Igaz történetek, mesék, asszonysorsok, gyilkosságok – Könyvajánló

A nyár és az ősz határmezsgyéjén még vágyunk a könnyű szórakozásra, de már nyitottak vagyunk a komolyabb, esetleg borongósabb olvasmányokra is. Bár a könyvfesztivál és a könyvhét idén elmaradt, szerencsére a kiadók számos újdonsággal kényeztetnek bennünket.

Arthur Brand: Hitler lovai (Európa Kiadó)

A szerzőt modern Indiana Jonesként ismeri a világ. A holland műkincsszakértő az elmúlt két évtizedben több mint száz milliárd forint értékű ellopott vagy elveszett műalkotást juttatott vissza a hálás tulajdonosoknak, múzeumoknak. Ezúttal azt meséli el, hogyan bukkant Hitler Lépkedő lovak című kedvenc szobrának nyomára. A műalkotás Berlin bombázásakor tűnt el, de Brand texasi olajmágnásnak álcázva magát lemerült a neonáci alvilágba, ahol a bűnözők eurómilliókért adják-veszik a Harmadik Birodalom relikviáit. A Hitler lovai olyan, akár egy fordulatos kalandregény, vagy izgalmas akciófilm, de különlegessé teszi, hogy tudjuk: igaz történet.

 

Fredrik Backman: Hétköznapi szorongások (Animus Kiadó)

Backmant abszurditásáért, humoráért, és a fordulatos történet mögött megbúvó életbölcsességekért szeretjük. Ezúttal kicsit több szereplővel és nagyobb káosszal kell megbirkóznunk, de ez a káosz – ahogy már megszoktuk – rendkívül szórakoztató. Egy ingatlanügynök úgy véli, a szilveszter előtti nap a megfelelő időpont egy lakásbemutatóra, ám egy kudarcot vallott bankrabló menekülés közben beront az épületbe, és túszul ejti az összes érdeklődőt: két IKEA-függőt, egy mogorva bankigazgatót, egy szomorú nénit, egy terhes nőt a párjával, egy nyúlfejet viselő ismeretlent, és persze magát a túlbuzgó ingatlanost. Miközben a rendőrség körülveszi a házat, a nyolc összezárt idegen lassan összeismerkedik, és kiderül, hogy sokkal több a közös bennük, mint azt elsőre hitték.

 

Francisco G. Haghenbeck: Frida füveskönyve – Rejtélyek, vágyak, receptek (Libri Kiadó)

Két évvel ezelőtt több mint kétszázhúszezren nézték meg a budapesti Frida Kahlo kiállítást. A sajátos stílusú festmények mellett a leghíresebb női festő filmbe illő élete is vonzotta a közönséget. A mexikói író könyve nagyszerűen bemutatja Frida Kahlo különös világát. Frida, miután tizenhét évesen túlélt egy rettenetes balesetet, titkos egyezséget kötött a halállal: halottak napján minden évben áldozatot kell bemutatnia. Az áldozati ételek receptjeit Frida egy kis fekete füzetben gyűjtötte össze. A Frida füveskönyvéből megismerhetjük a festő magyar származású édesapját, indián dajkáját, szerelmeit, művészetét, feminizmusát, szenvedélyes életét Ernest Hemingway, Lev Trockij, Salvador Dalí társaságában, és persze az izgalmas recepteket is.

 

Donato Carrisi: Az árnyak mestere (General Press Kiadó)

A lelkek ítélőszéke és A sötétség vadásza nyomozója, Marcus visszatért, hogy továbbra is Róma utcáin eredjen a bűnözők nyomába. Ötszáz évvel ezelőtt X. Leó pápa rendelkezett arról, hogy Róma városát soha nem szabad teljes sötétségben hagyni, az utakat és templomokat ki kellett világítani éjszakára. 2015 februárjában rendkívüli esőzés sújtja a fővárost, és amikor az egyik villamoserőművet villámcsapás éri, az üzemzavar elhárításának idejére huszonnégy órás áramszünetet rendelnek el. Az utcákon groteszk karnevál alakul ki, ám a kezdeti önfeledtséget hamar pánik váltja fel: egy gyilkos elszabadult.

 

Linda Holmes: Evvie Drake bedobja magát (Centrál Kiadó)

Linda Holmes első kötete nem véletlenül nyerte el 2019-ben az év legnépszerűbb romantikus regénye címet: minden benne van, ami egy szívet melengető történethez kell. Amióta férje meghalt, Evvie Drake nem szívesen hagyja el házát. A maine-i kisvárosban mindenki úgy tudja, hogy a gyász emészti ennyire, és Evvie meghagyja az embereket ebben a hitben. Eközben New York-ban Dean Tenney nagypályás dobójátékos „görccsel” küzd: képtelen célba találni a labdával. Amikor az esetet felkapja a média, Dean Maine-be menekül, hogy ott próbáljon átlendülni a holtponton. Szobát bérel Evvie házában, és alkut kötnek: Dean nem kérdez az elhunyt férjről, Evvie nem faggatózik a sportkarrierről…

 

Stacey Halls: Familiárisok – A pendle-dombi boszorkányok (21. Század Kiadó)

Van valami a középkorban játszódó boszorkánytörténetekben, ami egyszerűen rabul ejti a modern kor emberét is. Fleetwood Shuttleworth még nincs tizenhét, de már negyedszer várandós. Gawthorpe Hall úrnőjeként eddig nem sikerült gyermeket világra hoznia, pedig férje, Richard nagyon vágyik örökösre. Fleetwood megismerkedik Alice Grayjel, a bábával, aki megígéri, hogy mindent megtesz azért, hogy a fiatalasszony épségben megszülje gyermekét. Amikor Alice-t boszorkánysággal vádolják meg, Fleetwood az életét is kockára teszi, hogy megmentse. A regényből már készül a tévés adaptáció.

 

Csóka Judit: Mesék a szabadulásról (Corvina Kiadó)

A mesék évezredeken át nem egyszerűen csak szórakoztattak, de utat is mutattak a felnövekvő nemzedékeknek, életvezetési tanácsadóként funkcionáltak. Csóka Judit klinikai szakpszichológus-meseterapeuta negyedik meseválogatásában az egyik legnehezebb témát boncolgatja: miként válunk valami foglyává, hogyan képes megmérgezni életünket egy erőszakos szülő, egy agresszív társ, egy gonosz idegen, a mindenkori hatalom, a szociális helyzetünk, a társadalmi előítéletek, illetve legfőképp a saját pszichológiai korlátaink. Szerencsére a Föld népeinek kollektív tudása nemcsak kifejti ezeket a csapdahelyzeteket, hanem megoldást is kínál, így a fő hangsúly a szabadulásra esik.

 

Lauren Belfer: És a tűz után (Park Kiadó)

A rendkívül alapos kutatómunkára épülő, zenetörténeti szempontból is kifogástalan, krimiszerűen izgalmas regényben észrevétlenül keveredik a valóság és a fikció. Berlin, 1783 – Sara Itzig Levy kiváló zongorista, különös ajándékot kap tanárától, Johann Sebastian Bach legidősebb fiától: egy zsidógyűlölő szöveget feldolgozó kantáta kéziratát, a nagy Bach egyik ismeretlen művét. Weimar, 1945 – Egy amerikai katona, Henry Sachs régi zenei kéziratra bukkan egy elhagyott házban, amelyet magával visz, miután az őt megállító fiatal lányt akaratán kívül lelövi. New York, 2010 – Susanna Kessler éppen az életét próbálja összerakni, miután egy ismeretlen megerőszakolta és a házassága tönkrement. Nagybátyja, Henry Sachs váratlan halála után felfedezi a hagyatékban rejlő Bach-kéziratot, és elhatározza, hogy visszajuttatja az autográfot a tulajdonosának. 

 

Cserna-Szabó András: Extra Dry (Helikon Kiadó)

Aladár és Erika válnak. Ez akár egy szokványos történet is lehetne párkapcsolatról, életközépi válságról, családi konfliktusokról, de Cserna-Szabó András műveiben soha semmi nem szokványos. Néha csak kapkodjuk a fejünket, és vadul koncentrálva próbáljuk követni a temérdek sztorit, néha meg önfeledten nevetünk, vagy csak a nyálunkat csorgatjuk a különböző finomságokról olvasva. Bár a regény a jelenben játszódik, rendre felbukkan benne a múlt, a nyilasterror és a Kádár-korszak, az ötvenes évek csengőfrásza és a középkori török kínzási módszerek.

 

Marilynne Robinson: Háztartás (Magvető)

Megosztó regény, annak ellenére, hogy a nemzetközi könyves toplistákon minden idők legjobbjai között szerepel. Nem szórakoztató irodalom, nem is az, amit képtelenség lerakni, vagy aminek a végén csalódottságot érzünk, amiért nem folytathatjuk. De nem is lehet félbehagyni, muszáj a történet végére járni. Két idahói, árvaságra jutott lány, Ruth és Lucille egy ideig szigorú nagyanyjukkal élnek, majd az ő halála után különc nagynénjükkel, Sylvie-vel. A két lány eltérő módon dolgozza fel a gyászt és alkalmazkodik a nagynénjük sajátos nevelési módszereihez.

 

(Kiemelt kép: Getty Images)

Ha tetszett a cikk regisztrálj, hogy hozzáférj 5 előfizetői tartalmunkhoz is!