Egy indiai étel-házhozszállítással foglalkozó óriás cég bevezette, hogy a női munkavállalói évente tíz napot menstruációs szabadságra mehetnek. Európában is vannak viták arról, hogy milyen hatása van a produktivitásra a menstruációnak, de az sehol nem merült fel, hogy törvény is biztosítson ilyen jellegű szabadságot. A nőjogi szervezetek szerint egyáltalán nem biztos, hogy egy ilyen intézkedéssel a nők jól járnak. Sőt.

Mi történt?

Egy hatalmas, étel-házhozszállítással foglalkozó indiai cég a napokban bejelentette, hogy évi 10 napos menstruációs szabadságot biztosít női és transznemű munkavállalóknak.

Miért fontos?

Sok nőnél a menstruáció olyan görcsökkel jelentkezik, amelyek lényegében munkaképtelenné teszik őket. Van, akik nem a vérzés idején vannak rosszul, hanem közvetlenül előtte. A premenstruációs szindrómában szenvedő nők rendkívül érzékenyek, idegesek, rosszul reagálnak átlagos hétköznapi helyzetekben, ami negatív hatással lehet a munkavégzésre.

Tovább olvasnál? Erről lesz még szó:

  • Idézzük az indiai cég vezetőjét, aki elmondja, miért is tartja fontosnak, hogy biztosítja a munkavállalóinak ezt a lehetőséget.
  • Írunk arról, hogy Magyarországon vajon felmerült-e ilyen javaslat.

Bármely tetszőleges napon a becslések szerint minimum 800 millió lány, nő és transznemű ember menstruál. Sokkal kisebb azonban azoknak a száma, akik minden zavar nélkül, fesztelen természetességgel tudják elmagyarázni kollégáiknak, hogy mi is történik éppen a méhnyálkahártyájukkal és a hormonrendszerükkel, és ebből kifolyólag miért érzik magukat kevésbé munkaképesnek, mint a hónap többi napján. Ezekkel a bevezető gondolatokkal ír a Vice.com nevű portál arról a hírről, amely a Zomato indiai ételszállítási vállalkozással kapcsolatosan robbant be a nyilvánosságba a napokban. A vállalat vezetője, Deepinder Goya bejelentette, hogy cége nagy lépést tesz a menstruáció destigmatizálása érdekében, illetve annak az ötezer munkavállalónak az érdekében, akiknek ez a szabadság lehetővé teszi, hogy a havi menstruációs ciklusa során kényelmesebben érezze magát.
– A Zomatonál szeretnénk elősegíteni a bizalom, az igazság és az elfogadás kultúráját. A mai naptól kezdve minden nő (beleértve a transznemű embereket is) évente akár 10 napos szabadságot is igénybe vehet” – írta Goya a cég blogján, hozzátéve, hogy nem szabad megbélyegzésként tekinteni a menstruációs szabadság igénylését. Az érintett munkavállalónak csak el kell mondani közvetlen főnökének, vagy elég egy email is, hogy jelezze, elmenne szabadságra. Goya emellett helyteleníti azokat a reakciókat, amelyeket általában férfiaknál lát, amikor grimaszokat vágnak, ha azt hallják, valaki arra hivatkozik, hogy éppen megvan neki. – Ez az élet része, és bár nem értjük teljesen, min mennek keresztül a nők, de hinnünk kell nekik, hogy amikor azt mondják, „ezt ki kell pihenni”, akkor az úgy van – szögezi le, hozzátéve, tudja, hogy a menstruációs görcs sok nő számára nagyon fájdalmas, de ha valóban az együttműködésre épülő munkakultúrát szeretnénk építeni, akkor ezen keresztül is támogatni kell a nőket. (Itt meg kell jegyeznünk: ha valaki annyira súlyos görcsöktől szenved, hogy nem képes semmilyen munkavégzésre, annak hátterében komoly betegségek is állhatnak, mint például az endometriózis vagy policisztás petefészek szindróma.)
Indiában nem a Zomato az első cég, amely ilyen lehetőséget kínál a munkavállalóinak. A Gozoop elnevezésű digitális kommunikációs ügynökség 2017-ben hozott hasonló döntést. Na nem teljesen ugyanazt az intézkedést hozta, mint a Zomato, ugyanis ennél a cégnél havonta egy nap otthoni munkavállalást engedélyeznek a menstruáció alatt, ami ugye távolról sem hasonlít arra, mintha szabadságra menne a munkavállaló. Az biztos, hogy otthonról kényelmesebb ezeken a napokon dolgozni, mert nem kell rettegni az átázástól, nem kell a munkahelyi közös vécében bajlódni a tamponnal, és sorolhatnánk.

A COVID-19 járvány miatti kényszerű home office tapasztalatainak birtokában viszont szinte érthetetlennek tűnik, hogy azokon a munkahelyeken, ahol megoldható az otthoni munkavégzés, eddig miért nem volt természetes engedélyezni ezt, ha valaki nem érezte magát azokon a bizonyos napokon közösség-kompatibilisnek.

A menstruációs szabadság rendszeres viták tárgya, több országban pedig törvény is garantálja ezt a lehetőséget a munkavállalóknak. (Japánban már 1947 óta.) Magyarországon ez a kérdés még nem merült fel. A menstruáció munkahelyi kezelésének kérdése azonban számos országban téma. A CNN – a Zomato hír kapcsán – egy cikkében utal egy közelmúltban publikált holland kutatásra, mely szerint a 15 és 45 év közötti holland nők 81 százaléka úgy érzi, sokkal kevésbé produktív, amikor éppen menstruál. A kutatók szerint évente átlagosan 1,3 napot kénytelenek hiányozni a nők az iskolából vagy a munkahelyükről a menstruációjuk miatt, ami nem túl nagy szám, valószínűleg egy komolyabb megfázás miatt is kiesnek legalább ennyi napot. Azonban a kutatók azt is kiszámolták, hogy a menstruáció miatt a munkavégzés produktivitása annyira lecsökken, hogy az felér 9 nappal. Ez már nem tűnik annyira kevésnek, bár egyesek szerint a közösségi média használata a munkaidő alatt ennél lényegesen jobban rövidíti meg az effektív munkavégzéssel töltött órák számát.

A legtöbb nő elég jól elmenedzselgeti magát ezeken a napokon is.

Sokan teljes életet élnek, sportolnak, akár komoly teljesítményt is tudnak nyújtani, amikor menstruálnak. Nőjogi szervezetek arra figyelmeztetnek, hogy a nőknek járó külön szabadságok mélyíthetik a férfiak és a nők közti amúgy is meglévő bérkülönbséget. Ha ugyanis további fizetett szabadságot igényelhet a női munkavállaló, akkor fennáll a veszélye annak, hogy kétszer is meggondolja majd a munkaadó, hogy alkalmazza-e őket.

(Kiemelt kép: Getty Images)

Ha tetszett a cikk, regisztrálj, hogy hozzáférj az előfizetői tartalmainkhoz is!