Raffaello tényleg „photoshopolta” volna az orrát?

A festő halálának 500. évfordulóján egyre érdekesebb dolgokat fedeznek fel vele kapcsolatban a tudósok.

Mi történt?

Tudósok arra jutottak egy 3D-s számítógépes rekonstrukció során, hogy a híres reneszánsz festő idealizált orrot festett magának.

Miért fontos?

Korunk fejlett és egyre fejlődő technológiáival egy sor történelmi titokra fény derülhet még.

Tovább olvasnál? Erről lesz még szó:

  • Na de milyen orra volt valójában?
  • Lehet, hogy nem is Raffaello maradványai vannak a kriptában?
  • Miért gondolják a tudósok, hogy mégis az ő arcát rekonstruálták?

A római Tor Vergata egyetemen Raffaello állítólagos, 1833-ban felfedezett koponyáját rekonstruálták 3D-s eljárással, és arra jutottak a tudósok, hogy Raffaello Sanzio, a nagy reneszánsz művész bizony nem egészen úgy nézett ki, ahogyan azt önarcképe alapján gondoltuk. Prof. Mattia Falconi molekuláris biológus kriminalisztikai antropológusokkal és más szakértőkkel együtt a bűnügyi nyomozók által használt szöveti rétegezési technikákkal rekonstruálta az arcot, amely alapján a professzor erre a következtetésre jutott: „Minden bizonnyal sokat finomított az orrán a festő. Mondjuk úgy, hogy az orra sokkal szembetűnőbb volt.” A számítógépes ábra azt mutatja, hogy Raffaellónak valójában sasorra volt.

A római Tor Vergata egyetem által kiadott kép Raffello Sanzio da Urbinoról, 2020. augusztus 6. (Fotó: AFP/Tor Vergata)

De kinek az orra?

A cinquecento kiemelkedő alakja 1520-ban, 37 éves korában halt meg valószínűsíthetően tüdőgyulladásban, maradványai a római Pantheonban nyugszanak. Híres önarcképét, amelyről a festő arcát ismeri a világ, 22 évesen festette. Ezen a festményen íveltebb, finomabb orra van, csakúgy, mint a többi képén, amelyre magát is megfestette.

Raffaello Sanzio da Urbino olasz festő. (1483-1520). Rézkarc önarckép, 1504 körül. (Forrás: Getty Images)

 

Mitől halt meg Raffaello?

A köztudatban az terjedt el, hogy festő halálát szifilisz okozta, miután sok nővel volt kapcsolata, a szakértők azonban a Medicalxpressen megjelent cikkben egyetértenek abban, hogy a haláláért egy másik betegség, méghozzá a tüdőbaj a felelős. A tanulmány szerint a művész eltitkolta orvosai elől, hogy a hideg márciusi éjszakákon rendszeresen kijárt a szeretőihez, emiatt az orvosok félrediagnosztizálták a lázas festőt.

A rekonstrukció eredménye nemcsak az orr vonala miatt tér el a híres portrétól, hiszen nem a 22 éves ismert, hanem a 37 éves kori arcát mutatja, amely viszont inkább hasonlít azon a metszeten láthatóra, ami a festő barátjáról, Marcantonio Raimondiról készült. „Amikor elkészültünk a rekonstrukcióval, azt gondoltam hogy ezt az arcot már láttam valahol” – mondta Falconi a Reuters tudósítójának egy telefonos interjúban. Az arc egyébként hasonlít Sebastiano del Piombo egy 1512-es festményén láthatóéra is. Persze arról is régóta folynak spekulációk, hogy az 1833-ban feltárt, majd kriptába helyezett maradványok nem is Raffellóhoz tartoznak, hiszen tanítványai közül többeket is a közelében temettek el. Falconi azonban meg van győződve róla, hogy a koponya igenis Raffaellóé, hiszen az orrát leszámítva a fej 85%-ban igen hasonlít arra, ahogyan maga a mester és kortársai Raffaellót megörökítették.

(Kiemelt kép: AFP/Tor Vergata)

Ha tetszett a cikk, regisztrálj, hogy hozzáférj az előfizetői tartalmainkhoz is!