Nincs ma menőbb ember Michelle Obamánál

Az egykori first lady bátran beszélt a depressziójáról.

Mi történt?

Michelle Obama egy podcastban beszélt arról, hogy a koronavírus-járvány és a Black Lives Matter tüntetések, majd a folytatódó zavargások is kihatottak a hangulatára.

Miért fontos?

Minden egyes kiállás másokat is arra ösztönözhet, hogy felvállalják a pszichés problémáikat, és merjenek segítséget kérni. 

Tovább olvasnál? Ez lesz még a cikkben:

 • Milyen tüneteket tapasztalt magán az egykori first lady?
 • Honnan tudhatjuk, hogy depressziósok vagyunk?
 • Mit tegyünk, ha a tüneteit tapasztaljuk magunkon?

A depresszió globális problémát jelent, és a statisztikák szerint egyre több embert érint. Egy 2018-as tanulmány szerint a fejlett világban a depresszió lett a munkahelyi hiányzások egyik vezető oka, egyre többen égnek ki, az antidepresszánsok fogyasztása pedig szintén emelkedik. Fontos tudni a depresszióval kapcsolatban, hogy az egy betegség, amely jól kezelhető, gyógyítható, abban az esetben, ha foglalkozunk vele. A legrosszabb, amit tehetünk, ha megpróbáljuk elbagatellizálni az állapotunkat, nem beszélünk róla, és nem kérünk szakmai segítséget. Az utóbbi Magyarországon még mindig gyakori: cikinek, szégyellnivaló dolognak tartjuk, ami nagyrészt annak köszönhető, hogy a pszichés betegségekhez elavult tévhiteket kapcsolunk.

Beszéljünk róla

A  tabuk feloldásához, a depresszió helyén kezeléséhez fontos, hogy elismert és ismert emberek is merjenek vallani az ilyen jellegű problémáikról. Mint például Michelle Obama, aki a szerdán megjelenő podcastjában arról beszélt, hogy mostanában az depresszió enyhe tüneteivel küzd. Az egykori first lady arról is beszámolt, hogy nála milyen okok váltották ki a betegséget.

„Azt kell mondanom, hogy a hírekre ébredni, látni azt, hogy ez a kormányzat hogy reagál vagy nem reagál, olvasni arról, hogy egy fekete embert ismét nem vettek emberszámba, bántották vagy megölték, vagy hamisan vádolták valamivel, egyszerűen kimerítő. És olyan súlyt tett rám, amelyet jó ideje nem éreztem az életemben.”

 – idézte Michelle Obamát a Guardian.
Obama arról is mesélt, hogy ez az állapot az alvására is hatással van, sokszor felébred az éjszaka közepén, mert épp aggódik valami miatt, vagy egyszerűen csak azt érzi, hogy súly nehezedik rá. Ezek a depresszió tipikus tünetei, amelyeket érdemes ismernünk. Lentebb mutatjuk, melyek azok a fő tünetek, ezekből ha ötöt két hétig tapasztalunk magunkon, valószínűleg depresszióval küzdünk. (A pontos diagnózisért természetesen forduljunk szakemberhez.)

 • Rossz hangulat.
 • Nincs kedved olyan tevékenységeket végezni, amiket korábban kifejezetten szerettél. Örömérzet jelentős csökkenése.
 • Túl sok, vagy éppen túl kevés alvás.
 • Megnövekedett étvágy vagy éppen étvágytalanság (súlynövekedés/súlycsökkenés).
 • Nehezen hozol döntéseket, nehezedre esik koncentrálni.
 • Állandóan fáradt, kimerült vagy.
 • Nyugtalanság érzése.
 • Alacsony önértékelés.
 • Halálvágy, öngyilkossági gondolatok.

A túl sok stressz káros

Michelle Obamánál is stresszhatás váltotta ki a depressziót, amely a betegség egyik fő indikátora. Legyen szó krónikus stresszről – ez azt jelenti, amikor hosszan tartóan ér minket stressz, – vagy akut stresszről –amikor hirtelen ér minket stresszhatás, például amikor beütött a koronavírus-járvány, vagy elvesztjük egy szerettünket– mindkettő begyújthatja a kanócot. Ezeket sokféle élethelyzet generálhatja: egy haláleset, egy szakítás, válás, toxikus munkahelyi környezet, természeti katasztrófa, tehát olyan események, amelyek hatására egyik napról a másikra felborul a megszokott napi életünk,  sérül az önbizalmunk, és a kapcsolatainkat is elveszíthetünk.  A szakemberek szerint ilyen esetben, amikor megrekedünk, fontos, hogy ne szégyelljünk segítséget kérni, ugyanis a depresszióra később, kezeletlen esetben rárakódhatnak egyéb problémák, mint pl. a szorongás, a szerhasználat (alkohol, drogok), és minél több probléma áll fenn, annál rosszabb az illető életminősége, és a kezelésük is nehezebb lesz. Tönkretehet párkapcsolatokat, házasságokat, barátságokat, elveszíthetjük a munkahelyünket.
Mindegyikünkkel előfordulhat életünk során, hogy mélypontra kerülünk, ahonnan nem tudunk egyedül elmozdulni, nem ciki, sőt fontos ilyenkor szakemberhez fordulnunk.

(Kiemelt kép: Michelle Obama 2019. május 11, Atlanta. Fotó: Paras Griffin / Getty Images)