Nemzetközi médiafigyelmet kapott a 87 éves balatoni fagyiárus

A 87 éves balatonboglári fagylaltárusról, Szekér Lászlóról cikkezett a Reuters.

A családok ismét sorban állnak Szekér László balatonboglári fagyizójában, ahol a nyári üzemmód miatt a tulaj is teljes fordulatszámra kapcsolt a kiszolgálást illetően – írja a Reuters.

Szekér László 87 évéből 60 éve készít és ad el fagylaltot.

A koronavírus-járvány miatt két hónapra neki is le kellett állítania vállalkozását, de biztos abban, hogy pótolni tudja majd a kiesést.
„Ki számított erre? Ez egy furcsa járvány… Nyugdíjasok járványának hívtam, mivel többnyire a nyugdíjasok halnak meg benne” – nyilatkozta.
Szekér júliusban, a nyári szezon csúcsán, a hét minden napján nyitva tartott. Biztonsági óvintézkedésként maszkot visel, de egész nap kiszolgálja ügyfeleit, akár esik, akár kánikula tombol.
„Alig van nap, hogy valaki meg ne kérdezné, mikor megyek nyugdíjba. Akkor mindig mondom, hogy 1993-ban mentem. 27 éve vagyok nyugdíjas. Nem mondom, hogy nem sok, vannak olyan napok, amikor alig várom, hogy hazaérjek, de aztán reggel hétkor, amikor bejövök, megint örömmel tervezgetem, hogy mi lesz az aznapi kínálat.

Amíg így van és bírom, miért hagynám abba? Nem tudom elképzelni, hogy csak ülök és semmi hasznosat nem csinálok. Szóval lehet, még 90 évesen is csinálni fogom a fagyit, ha csak az élet másként nem hozza.

Ebben az életkorban már bármi megtörténhet, tudja hogy van… Például, hogy az embert kiteszi egy kedves vendége a netre, ha így mondják, és délután négykor be kell zárnom, mert annyian kíváncsiak, hogy néz ki élőben egy 88 éves fagylaltos, hogy addigra elfogyott az összes fagyi. Tudja, ma hány vendégem volt? Na én sem, annyian voltak, hogy 98-nál inkább abbahagytam…” – mondta Laci bácsi a LikeBalaton.hu-n megjelent, róla készült cikkben
A Szekér Lászlóról készült Reuters-beszámoló azt is kiemeli, hogy a koronavírus-járvány idején fellépő utazási korlátozások miatt a legtöbb honfitársunk ezen a nyáron belföldön nyaral és Közép-Európa legnagyobb édesvízi tavát, a Balaton partját és üdülőhelyeit tekinti első számú úti céljának.
Az amerikai lap riporterei lencsevégre kaptak a fagyizó aktuális kínálatát is: citrom, barack, mogyoró, csokoládé, vanília, puncs, rum és mazsolával készített mák, csupa-csupa régi kedvenc. A tulaj ugyan nem volt hajlandó megosztani az évtizedek óta tökéletesített receptjeit, de azt elárulta, hogy csak friss gyümölcsöket és valódi csokoládét használ a fagylaltjaihoz. A Reuters riportere szerint ez a fagylalt visszahozza a régi idők emlékét, és hasonló véleményen vannak a törzsvendégek is: „Ez a fagylalt éppen olyan, mint a 30-40 évvel ezelőtti, amikor a gombócok ötven fillérbe kerültek” – mondta egyikük.
Figyelemreméltó Szekér László fagylaltozója nem csupán a nosztalgikus ízek, de az árak miatt is:

míg idén nyáron 350 forint/gombóc a magyarországi átlagár, nála 200 forintban mérik a gömböket.

Így nemcsak a hasunk, de a zsebünk is jól jár, miközben nosztalgikus ízekkel etethetjük a régi nyarak emlékét.

(Kiemelt kép: Unsplash)

Ha tetszett a cikk regisztrálj, hogy hozzáférj 5 előfizetői tartalmunkhoz is!