Állati jó a kékkúti kecskefagyi – Laborczi Dóra ajánlója

Egyetek kecsketejes jégremeket.

Legmeglepőbb nyári felfedezéseim egyike a kékkúti kecskefagyi volt, amelyet rövid balatoni nyaralásunk alkalmával szállítottak nekem házhoz lelkes családtagjaim, míg én a legkisebb délutáni álmát őriztem.  Miután a nagycsalád tagjainak egyöntetű véleménye az volt, hogy „ez állati jó”, kíváncsian fogtam neki a kanalazásnak, és az élmény minden várakozásomat felülmúlta. Első nap egy levendula-kávé kombinációt próbáltam ki, másnap a kókusz-ribizlit, mindkettő nagyon finom volt, egyszerre robosztus, savanykás és selymes, egyszóval nagyon különleges. Olyan, mint egy sima fagyi extrákkal, csak itt az extrát nem a cukor szórat, a tejszínhab és a csokiöntet jelenti, hanem az alapját adó, házi kecsketej. Mivel a farmra, ahol ezeket a fagyikölteményeket különböző ízkombinációkban, kétgömbös adagokban kiporciózva árulják, az ismertetett körülmények miatt nem jutottam el, csak mások beszámolói alapján tudom leírni, mi ennek a csodának a forrása.

Ribizli-kókusz

Három kecskéből és fogyasztói elégedetlenségből született

A kékkúti kecskefarm egy családi vállalkozás, a nyíregyházi származású Gondor Tibor alapította, eredetileg három kecskével. Tibor érettségi után költözött a Káli-medencébe. Először ékszerészként helyezkedett el, majd 2006-ban vették meg azt a családi házat, amelyen a gazdálkodást folytatják. Eredetileg az önellátás volt a céljuk, és csak húsállatokat tartottak.

Később – mivel nem voltak elégedettek a környékbeli fagylaltokkal –, belevágtak a fagyikészítésbe is.

Három kecskével kezdték, ma már mintegy kétszázat tartanak belőlük, hogy a mindenféle adalékanyagtól mentes sajtokat és fagylaltokat elkészíthessék – a környékbeliek és a turisták legnagyobb örömére most már nem csak maguknak.
A kecskék a beszámolók szerint szabadon kószálnak Gondorék gazdaságában, ahol a kecskefagyizó egyszerű pavilonja is helyet kapott. Az állatok így egész nap a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkhoz tartozó Káli-medencében legelészhetnek boldogan, és a tavasztól őszig itt nyíló ezerféle növény adja az itteni kecskék tejének egyedi aromáját – olvasható a Street Kitchen beszámolójában.

Kecsketej fagylaltok

Éjjel-nappal, télen-nyáron

A fagyik tejből, tejszínből és tojásból készülnek, ízesítésükre helyi termelőktől származó gyümölcsöket használnak fel, és természetesen a fagylalthoz használt tojást háztáji tyúkok adják. Az útról betérők kiszolgálását többnyire Tibor kiskamasz fia végzi rutinosan. A szülők hajnalban fejik a kecskéket, és éjszaka készítik a kecskesajtot és a fagyit – írja Chilembu Krisztina a We love Balaton helyszíni riportjában.

 

(Fotó: Kékkúti Kecskefarm/Facebook)

A fagyizó tavasztól őszig tart nyitva, de télen is betérhetünk nyitvatartási időben, hiszen a Gondor család ilyenkor sem pihen: az érlelt kecskesajtok mellett 10 tojásos házi tésztákat készítenek, teljes kiőrlésű tönköly- és fehér lisztes változatban. A megtalálást segíti a Kővágóörs és Kékkút közötti útra kihelyezett „Kecskefagyi” tábla. Itt lekanyarodva nem csak páratlan ízélményt, de egy autentikus gazdaságot is találhatunk a környék legboldogabb kecskéivel. Ha tehetjük, mindig vigyünk a fagyijukból a szálláson rekedt szeretteinknek is.

(Kiemelt kép: Kékkúti Kecskefarm/Gondor Tibor)

Ha tetszett a cikk, regisztrálj, hogy előfizetői tartalmakhoz is hozzáférj!