Már embereken tesztelik a dohány felhasználásával készült vírus elleni oltóanyagot.

Mi történt?

Lehet, hogy a dohánylevél lesz a válasz az új koronavírusra.

Miért fontos?

Mert a koronavírus-járvány eddigi tapasztalatai azt mutatják, hogy oltóanyag nélkül még nagyon sokáig nem térhet vissza az élet korábban megszokott rendje.

Tovább olvasnál? Erről lesz még szó:

  • Miért tűnik ígéretesnek a dohány?
  • Már embereken tesztelik. Na de kiken?
  • Mikor lesz ebből megszerezhető vakcina?

Nem tudjuk, mikor lesz működőképes vakcina a COVID-19 ellen, az is lehet, hogy nem is lesz, és még a pozitív hangok is biztosak benne, hogy 100%-os megoldást akkor sem fognak találni, ha valamelyik módszer működőképes is lesz. A minap azt nyilatkozta a Fehér Ház járványügyi tanácsadója, Anthony Fauci, hogy szerinte is kicsi az esély arra, hogy sikerül olyan hatékony vakcinát előállítani, ami legalább 98%-os garanciát nyújthat a fertőzés ellen, a tudósok most abban bíznak, hogy legalább 75%-os hatékonyságú vakcina előállítására képesek lesznek. Fauci szerint már az 50-60% hatékonyság is elfogadható lenne. De ha lesz is vakcina, az sem jelentené azt, hogy nem lesz többé járvány, csupán azt, hogy kontroll alatt lehet majd tartani.
A kutatások természetesen folyamatosak, jelenleg is számos típusú oltáson dolgoznak: vannak, amelyekben a vírushoz hasonló molekulákat használnak, vannak, amelyeknél magának a vírusnak az inaktivált formáit, egyesekben a vírushoz hasonló molekulákat. Nem tudjuk, melyik út lesz a nyerő, az az egy biztos, hogy hatalmas igény lesz a befutó iránt, tehát a gyártóknak tömegtermelésre kell felkészülni. A válasz keresése során a tudósok spanyol és olasz dohányföldekre vetődtek, hiszen bármennyire is furcsán hangzik, lehet, hogy ebben a sokat átkozott növényben lehet a megoldás kulcsa.

Miért működhet a dohány?

Kontraproduktívnak tűnhet egy globális pandémia ellenszerét egy évente milliók életét követelő növényben keresni, pedig a dohány működőképes lehet. Az oltások alapkomponenseit alapvetően emlős-, baktérium- és élesztősejt-tenyészetekkel állítják elő bioreaktoroknak nevezett tartályokban. Már évekkel ezelőtt bebizonyították a tudósok, hogy a növények éppúgy funkcionálhatnak bioreaktorként, mint az egyéb sejtkultúrák. A dohány, vagyis a Nicotiana Tabacum és rokona, a Nicotianum Bethamiana ráadásul mindketten könnyen módosíthatók, nem meglepő hát, hogy beköltöztek a laborokba, és használatuk segítségével állítottak már elő olyan antitesteket, amelyeket aztán a HIV és ebola vírus kezelésében használtak.

Dohány és a COVID-19

A többek között a Philip Morris International és más nagyvállalatok tulajdonában álló géntechnológiai kutatásokkal foglalkozó kanadai cég, a Medicago el is kezdte a COVID-19 vírus elleni oltóanyag humán klinikai tesztelését. Az innovatív módszerrel előállított vakcinát a Nicotiana Benthamiana növényből nyerik ki, mely a dohány rokonságába tartozó növény. És hogy mit várnak ettől? 
Az oltóanyag célja, hogy vírusra adott immunválaszt idézzen elő. A Medicago humán klinikai vizsgálata 180 fős mintán, 50 és 55 év közötti betegek részvételével zajlik, a vizsgálat során különböző dózisokban – önmagában és két másik segédanyaggal is – tesztelik a vakcinát. A két segédanyag két különböző gyógyszergyár terméke. Mi lesz, ha sikerrel zárul? Amennyiben a vizsgálat eredményesen zárul, a Medicago azt tervezi, hogy októberben megkezdi a késői fázisú klinikai vizsgálatokat is, és ezt követően a következő év végére 100 millió adag oltóanyag készülhet el.

(Kiemelt kép: Dohánylevelek szüretelése a toszkán Anghiari-ban. 2015. augusztus.

Fotó: Marka/Universal Images Group via Getty Images)

Ha tetszett a cikk, regisztrálj, hogy hozzáférj az előfizetői tartalmainkhoz is!