Képzeletbeli utazás Portugáliába. A Nők Lapja 2020/32. számának Útitárs rovata.

A karanténban szárnyaszegett madár módjára arról ábrándoztam, hogy távoli országokba, tengerek partjára repülök. Különösen Lisszabon vonzott, a Tejo folyó torkolata, ahol melankolikus fado muzsika hangjára bukik az Atlanti-óceánba a nap, hogy másnap hajnalban újra forró csókot leheljen a középkori utcák megelevenedő képére. Legjobb lenne szeptemberben odautazni, amikor már nem fojtogat a hőség, és újra lesz merszünk várost nézni.

Amikor utoljára Lisszabonban jártam, még egészen más összefüggésben emlegették a koronát. Elsősorban I. Manuel királyt ünnepelte az a fantasztikus történelmi kiállítás is, amelyre a főváros szívében, a Kereskedők terén létesített Story Centerben bukkantam rá. A tárlatvezetés itt nem vitrinről vitrinre zajlik, nincsenek formális magyarázatok, ellenben vannak ízek, illatok, hangok. Sőt még egy szépséges portugál caravellába is beülhetünk, hogy a hajó ablakaiból végignézhessük a 16. századi teret: az egykori királyi palotát, az alattvalói közé fényes hintón érkező koronás főt, a piaci árusok kavalkádját, és az éppen csak felfedezett Újvilág kincseit, az egzotikus fűszereket, kakaót, borsot, szerecsendiót partra zsákoló matrózokat.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 5 előfizetői tartalmat megnyitunk neked!
Ízelítő a cikk tartalmából
Még több érdekesség Portugáliáról.
Próbáld ki most kedvezményesen!