A lányod is lehet programozó – ígéri az egyik hazai telekommunikációs nagyvállalat. A cég ingyenes nyári tábort indít tinilányoknak, ahol elsajátíthatják a kódolás alapjait.

Mi történt?

Ingyenes online tábort szervez augusztus 25. és 27. között 14-18 éves lányoknak a Vodafone. A #CodeLikeaGirl program során a résztvevők a weboldalfejlesztés alapjait sajátíthatják el.

Miért fontos ez?

Mert még mindig nagyon kevés a nő az IT-szektorban és ez már a pályaválasztásnál eldől: nagyon kevés lány megy informatikus vagy programozó képzésre annak ellenére, hogy egyre nagyobb szükség lenne fiatalokra ezen a szakterületen.

Tovább olvasnál? Erről lesz még szó:

  • Miket tanítanak a táborban?
  • Kik vehetnek részt és hogyan lehet jelentkezni?
  • Mire lesz hozzá szükség?

Az infokommunikációs szektorban világszerte az egyik legalacsonyabb a nők aránya, az Európai Unió országaiban mindössze 17%, ezért a szektor rendkívül sok humánerőforrástól esik el.

A tábor kiemelt célja éppen ezért az, hogy megismertesse a kódolás alapjait fiatal lányokkal, akik így a későbbiekben számításba vehetik az IT-karrier lehetőségét is.

„Fontos, hogy a lányoknak is lehetőségük legyen arra, hogy megszeressék a számítástechnikát, felfedezzék a benne rejlő örömöt, és találkozzanak motiváló sikertörténetekkel. Az infokommunikációs szakmákban rejlő kihívás, az alkotás és a kreativitás szépsége számukra is vonzó lehet” – foglalja össze a program célkitűzéseit Tóth Zsuzsanna, a Vodafone Magyarország HR Vezérigazgató-helyettese.

Hogyan lehet bekerülni a programba?

Az augusztus 11-ig leadott jelentkezések közül sorsolással választják majd ki azt a 15 résztvevőt, akik webinarok keretében saját weboldalt fejleszthetnek majd, egyéni tartalommal tölthetik meg a site-okat, így személyre szabott, érdeklődési körüknek és személyiségüknek megfelelő honlapot alkothatnak. Az oktatást a Vodafone Magyarország szakképzett munkatársai tartják. A rutinos szakemberek bevonásának köszönhetően a fiatalok első kézből tapasztalhatják meg, hogyan alkalmazható ez a tudás a későbbiekben.
A #CodeLikeaGirl tábor első napja a webfejlesztésről és a UX-ről szól, a második napon a HTML-el ismerkednek meg a résztvevők, a harmadik napon pedig a CSS, a Boostrap és a Javascript használatában mélyedhetnek el. A délelőtti programot követően a középiskolás lányok kapnak pár házi feladatot annak érdekében, hogy tovább gyakorolhassák a délelőtt tanultakat és még jobban elmélyíthessék a tudásukat. A részvevők minden segítséget meg fognak kapni a webinarok során, mentoraiktól tudnak kérdezni, az oktatások után pedig megkapják majd a kódokat, hogy másnap mindenki ugyanonnan folytathassa a munkát.

Kik jelentkezhetnek?

A szervezők minden olyan, 14 és 18 év közötti lány jelentkezését várják a programra, akiket érdekel a programozás, akik keresik a kihívásokat, szeretnének alkotni és kreatív megoldásokkal megismerkedni. A részvételhez nem kell előképzettség, a technikai előfeltételeknek viszont adottnak kell lenniük: szükség lesz internetkapcsolatra, működő mikrofonra és kamerára, valamint két különálló, vagy egy nagy méretű monitorra, hogy mentoruk munkáját is figyelemmel tudják kísérni a résztvevők.

További információk és a regisztrációs felület ezen a linken érhetők el.

(Kiemelt kép: Getty Images)

Ha tetszett a cikk regisztrálj, hogy hozzáférj 5 előfizetői tartalmunkhoz is!