszal több mint 35 000 lakosát vesztette el.

A tragédia mellett a világ tanúja lehetett annak a szemléletnek is, amely valószínűleg átsegítette az országot a középkori járványon is.

Erkélyükön zenélő fiatalok Torinóban, 2020. március 13-án. (Fotó:Nicolò Campo/LightRocket via Getty Images)

A nemzeti koronavírus-kitörés tetején az olaszok úgy tartották egymásban – és magukban – a lelket, hogy a nyitott ablakokon, erkélyeken és háztetőkön közösen énekeltek – egy-egy pohár borral a kezükben. Mivel úgy tűnik, hogy a járvány még egy darabig velünk marad, az ehhez hasonló megoldások segíthetnek úgy megélni a személyes találkozás és a szórakozás örömét, hogy a lehető legkevesebb kockázatot jelentse a betegség terjedését illetően. 

(Kiemelt kép: Tiziana FABI / AFP)

Ha tetszett a cikk, regisztrálj, hogy előfizetői tartalmakhoz is hozzáférj!