Nem csak beszél róla, hogy az egyházvezetés döntéseiben a nőknek is részt kell venni.

Mi történt?

Ferenc Pápa hat nőt bízott meg az egyház pénzügyeinek kezelésével, köztük Ruth Kelly, volt brit munkáspárti képviselőt és államtitkárt.

Miért fontos?

Eddig a 15 tagú Gazdasági Tanács tagjai mind férfiak voltak. Ez most megváltozott.

Tovább olvasnál? Erről lesz még szó:

Ferenc 2013-as pápává választása óta rendszeresen tesz a női egyenjogúságért. Mutatjuk – a teljesség igénye nélkül –, hogy eddig milyen törekvései, rendelkezései voltak:

  • 2015. március 8-án, a nemzetközi nőnapon kijelentette, hogy a nők mindennapi munkája emberségesebbé és befogadóbbá teszi a társadalmat.

„A nők azon túl, hogy életet adnak, azzal a képességgel is rendelkeznek, hogy másképpen látják a világot, messzebbre tekintenek, szívvel, türelemmel és gyengédséggel képesek megérteni a másikat”

 – fogalmazott Ferenc pápa. Korábban azt is kijelentette, hogy az egyháznak be kell vonnia a nőket a  döntéshozatalba is, mivel ott is szükség van a női szemléletre. Hozzátette, a nők növekvő szerepe az egyházban nem feminizmus: az egyház iránti felelősség megosztása a keresztségben részesült valamennyi személy joga, férfiaknak és nőknek egyaránt. Szavait tettek is követték, az elmúlt években számos döntése igazolta, hogy valódi reformokat szeretne kieszközölni.

  • Rendszeresen beszél a nők szerepéről, és hangsúlyozza, hogy az nemcsak az anyaságra korlátozódik. Egy 2013-as sajtótájékoztatóján így azt mondta, hogy nők nélkül az egyház olyan lenne, mint az apostolok testülete Mária nélkül. „A nő szerepe az egyházban nemcsak az anyaság, nemcsak a családanyaság, hanem annál erősebb. […] Gondolják csak el, hogy Mária fontosabb az apostoloknál! Fontosabb! Az egyház nőnemű: az egyház jegyes, az egyház anya. […] De a nő szerepe az egyházban nem redukálódhat arra, hogy ő pusztán anyuka, valamilyen konkrét munkát végző nő… Nem! Másról van itt szó! A pápák… VI. Pál szép dolgokat írt a nőkről, de azt hiszem, előrébb kell haladnunk a nő szerepének és karizmájának kifejtésében. Az egyházat nem lehet megérteni nők nélkül, az egyházban tevékeny nők nélkül, a maguk szerepkörével, amelyet betöltenek.” (Sajtótájékoztató 2013. július 28-án.)
  • 2016-ban vizsgálóbizottságot hozott létre, amely azt vizsgálta, hogyan lehetne kieszközölni a női diakonátus engedélyezését. A testület végül nem jutott eredményre, ugyanis a tagok nem tudtak konszenzusra jutni abban, hogy a női diakonátus létezett-e valaha is a katolikus egyházban felszentelt szolgálatként. A diakónusi szolgálat egyébként az egyházi rend első fokozata, a pozícióra az egyházi előírások alapján nőtlen vagy nős férfiakat lehet felszentelni.
  • Tavaly a jogász végzettségű, 66 éves Francesca Di Giovannit kinevezte a szentszéki államtitkárság multilaterális szektorának – amely a kormányközi szervezetekkel való nemzetközi kapcsolatokért felelős – élére.

    Ezzel Ferenc történelmet írt, ugyanis ilyen magas rangú képviselője még nem volt a nőknek a Vatikánban.

  • 2018 júniusában egy szentmisén a nők tárgyiasítása, kihasználása ellen emelte fel a szavát. A Képmás így idézi a szavait: „A nők segítenek minden férfit abban, hogy Isten képmásai és hasonmásai lehessenek. Jézus előtt a nő >>másodosztályú<< volt, szinte rabszolga. Jézus nőkre vonatkozó tanítása megváltoztatja a történelmet. Megadja a nőket megillető méltóságot, és egy szintre helyezi őket a férfiakkal. A férfi nem előbbre való, és a nő nem valamivel lejjebb helyezkedik el, hanem egy szinten vannak. A férfi önmagában, nő nélkül – legyen akár anya, nővér, feleség, munkatársnő vagy barátnő – nem lehet Isten képmása.”
  • Most pedig arról írt a Guardian, hogy hat nőt nevezett ki a Vatikán pénzügyeinek felügyeletére, köztük Ruth Kelly volt brit képviselőt, amely újabb mérföldkő, ami a nők szerepét illeti az egyház vezetésében. Kelly az 1990-es években négy évig volt a Guardian gazdasági tudósítója, később pedig számos államtitkársági posztot töltött be. Rajta kívül a többi nő is magas színvonalú pénzügyi szakmai tudással rendelkezik. Leslie Ferrar, Charles herceg korábbi kincstárnoka volt, Charlotte Kreuter-Kirchhof és Marija Kolak, mindkettő Németországból valók,  Maria Concepción Osácar Garaicoechea és Eva Castillo Sanz Spanyolországból érkeztek, míg Alberto Minali az olasz biztosítótársaság, a Generali volt főigazgatója.

(Kiemelt kép: Ferenc pápa áldása az apostoli palota ablakából. 2020. június 28.Fotó: Giuseppe Fama / Pacific Press / LightRocket via Getty Images)

Ha tetszett a cikk regisztrálj, hogy hozzáférj 5 előfizetői tartalmunkhoz is!