Két nap a folyékony arany földjén (x)

A horvát Isztriai-félszigeten, Rovinjtól néhány kilométerre, egy hatalmas szőlő- és olajfaültetvény közepén bújnak meg az ötcsillagos Meneghetti luxusszálloda épületei és villái. Stílusuk letisztult, ízléses, a szolgáltatások színvonala világsztárokat csábít a helyi édenkertbe.

Amikor a napóleoni háborúk után az Osztrák-Magyar Monarchia seregei benyomultak az Isztriára, egy Meneghetti nevű férfi vásárolta meg ezt a többhektáros területet: a birtoka mellett hatezer katona állomásozott, és el tudott nekik adni mindent, amit termelt. Házakat és istállókat épített, kecskéket, bárányokat tartott, a tiszteket pedig vendégül látta a szabadidejükben. Bár a hely a következő évtizedekben egyre híresebb és rangosabb lett, amikor a katonák eltűntek a környékről, elapadtak a vendégek is. Az elárvult tájat benőtte a gaz és az erdő.
A birtokot Miroslav Plišo és felesége, Romana Kajfež fedezte fel újra a kétezres évek elején, ők eredetileg csak a saját családjuknak szerettek volna egy kis apartmant, a teljes területet később, apránként vették meg. 2013-ban döntöttek úgy, hogy nyitnak a vendéglátás felé, és komoly építkezésbe fogtak, viszont a múlt értékeit is megőrizték. A svédasztalos reggelit például máig a család régi konyhájában szolgálják fel. A házaspár megtartotta a Meneghetti nevet, hogy azzal adózzanak az alapító emlékének.

 

A bolygó egyik legjobb olívaolaja

‒ A tulajdonosok eleinte csak olajfákkal szerették volna beültetni a földet, akkor még szó sem volt szőlőről és borról ‒ mondta a hotel egyik képviselője, amikor a szálló történetéről beszélgettünk. ‒ Az ültetvény egyik fele látványosan nőtt, ám a másik oldala az ezredforduló környékén teljesen megfagyott, talán az erősebb szél miatt. Senki nem értette, hiszen a két részt alig húsz méter választja el egymástól! Sorra jöttek a szakértők, és ők állapították meg, hogy a vörös talaj vastartalma tökéletes a szőlőhöz, ezért a hideg oldalt inkább azzal érdemes beültetni. Ma már nyolcféle borunk van, a Meneghetti Vörös a házunk büszkesége.
„Boraink magukban hordozzák Isztria egyediségét, karakterük és minőségük azonban átlépi a határokat” ‒ írják a szálloda honlapján. Az olívaolajat a régióban „folyékony aranynak” tekintik. A Meneghetti Izbor az intenzív gyümölcsaromás olajok között a legjobbnak számít a világon, már több díjat nyert. A vendégek naponta többször is csatlakozhatnak a remek hangulatú bor- és olívaolaj-kóstolókhoz.

Galéria | 11 kép

Két nap a folyékony arany földjén (x)

Két nap a folyékony arany földjén (x)

Fotó megosztása:

Távol a világ zajától

A konyhát egy sztárséf vezeti, aki Ázsiától kezdve Afrikán át Amerikáig számtalan országban gyűjtött már tapasztalatot. Az egyik pincér annyira figyelmes volt, hogy mivel a teraszon elköltött vacsora közben lehűlt az idő, pokrócokat ajánlott fel a vendégeknek, volt, akit gondosan be is takargatott.
A színvonalról sokat elárul, hogy amikor tavaly egy híres rocksztár a közelben, egy jachton nyaralt, a Meneghettiben vacsorázott. A számtalan hírességen, focistán és politikuson kívül a szálloda vendége volt már egy ismert amerikai színésznő is.
– A legnagyobb titkunk talán az, hogy távol vagyunk a tömegtől, a forgalomtól és mindentől – indokolta meg a népszerűségüket a hotel munkatársa. – Az ide vezető út elsőre egy szafari ösvényét idézi, de amikor megérkezünk a birtokra, az olyan, mintha belépnénk az édenkertbe.


Utána azzal folytatta, hogy vonzó a kínálat, ha valaki magányra vágyik, választhat olyan villát is, amelynek saját, sövénnyel elkerített medencéje van. De a szálló nem csak a sztárok számára elérhető: a különféle variációkból – az egy vagy több hálószobás, földszintes vagy emeletes apartmanokból – mindenki talál a pénztárcájának megfelelőt.

Háromszáz éves árnyék

A főépület mögött elterülő liget legnagyobb kincse az a háromszáz éves tölgyfa, amely előtt számtalan jegyespár mondta már ki a boldogító igent. Hosszú, vastag ágán hinta lóg, árnyékában egy oktató naponta többször tart jógaórát. Tavaly egyébként a birtok tíznél több esküvőnek adott otthont, itt simán előfordul, hogy az ifjú pár hajóval vagy helikopterrel érkezik.

Galéria | 6 kép

Két nap a folyékony arany földjén (x)

Két nap a folyékony arany földjén (x)

Fotó megosztása:

A medencét napozóágyak szegélyezik, ha senki nem úszik, a víz felszínén fecskék gyülekeznek. Az esőbiztos hangfalakból lágy zene szól ‒ egyszer hallottunk egy Sebestyén Márta-dalt is. (Ha valaki inkább nyugalomra vágyna vagy olvasna, a wellnessrészlegen talál olyan medencét, ahol garantált a csend.) Mivel a víz nem mély, a gyerekeket egyedül is kiengedhetjük úszni. Este a megvilágított medence kékje és a tücskök ciripelése különleges atmoszférát teremt, mellette a teraszon egy nagy akváriumból jön a fény. Tele van húszcentis homárokkal.

Időutazás és koktélbár

A Meneghettinek saját szakasza van a tengerparton, oda a két kilométeres út sűrű, tiszta erdő mellett vezet. A táv gyalog vagy kocogva is kényelmes, de ha nyeregbe pattannánk inkább, a recepción kérhetünk biciklit, illetve egy kisbusz ingázik még a hotel és a part között. Az öbölben működő koktélbárban a szobánk számlájára is fogyaszthatunk. A bódé falára híres zenészek, színészek portréját festették.
A parttól néhány lépésre a bokrok között rejtélyes, zöld kapu csalogatja a látogatókat: egy régi katonai bázis, a második világháború idején ebből az erődből védekeztek a tenger felől érkező németek ellen. Az üresen kongó laktanya furcsa időutazást tartogat.


Hogy a Meneghetti személyzete milyen profizmussal és alázattal dolgozik, jól szemléltette, amikor a recepción jeleztük, hogy megnéznénk a bázist. Az egyik kollégájuk azonnal felajánlotta, hogy elvisz minket, és már szaladt a kisbuszért. Öt perc múlva úgy parkolt le elénk, hogy a kocsi ablakán még száradtak a vízcseppek ‒ lemosta az autót! Útközben sok érdekességet mesélt a környék történetéről. Azt mondta, nem is olyan régen még kőházakban éltek az emberek úgy, hogy az emeleten laktak, a földszinten pedig lovakat, bárányokat tartottak, az ő melegükkel is „fűtötték” az épületet.
Ha felfedeznénk a birtok környékét is, elgurulhatunk a közeli dinoszauruszparkba, ahol az őshüllők hatalmas másolata mellett dínó alakú medencékben fürdenek a vendégek, vagy kipróbálhatjuk a szarvasgomba-vadászatot is, annak sikeréről idomított kutyák gondoskodnak.